Jukan dieettiprojekti - Mad Desire!

8777 näyttökertaa

Toukokuun synkkä, kylmä ja sateinen keli sai aikaan aivopierun. Mitä jos laittaisin kroppani parhaimpaan kuntoon mitä se on koskaan ollut? Soitto Leskisen Jarille ja projekti oli päätetty. 8 viikkoa ja kesäksi kuntoon! Tässä vähän läpikäyntiä dieetistä.

Ruokavalion varaan rakennettu muodonmuutos

Homma lähti käyntiin ruokavalion täydellisellä uudelleensuunnittelulla. Jo vuosia olin syönyt täysin mitä sattuu; suuria määriä pastaa, jauhelihakastiketta ja rahkaa. Vatsaa turvotti koko ajan, vointi oli epävakaa eikä salilla huomannut koskaan mitään positiivista jaksamisen suhteen. Silti PELKÄSIN oikean ruokavalion noudattamista, kuten jatkuvaa ruoanlaittoa, syömistä ja säntillisyyttä. Jopa ruokamäärien punnitsiminen pelotti; jaksanko oikeasti punnita joka hemmetin aterian?

Jarilta tuli ruokavalio postiin, jossa oli laskettu hyvin tarkasti kaikki ateriat, makrot ja kalorit. 3000 kcaloria treenipäivänä ja 2500 kcaloria lepona. Aamupalaksi puuroa, raejuustoa ja marjoja sekä kanamuna ja öljyä. Välipalana rahka ja banaani. Kanaa, riisiä ja kasviksia kaksi kertaa päivässä ja illalla jauheliha-annos kanamunan kera.

 

Ma koittaa ja ei jää perkele ruoista kiinni! #imonadiet #diet #ruokavalio #kanariisi #fitnessismybusiness

Kuva, jonka Jukka Nyyssölä (@termis2) julkaisi


"Mitä ihmettä, onko tämä näin helppo setti?" kysyin Jarilta. Ja kyllä se oli. Jari osasi rakentaa juuri minulle sopivan ruokavalion, jossa proteiini näyttelee suurta roolia lihan muodossa, koska Jari tiesi minun pitävän proteiinin (lihan) syömisestä. Kuitenkin hiilihydraatit ja rasvat ovat hyvin tasaisesti jakautuneet, eli millään VHH:llä (vähähiilihydraattinen dieetti) ei menty.

Tekemällä oppii noudattamaan aluksi vaikean tuntuista uutta elämän rytmiä

Alkuun tuijotin ruoka-annoksia ja ihmettelin miten saan nämä kaikki alas. Lähde vain syömään ja tekemään, älä mieti! Ensimmäisinä aamuina puuromäärä (vain 70g!!!) tuntui mahdottoman isolta annokselta. Hädin tuskin sain sen alas, niin jo oli välipalan aika. Vatsa meni täysin sekaisin uudesta tasaisesta kalorinsaannista ja olo oli turpea. Treeni alkoi kuitenkin HETI sujua paremmin, koska otin mukaan ensimmäistä kertaa kunnon pre-workout- ja intra -juomat. 


Ruoanlaittoon panostin heti alusta aikaa ja opettelin punnitsemaan raaka-aineet siten, että osasin ne ulkoa eikä koko ajan tarvinnut tarkistaa lapusta miten paljon piti syödä. Vinkkinä muille: jokaista annosta ei tarvitse raakapunnita erikseen, vaan tee yksi annos oikeilla raakapainoilla ja punnitse se kypsänä. Toista pari kertaa, niin saat keskiarvollisesti oikean kypsäpainon. Tämän jälkeen paista isompi määrä ruokaa kerralla ja purkita se. Tavarataloista saa juuri sopivia annospurkkeja. 

Hyvin nopeasti, ehkäpä parin viikon sisällä, ruoanlaitto alkoi sujua täysin itsestään. Aina samat ruoat oli helppo ostaa ja valmistaa. Koska ruokavaliosi koostuu monesta muustakin ateriasta kuin vain varsinaisista riisi/kana-aterioista, niin töihin ei todellakaan tarvitse kantaa kuin 1-2 purkkia. Muut ruoat voit ostaa matkan varrella tai vain napata jääkaapista mukaan. Tämän ymmärtäminen lievitti sitä ahdistusta, joka jokaisella meillä on dieetin noudattamisessa; ruokaa ei joudu  kantamaan töihin kylmälaukussa valtavia määriä.


Elämä muuttuu ja olotila paranee kun noudatat säännöllistä syöntirytmiä

Oma kuntoni ja jaksaminen on muuttunut täysin, toki myös kesän ansiosta, mutta suurimmaksi osaksi puhtaan ruoan syömisestä. Iho voi paremmin, yöt nukutaan sikeämmin, energiaa on koko ajan, nälkä kurnii sopivasti ja elämänasenne on muuttunut positiivisemmaksi. Uskomatonta, mutta totta! Tietysti kun näet muutosta ulkoisessa olemuksessasi, niin se ruokkii dieetin jatkamista. Mielitekoja ei ehdi syntyä, kun pidät huolen tasaisesta syöntivälistä. Iltasin, mikäli dieettisi on rakennettu oikein, viimeinen ateria pitää mielen tyytyväisenä ja saat nopeasti unta. Vettä on myös opittu juomaan peräti 4-5 litraa päivässä! Ennen vanhaan saatoin juoda muuna aikana kuin salilla vain yhden lasillisen vettä. Jo tämä typeryys muuttuu, kun alat ymmärtämään kaiken suustasi laittamasi vaikutuksen yleiseen olotilaasi.

Treenimotivaatio, treeniteho ja kehittyminen alkaa välittömästi uuden ruokavalion myötä

Keho antaa välittömästi palautetta siihen mitä syöt. Tietysti vasta viikolla 8-10 alkaa kroppasi oikeasti kiristyä, mutta treeneissä uuden energian huomaa heti. Sarjakestävyys kasvaa ja yleinen väsähtäminen treenin aikana häviää. Ota "kaikki ässät hihasta" kun aloitat dieetin. Jos et ole ottanut intrajuomia (eli EAA ja BCAA sekä Vitargo), niin laita nekin koneeseen. Mitä suurempia muutoksia huomaat, sitä enemmän ne motivoivat sinua jatkamaan! 

Lähtökunto, aerobiset ja salitreenit dieetillä

Homma lähti käyntiin noin 10 viikkoa sitten.

Lähtökunto

 Diettiviikko 4.


Diettiviikko 6.


Diettiviikko 9.

 

Iltakuntoa. Dietti menee varsin hyvin, mutta selän kanssa on tullut ongelmia. Muuttopuuhat pistivät alaselän jumiin ja se on vienyt vähän treenitehoja. Tilehduskipulääkkeet selkeästi keräävät nesteitä ja muutenkin ovat pahasta kropalle, mutta pakko oli jotain asialle tehdä, kun hierontakaan ei enää auttanut. Tänään on tosiaan ollut kolmiopäivä! Jatketaan diettiä vielä heinäkuulle. Olen saanut kuulla tutuilta, että "nyt et perkele lopeta ennen kuin on kasin rasvat." Mennään sitten kun näin pitkälle on päästy. Tsemppiä muillekin kesädiettiin, monet kisaajat ovatkin jo aloittaneet kisadietin. Hauska vetää omaa haamudiettiä rinnalla! #dietti #kunto #kehonrakennus #bodybuilding #dieetti #diet #kesäksikuntoon #ripped #kireä

Kuva, jonka Jukka Nyyssölä (@termis2) julkaisi

Koko elämä uusiksi

Samalla muutin pois melko ahdistavasta kämpästä uuteen asuntoon, jossa on meri lähellä, aurinko paistaa koko päivän molemmin puolin asuntoa ja sali on aivan nurkan takana. Tällaiset muutokset lisäävät entisestään dieetin etenemistä, kun stressitasot laskee ja positiivisuus nousee. Tee elämällesi asioita, joista saat suurinta tyydytystä!

 

Mitä seuraavaksi?

Dieetti jatkuu ilman muuta vielä eteenpäin. Rasvat ovat nyt 11-13 välissä. Moni on sanonut minulle, että jatketaan ja katsotaan mihin se kunto vie. Olen paljon posetellut salilla ja joka kerta näyttää paremmalta omaan silmään. Kehonrakennus on alkanut oikeasti kiinnostamaan minua, vaikka ilmiselviä ongelmakohtia on paljon. Mm. jalkatreenit eivät ole sujuneet ollenkaan dieetin aikana enkä niitä enää saakaan kurottua kiinni. Eli kun offi alkaa syksyllä, niin sitten keskitytään näihin heikkoihin lihasryhmiin ja kuka ties, ehkäpä ensi syksynä voisi harkita kehokisoja!

 

Aerobista tehdään yhä vain kolme kertaa viikossa, kaksi tasasykkeistä ja yksi intervalli. Kaloreihin ei olla koskettu kertaakaan dietin aikana! Jos jokin toimii, niin sitä ei pidä lähteä säätämään. Kuulkaa nyt kaikki nuoret dieettaajat. Älkää menkö niihin 900 kcalorin ja 11 aerobisen viikkoihin; siinä ei ole mitään järkeä! 

Treenit rakennettiin aina 2on1off -tyyliin, eli kaksi treeniä ja lepo. Treenijakoisuus on 4-5 jakoinen ja olkapäät tehdään joka treenissä! 

Olen tämän viikon 9. huoltanut toden teolla kroppaani. Aloitin syvien vatsojen tekemisen, venyttelyn ja liikkuuvuuden lisäämisen. Kävin Mayorsin kolmella osaavimmalla hierojalla ihan viikon kahden sisällä. Erno ykköshierojana, Toni jalkahierojana ja Wellu Niskanen manipuloitsijana. Ostin jopa uuden patjan, jotta selkä saadaan kuntoon. 

Tällaiset pienet asiat ovat melkein tärkeämpiä kuin "äly pois" -treenit, ainakin minulla.

Kiitokset

En oikein tykkää näistä julkisista kiitosvirsistä, koska kiitän kyllä ihmisiä ihan livenä, mutta kerrotaan nyt kaikille ketkä ovat olleet mukana tässä pikkuprojektissa. Suuri kiitos kuuluu Jari PT:lle (ja Jarin vaimolle) ja ystäville ympärilläni. Paljon olen saanut muihinkin asioihin tukea, jotka elämässä ovat myllänneet. Kiitos Mika Nyyssölä (ja vaimo), vanhemmat, Mike Sirén, Bettina Gräsbeck, hieroja-Erno, Markus Heinänen, Marko Savolainen, Taffer, Peter Wilenius ja monet muut salitutut! 

Tästä on hyvä jatkaa kesää kohti!

Facebook-sivu: https://www.facebook.com/jukkanyyssola

Instagram: Termis2

Instagram