Miten sovittaa treenailut ja ruokailut kiireisessä duunissa yhteen

5729 näyttökertaa

Kiirettä on pitänyt töissä toden teolla. Työskentelen hektisessä myyntityössä, jossa myyntiprosessin lisäksi vastuullani on varsinainen projektinveto. Päivät koostuvat yleensä parista kolmesta tapaamisesta ja toimistolla asioiden hoitamisesta. Jokainen vastaavanlaisessa työssä oleva tietää ruokailujen ja treenien sovittamisen haasteet; tapaamiset joskus venyvät ja ihan jokaisessa ei voi mussuttaa omia eväitään. Miten helvetissä treenin ja kiireisen työn saa sovitettua keskenään, niin ettei toinen kärsi kohtuuttomasti? 

Vastaus on oikea asennoituminen. Onhan se selvä homma, että työt ja vastuu tulevat monesti ensin, mutta ilman hyvää treeiniä en ainakaan itse pysy tyytyväisenä yleisellä tasolla. Jos tiedän, että syksy on yleensä kiireistä aikaa töissä, niin osaan asennoitua siihen, että tuolloin ei välttämättä pysty aivan jokaista ateriaa syömään ajallaan ja treenit venyvät iltaan. Kun en koko päivää harmittele asiaa, vaan suhtaudun siihen rauhallisesti, niin illan treenitkin sujuvat paremmin.

Jos olet väsynyt päivän duuneista, niin mieti pari kertaa voisiko olla hyödyllisempää mennä kotiin lepäämään treenin sijasta. Olen monta kertaa vääntäynyt 9-10h päivän jälkeen salille, mutta huomaan manaavani väsymystä ja heikkoa olotilaa koko treenin ajan. Saatat kuluttaa koko treenitehon siihen, että harmittelet kiirettä ja salin jälkeistä kaupassakäyntiä ja ruoanlaittoa. Huono treeni ottaa päähän paljon enemmän kuin lepopäivä salilta.

Mikäli olet stressaava ihminen, kuten minä, niin mieti ennen salitreeniä nopeasti illan aikataulutus. Treenit, pukkari, kauppa, matkat, ruoanlaitto ja ruokailu. Jos aikataulu tuntuu jo alkuun tiukalta, päätä jo ennen treeniä että skippaat yhden tai kaksi liikettä tai jätät yhden lihasryhmän seuraavaan treeniin. Tuo pieni "kevennys" ja päätös siitä ennen treeniä, antaa sinulle hieman motivaatio, kun tiedät voittavasi vähän aikaa lisää itsellesi. Tärkeintä on saada pää kasaan ennen treeniä ja olla realisti siitä mitä tänään sinun on mahdollista tehdä. On järjetöntä mennä vetämään Hulkki-treenejä, jos päivän kalorit ovat 1000 miinuksella. Mutta kevyen pumppailun lemppari lihasryhmälle varmasti jaksaa tehdä väsyneenäkin. 

Tällä viikolla minulla on tosiaan ollut melkein kymmenen tapaamista, kolmen tarjouksen viimeistely, parin käynnissä olevan projektin loppuunvienti ja yhden tulevan suunnittelu. Voin sanoa siis olevan kiireinen. Silti treenit ja ruokailut ovat menneet aika hyvin. Tässä muutamia juttuja millä sain pidettyä homman kasassa.

Aloitin aamut aina todella runsaalla kalorimäärällä, sillä tiesin aamupäivän koostuvan ainakin kahdesta tapaamisesta, joiden välillä ei ehdi välttämättä käydä edes vessassa. Tällaisessa tilanteessa tärkeintä on saada kalorit vatsaan, ei niinkään väliä saako ne tasaisin väliajoin. Jos tiedät, että seuraavan kerran on aikaa syödä klo 13, niin vetäse ekstramäärä puuroa, marjoja ja rahkaa aamulla, jopa niin että olet liian kylläinen. Jos mahdollista, niin suosi hitaita hiilareita (mm. kuitupitoiset ruoat, marjat, ruisleipä, täysjyvä-tuotteet, vihannekset jne.) jotta energia vapautuisi hitaasti pitkin aamua.

Kun pääset lopulta syömään lounaan, niin älä ahda itseäsi täyteen vaan syö rauhassa ja sopiva määrä. Jos syöt ruokalassa, niin suosi taas vihanneksi, leipää ja proteiinipitoisia ruokia. Jatka kuitenkin syömistä (leipää, rahkaa, lisäravinnejuomia) aika nopeasti lounaan jälkeen, jotta valmistelisit itseäsi illan treeniin ja kurottua kiinni mahdolliset kalorit, joita et saanut pari tuntia aikaisemmin.

Yritä saada väsymys karistettua ennen treeniä vaikka 10 minuutin rauhoittumisella jossain rauhallisessa paikassa, kun työt ovat ohi. Silmät kiinni paikallaan makaaminen, vaikkei torkkuisikaan, relaksoi koko kroppaa ja vähentää stressiä. Juo pari kuppia kahvia tai teetä ja valmistele lähtöä salille. Itse syön vielä juuri ennen treeniä esim. rahkapurkin, että en treenaisi kurnivalla vatsalla. Kaikki eivät voi syödä ennen treeniä mitään kiinteään, mutta itselleni se toimii.

Viikon ensimmäinen treeni meni itselläni todella hyvin, koska energiaa oli vielä jäljellä viikonlopusta. Valitsin kuitenkin treeniksi pienemmät lihasyhmän (olkapäät ja epäkkäät), koska epäilin voimatasojen olevan alhaalla. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan jo alkulämpöjen aikana tuntui, että lihakset menevät pumppiin. Jos huomaat, että treeni sujuu, niin pistä pökköä pesään ja ota muutama ekstrasarja tai toisto. Tao sillon rautaa, kun se on kuumaa ja anna itsellesi lepoa silloin kun et ole vedossa. Taas kerran sanon, älä hakkaa päätä seinään ja manailen sitten koko treenin ettei kulje.

Maanantai on viikon vittumaisin päivä ja sen takia halusin palkita itseäni jollain oikeasti hyvällä ruoalla. Jos sinulla on pieni stressi päällä ja epäilet tulevasta viikosta jo pelkkää kiirettä, niin palkitse itseäsi jollain asialla. Ostin ruodotonta kirjolohta ja tein sen "gourmet" -tyylillä. Tässä pikaresepti, kun kana/riisi alkaa kyllästyttämään.

Osta kilo ruodonta kirjolohta. Tarvitset myös valkosipulia, tuoretta tilliä, sitruunan, kermaviiliä, perunaa ja giniä ;). Tällä kertaa ei kuitenkaan palkita itseämme juomalla giniä, vaan "aateloimalla" lohen sillä.

Laita lohi lasivuokaan, ripottele merisuolaa ja pippuria lohen päälle hieroen sen lihan pintaan. Suolaa kannattaa laittaa paksuimpaan kohtaan enemmän ja ohuimpaan kohtaan vähemmän.

Kuori ja paloittele valkosipulin kynnet sopiviksi paloiksi ja tee pieniä 1-2 cm viiltoja ympäri lohta. Työnnä valkosipulin palat lohen sisään. Revi tilliä sopiva määrä ja levitä se lohen päälle. Paloittele sitruuna muutamaksi viipaleeksi ja asettele ne viimeiseksi tillin päälle. Ota gini ja laita sormi pullon suuhun ja pirskottele giniä ympäri lohta. Gini antaa lohelle hyvän maun sitruunan ohella.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi ja aseta vuoka alemmalle tasolle uunissa. Lasivuoka eristää aika hyvin lämpöä, joten sen sijainti on syytä olla mielummin alempana kuin ylempänä uunissa. Paistoaika on 25-45 minuuttia. Rasvainen lohi ei pala kovin helposti, mutta tarkkailen lohen pintaa. Pienempi lohi (500g) vähemmän aikaa ja isompi (1000g) pidempään.

Pistä perunat kiehumaan jo kun lohi menee uuniin, niin ovat samaan aikaan valmiita. Revi loput tillit ja lisää ne kermaviilipurkkiin. Voit puristaa sitruunaakin kermaviiliin ja lisätä muita mausteita, kuten pippuria. Sekoita ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun lohi valmistuu uunissa.

Syö lohi kermaviilikastikkeen ja perunan kera. Lohi on äärettömän hyvää sekä terveellistä ruokaa ja ennen kaikkea vaivaton valmistaa. 

Tiistaina tein kädet, keskiviikkona pidin lepopäivän ja torstaina tein selän. Perjantai oli myös lepopäivä kiireistä johtuen ja tänään lauantaina tein rintatreenin. Jouduin siis hieman skippailemaan treenejä, mutta olin varma, että väsyneenä tehty jalkatreeni perjantaina olisi ollut suoraan sanottuna turha treeni. Hyvin nukutun yön jälkeen tämän päivän treenit maistuivat erityisen hyvin ja siitä innostuneena teen jalat sunnuntaina. Eli tämä pieni suunnitelman muutos toi itselleni tarvitsemani levon, mutta sen seurauksena jaksaa vääntää ylimääräisen treenipäivän. 

Ole siis valmis antamaan salille pienempi prioriteetti kun tiedät olevasi kiireinen. Kun hyväksyt asian, niin et käytä aikaa asiasta stressaamiseen ja energiaa jää enemmän tuleviin treeneihin. Muista kuitenkin, että kehitys tulee pitkällä tähtäimellä, eikä yksi viikko paina vaakakupissa niin paljoa.

Syksyisin terveisin, parempia ruoka- ja treenihetkiä!