Paljonko bodarin ruokavalio oikeasti maksaa

75628 näyttökertaa

Paljonko maksaa, kun vuodessa syödään 55 kiloa jauhelihaa, 131 kiloa kanaa ja 100 kiloa riisiä? Onko bodarin dieetti oikeasti kallista?

Kiinnostus tähän lähti, kun keskustelin työpaikalla ruokavaliostani ja eräs työkaverini kertoi syövänsä koulussa lounaan ja sitten "jotain" kotona, koska "ei oikeasti ole rahaa kunnon dieettiin".

Pohdin asiaa hetken ja ajattelin tutkia tämän perusteellisesti. Paljastan samalla täydellisen ruokavalioni, jotta hommassa pysyy realismi mukana. Tällä tavalla minä syön juuri nyt!

Ruokavalioni statsit

~2800 kcal / päivä (palkkarit mukaan lukien ~3000kcal)
~250g proteiinia / päivä
~260g hiilihydraattia / päivä
~80g rasvaa / päivä

Eli tämä on hyvin normaali 80-90 kiloisen salilla 4-5 kertaa viikossa käyvän kaverin ruokavalio. Tankkauspäivinä kannattaa toki iskeä koneeseen enemmän kaloreita ja ajoittaiset muut syömiset muuttavat kalorinsaantia normaalisti.

Tällä kertaa tarkoituksena ei ole käydä läpi tarkasti ruokavaliota, sitä varten kannattaa ottaa yhteyttä personal traineriin, vaan nyt analysoidaan paljonko tämä lysti maksaa.

Aamupala

Kaurahiutale 70g
Kookosöljy 10g
Kananmuna 1 kpl
Rasvaton raejuusto 100 g
Mustikoita 100g

Välipala

Rahka 250g
Banaani 1kpl

Lounas

Kanan maustamaton fileesuikale 180g
Jasmiiniriisi 100g
Avokado 50g
Parsakaali 100g

Illallinen

Kanan maustamaton fileesuikale 180g
Jasmiiniriisi 100g
Parsakaali 100g

Iltapala

Jauheliha 150g
Kananmuna 1 kpl
Avokado 50g

Paljonko maksaa 3000 kilokalorin dieetti?

Seuraavaksi käydään läpi miten paljon tällaisen ruokavalion syöminen maksaa. Tuotteiden hinnat ovat laskettu K-Citymarketin verkkokaupasta. Myöhemmin on mielenkiintoista tehdä tästä myös vertailu muiden ketjujen tuotehintoihin.

Tässäpä tilastoa ensin miten PALJON ruokaa menee oikeasti 3000 kcalorin dieetillä.

Määrät ovat kilogrammoissa.

Viikossa kuluu siis 3,5 kiloa lihaa, noin kaksi kiloa riisiä ja puuroa, maitotuotteita 2,5 kiloa, rehuja (vihannekset, hedelmät jne.) melkein kolme kiloa.

Määrä voi tuntua isolta, koska emme käsittele ruokaa koskaan tällaisessa kontekstissa, mutta kaloreissa määrät taas eivät ole kovin isoja.

Pitää muistaa, että kun sellaisen perus perjantaipizzan nykäsee naamariin, niin siinä on helposti 1000 kcaloria. Siihen kylkiäisenä pari bisseä ja sipsipussi, niin "pienessä" määrässä ruokaa, voi olla valtavasti kaloreita - ja vieläpä erittäin huonoja sellaisia.Noh, mitä tämä lysti maksaa? Rummut käy *trat trat trat*.

Vain 10 euroa päivässä bodarin ruokavaliolla? Aika yllättävää eikö?

Hyvin tehty ruokavalio hyödyntää hyvin yksinkertaisia ruoka-aineita, lihaa, riisiä, puuroa ja halpoja maitotuotteita. Joukossa ei oikeastaan ole erityisen kalliita ruoka-aineita. Kana- ja jauheliha ovat kalleimmat kilohinnoiltaan. Hyvälaatuinen naudan paistijauheliha maksaa kaupasta riippuen 12-16 euroa kilo ja hyvälaatuinen kana 10-15 euroa. 

Hyvälaatuisesta proteiinista ei kuitenkaan kannata lähteä tinkimään. Kuten niin monet ovat siitä kirjoittaneet, mättämällä rahkaa ja pastaa rööristä alas ei tule muuta kuin vaikeita suolisto-ongelmia. Lihat kannattaa pitää siis tärkeänä osana ruokavaliota, mutta varioida riittävästi.

Yleisesti ottaen esimerkiksi punaisen lihan syömistä pidetään haitallisena elimistölle, joten jauhelihan varaan en suosittelisi rakentamaan koko ruokavaliota. Kanankin voi korvata vaalealla kalalla aika ajoin ja jauhelihan tilalle kannattaa joskus ostaa riistaa.

Valintakysymys, mutta kyllä minulle ahkerana salillakävijänä maistuu mieluummin tarkasti valitut ruoka-aineet 10 eurolla päivässä, kuin 8 euron lounas satunnaista makaroonilaatikkoa, jauhelihakastiketta ja "jarrua"!