Dr. Strange - Marvelin "oudoin" leffa

3332 näyttökertaa

Marvelin uusin tuotos on visuaalisesti upea toimintaelokuva, joka tuo ruudulle aivan uuden kulman - taikuuden. Leffa kuitenkin onnistuu lähes täydellisesti!

Kerrostalojen seinät järjestyvät uudelleen kuin pirunnyrkin palaset, pilvenpiirtäjät kaartuvat kuin Inceptionissa, maagiset taistelijat loikkivat talojen seinistä toiseen loihtien tyhjästä aseita, suojia ja mystisiä symboleita leffan eeppisessä aloituskohtauksessa. 

Dr. Strange on Marvelin visuaalisesti vaikuttavin elokuva erityisesti 3d:nä katsottuna. Leffa vie katsojan paikkoihin, joihin ihminen on aina halunnut nähdä - maailmojen välisen maailman, astraalitason, jossa on uskomatonta kauneutta ja loputonta pahuutta. 

Leffan päätähti Benedict Cumberbatch on huipputaitava kirurgi, joka joutuu kammottavaan onnettomuuteen, jonka seuraksena kaikki keinot kokeillut egoistinen kirurgi lähtee etsimään parannusta epätodennäköisistä paikoista. Kuten arvata saattaa, tuttu tarina vie länsimaalaisen kaukaiseen itään oppimaan lyhyessä ajassa kokonaisen eliniän verran taitoja ja tietoa - muutamassa kuukaudessa. 

Oppipojasta tulee mestari, joka ajautuu haluamattaan muinaiseen sotaan ja pelastaa rennosti maailman. Asetelma on hyvin kliseinen, mutta sen voi helposti unohtaa, kun Marvelista tutut nasevat vitsit, huippunäyttelijät ja aivan uskomattomat toimintakohtaukset lävähtävät ennennäkemättömällä tavalla kankaalle. 

Ohjaaja Scott Derrickson rakentaa elokuvan tunnelmaa rauhallisesti pitäen katsojaa jännityksessä aivan triviaaleissa kohtauksissa, joissa Dr. Stephen Strange osoittaa kirurgin taitojaan.

Kun lopulta Strangelle aukeaa astraalimaailman todellinen luonne, katsoja pääsee mukaan matkaan, joka vie läpi universumien, paikkaan, jossa mieli ja materia on yhtä eikä ajalla ole merkitystä. Tämä kohtaus on ehkä elokuvan parasta antia ja jättää katsojan suorastaan haukkomaan henkeään matkan päätyttyä.

Loppu on toinen toistaan hienoimpia kohtauksia, joissa kuitenkin ehkä liikaakin muistutetaan katsojaa tapahtumien hassuudesta. Itse kuitenkin pidän valtavasti Marvelin huumorista, jossa jopa pahis luulee leffan puoleen väliin asti sankarimme nimen olevan "Mister Doctor".

On erityisen hienoa, että Marvel Studios palkkaa lupaavia nuoria ohjaajia näyttämään kyntensä, jotka noudattavat "sääntöjä", mutta silti tekevät oman näköistään rainaa.

Tuotannon voima on taustalla vahva, eikä vähintään sen takia, että Marvelin leffajatkumossa kaikella on tarkoituksensa isossa kuvassa. Dr. Strangessa hivellään ainakin minun "leffanörtin" kulkusia, kun kytköksiä niin Avengersiin kuin vääjämättömään kohtaamiseen Thanosin kanssa tiputellaan sopiviin väleihin.

Jos jotain nurinaa keksisin leffasta, niin taikuus olisi voinut olla enemmän sitä oikeaa "spellcastingia", eikä ehkä tylsääkin hand-to-hand -taistelua itämaiseen tyyliin. Selvästi kuitenkin taikuus on vielä uusi juttu Marvel-leffoissa, joten ymmärrän hyvin varovaisuuden sen näyttämisessä todellisessa mittakaavassaan.

Dr. Strange on mukava tuulahdus uutta ja erilaista, mutta samalla niin tuttua ja turvallista Marvelia. 

Arvosana: 9/10


Paras 3d-Marvel -kokemus
Sopii myös ei-faneille
Katsottava leffassa!

Aiheesta muualta

Wikipedia Dr. Strange
Rotten Tomatoes
 93%
IMDb 8.1
Leffaliput Finnkino

 

"It's not about you!"

- The Ancient One