Uusin Bond katsastettu ja miniloma

3200 näyttökertaa

Lapista tervehdys! Tähän syksyiseen synkkyyteen ajattelin ottaa pienen tauon ja painua vielä synkempiin (pimeisiin) maisemiin, eli Lappiin! Uusin Bond myös nähty ja siitä pieni arvostelu tässä.

Vanhempani muuttivat Ivaloon muutama vuosi sitten ja käyn aina muutaman kerran vuodessa täällä. Tähän aikaan vuodesta täällä on jo täysi talvi! Yllättäen vaihdos syksyisestä Helsingistä pohjoisen talvimaisemiin ei ollut mitenkään masentava, päin vastoin, puhdas lumi ja luonto tuo energisen ja toiveikkaan mielen.

Tähän aikaan myös töidenkin osalta on aivan hullu kiire, joten tämä miniloma osui juuri sopivaan saumaan. 

Ja miten mukavaa onkaan olla vanhempien tykönä, vähän "ööliä" siemaillen ja Perro-koiran kanssa peuhaten. Jos jonkun rundin ajaisi kelkallakin! Pahuksen pahus vain Fallout 4 -peli julkaistiin juuri NYT, jonka olin täysin unohtanut. 

Vastaanotto oli riemukas. Perro, 2-vuotias lapinkoira tytteli muistaa minut hyvin joka kerta, vaikka väliä näkemisestä on monesti puolikin vuotta.

Salista tuli Akin videon myötä vähän taukoa tällä viikolla ja pidetään nyt sitten kunnon tauko, kun kerran sille linjalle lähdettiin. Akin video on muuten saanut huikean suosion. Muutamassa päivässä yli 8000 katsontaa ja yli 300 tykkäystä Youtubessa! Kiitokset teille aivan mahtavasta vastaanotosta! 

Ps. Vaihdoin muutaman sanan Utin kanssa ja hän innostui ajatuksesta tehdä samanlainen 2 tunnin syväluotaus hänenkin kanssaan. Spread the word! ;)

Elokuva-arvostelu: Spectre - rajumpi, kovempi, Daniel Craig

2015
https://en.wikipedia.org/wiki/Spectre_(2015_film)
I
MDb: 7.3

RT: 63%

Alunperin en aikonut käydä katsomassa uusinta James Bondia, jonka nimi on lyhykäisesti "Spectre". Päätin kuitenkin täysin ex tempore lähteä katsomaan leffaa, kun muutama arvostelu ja kaverit sitä niin kehuivat. Jälleen kerran valitsin erikoisen istumapaikan. Kun 2D-leffa oli kyseessä, menin aivan kankaan eteen istumaan, ensimmäinen rivi ja jalat permannolle!

Odotukset olivat siis korkealla, erityisesti aikaisemman leffan Skyfallin suosion takia. Mitä enempää leffassa voi olla, kun selvästi Skyfall antoi olettaa Bondin tarun olevan aika lopussa.

Leffa alkaa karnevaaleista, jossa Bondin mukaan päästään kesken ajojahtia. Alun tunnelma oli hyvin erilainen mitä ainakin itse olen tottunut Bondeissa näkemään. Sijainti oli erikoinen, tunnelma vahva ja koko ajan oli odottava fiilis "mitä nyt tapahtuu".

Aivan selvää ei myöskään ole millä asialla Bond on - onko hän viettämässä hauskaa, jahtaamassa jotain vai onko edes kyseessä virallinen tehtävä. Lopulta kun tuttu ensimmäinen toimintakohtaus alkaa, ei jää epäselväksi mistä on kysymys.

Alun helikopterissa tapahtuva taistelu on todellista adrenaliinitykitystä alusta loppuun. Ja kun Bond potkaisee pahiksen ulos kopterista kuolemaansa, varasten juuri ennen jonkin sormuksen tulevalta pannukakulta, katsojakin ymmärtää Bondin olleen tämän mystisen Spectren perässä. Juoni lähtee tästä eteenpäin hyvinkin nopeasti, mutten spoilaa sitä enempää. 

Kameratyöskentely on leffassa huikeaa. Alussa on kohtaus, jossa Bond kävelee kattojen yli väijytyspaikkaan, oli kuvattu yhdellä otoksella, joka lisää mielettömästi realistisuutta ja immersiota.

Pienen yksityiskohdan väitän huomanneeni, joka ehkä oli tietynlainen kunnianosoitus vanhoja Mooren Bondeja kohtaan. Alun helikopterikohtauksessa tehtiin vaakakierre ilmassa ja siihen oli lisätty hauska ääniefekti "tempulle", jollaisia oli mm. The Man with the Golden Gun -elokuvassa kun auto hyppää joen yli. Luinkin jostain, että tämä Bondi palaa ajassa vähän taaksepäin Mooren aikoihin! 

Huumoria oli muutenkin leffassa huomattavasti aikaisempia Craigin Bondeja enemmän. Minusta tällainen huumori tuo realistisuutta muuten synkkiin ja joskus jopa epärealistisiin tilanteisiin. Esimerkiksi Bond ajamassa 160 km / h pienillä kaduilla puhuen sujuvasti puhelimeen toisella kädellä. Yhtäkkiä kohtaus keskeytyy siihen, että vanha pappa kurvaa pikkuautolla Bondin superauton eteen.

Nämä kaikki ovat tuttuja vitsejä 80-90 -luvun Bondeja seuranneille. Pelkästään huumorilla ei muistella vanhoja aikoja, vaan leffassa todella ollaan junassa, jossa vielä taistelukohtaus pahiksen oikean käden kanssa. Muistuuko mieleen missä kaikissa Bondeissa on oltu junassa? :D

Lopulta kun päästään itse asiaan, homma menee heti synkäksi ja vakavaksi. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuntui oikeasti jännittävältä, kun Bond hipsii Spectren salaiseen kokoukseen, jossa hän kohtaa ensimmäisen kerran NUMERO YHDEN. Tällä nimellä häntä ei leffassa kutsuta, mutta kaikki tajuaa kenestä vanhasta pahiksesta on kysymys. 

Siitä päästänkin leffan kovinta suitsutusta kohdistuvaan osaan, eli kaksinkertaiseen Oscar-voittajaan Christoph Waltziin. Waltz on iskenyt minuun kuin sähköisku Inglorious Basterdsista lähtien. Waltzin roolisuorituksissa on jotain uskomattoman ahdistavaa. Katseet, puhetyyli, ilmeettömyys, hulluus, nerous ja sadistisuus. Mikä kuvaisi hänen suoritustaan parhaiten? Välillä hän on sympaattisin kaveri ikinä ja täysin hetkessä homma kääntyy ympäri ja katsoja tajuaa hänen olevan aivan eri asialla. Oli se sitten juutalaisten metsästäjä tai Bondin kiduttaja, homman tietää menevän jossain vaiheessa rumaksi.   

Daniel on vakuuttava Bond. Mitä enemmän häntä olen nähnyt, sitä enemmän hänestä pidän. Leffassa on Skyfallista tuttu tunnelma, jota on vaikea tarkasti konkretisoida. Tunne on kuin tämä olisi viimeinen Bondi. Viimeinen kerta kun näen Craigin valkokankaalla. Sama juttu Robert Downey Jr.:n kanssa Avengereissa ja Iron Maneissa - tuntuu siltä kuin paras tyyppi olisi koko ajan tekemässä lähtöä ja mitään ei jää sen jälkeen. 

Erityismaininta on pakko sanoa maisemista ja musiikista! Ne ovat aivan uskomattoman hienoja, suorastaan taiteellisia! Musiikit ovat kuin klassisimmista Bondeista, jossa isot jousisoittimet soi ja maisemat lipuvat vuoristoineen ja jokineen. Bond matkustaa leffassa lokaatiosta toiseen, joka sopii mielestäni agentti-leffaan täydellisesti.

Tein MI5:sta arvostelun muutama kuukausi sitten ja silloin spekuloin kumpi leffa tulee olemaan parempi. Rogue Nation on selvästi enemmän toimintaleffa ja Bondissa taas on huomattavasti enemmän tunnelmaa. Molemmat leffat käyvät kuitenkin onnistuneesti toistensa vahvuusalueilla, joten selvää voittajaa on miltein mahdoton sanoa.

Jos pitää molemmista näyttelijöistä, tai ei anna sen häiritä, niin puhtaasti juonen kannalta Rogue Nationissa on ehkäpä enemmän mielenkiintoisia kohtauksia. Bondissa taas pidetään katsojaa jännityksessä ja ehkäpä tunne jostain mystisestä Spectrestä pitää otteessaan paremmin. Rogue Nation vie ehdottomasti voiton leffan loppuvaiheilla, kun taas Bondi on alussa parempi.  

Jos pisteytän leffat IMDb-mittarilla, niin Rogue Nation saisi 8.5 ja Spectre 8.0. Ero on marginaalinen ja voi vielä muuttua. Veikkaanpa, että Spectre kestää ajan hammasta paremmin kuin Rogue Nation ja kun Spectren tarina jatkuu, tulee myös "ensimmäisen osan" arvo nousemaan ohi MI5:sen.