Talvisissa tunnelmissa

3491 näyttökertaa

Pääkaupunkiseudun häkä on vihdoin karistettu ja joulu vietetään Suomen Lapissa! Täällä on täysi talvi ja uskomaton tunnelma!

Jokavuotinen traditioni, on tulla vanhempieni tykö Lappiin. Helsingin (ja varmasti monen muunkin kaupungin) melske on aivan pakko välillä karistaa kannoilta ja suuntaa luonnon helmaan.

Nyt kun talvikin on niin myöhässä etelämpänä, niin Lappi jos mikä herättää joulutunnelman lumisine maisemineen, takkatulineen ja lämpimine glögeineen. ;)

Isoveikkakin suuntasi samaan osoitteeseen, joten laatuaikaa pääsee viettämään urakalla. Mika on elementissään, kun pääsee vapaalle. Aina irtoaa vitsiä ja luovuus pääsee valloilleen:

Ruoka on se todellinen syy miksi ainakin itse odotan joulua. Meillä on tapana syödä monipuolisesti ja perinteikkäästi. Pöydältä löytyy vaikka vallan mitä:

Kalat:
Ginillä aateloitu graavi lohi, kylmä savu lohirullat, lämminsavu lohi, savu muikut, herkku silli, venäl. savu kilohaili

Liha:
Kinkku, patee, serrano

Extrat:
Kurpitsa salaatti, herneet, tankoparsa, nappi sienet, mustaherukkahillo, babyporkkanat, rosolli

Laatikot:
Lanttu, porkkana, imelletty peruna, keitetyt perunat, ruskea kastike.

Herkut:
Englantilainen hedelmäkakku ja torttuja jos haluu

Erityisesti odotan tuota kylmäsavulohirullaa. Se on varmasti parhain kalaruoka mitä olen koskaan syönyt!

Kaikkea hassua muutakin pääsee lomalla testailemaan, kuten kuuluisaa "pataleipää". Pataleipä on muutoin normaali leipä, mutta taikinan annetaan nousta jopa 20 tuntia. Myös paistoprosessi on omalaatuinen, sillä taikina tulee laittaa 220 asteiseen "pataan" ja antaa sitten paistua 45 minuuttia.

Lopputuloksena on rapea ja maukas leipä, jota netissä tituleerataan "elämäsi parhaimmaksi leiväksi". Googlettakaa "pataleipä" ja eikun leipomaan. Tuon osaa tehdä tyhminkin bodari ja vehnät voi hyvin vaihtaa muihin viljoihin!

Tietysti luonto, talvi, lumi, koiruudet ja muutenkin koko Lapin tunnelma on omiaan herättämään ainakin itsessäni rauhallisuuden ja rentouden.

Jos vain teillä on ikinä mahdollisuus päästä ajamaan moottorikelkalla, niin tarttukaa siihen! Varmaan hauskinta puuhaa mitä on!

Meidän oma koira Perro ja muiden koiruudet on yksi ihana asia, jota aina odottaa. Näitä karvaturreja on joka nurkassa!

Meilläpä on täällä vanha kelkkakin, jota on kiva käydä ulkoiluttamassa! Mahtavaa puuhaa kipakassa ilmassa!

Mikan kanssa olisi tarkoitus tehdä vielä joku joulupodcast, joten sitä voitte vielä odottaa täältä pohjoisesta! 

Ei muuta kuin hyvät joulut!