Kolme kuukautta yrittäjänä

2898 näyttökertaa

Viikon Lapin lomallani olen ehtinyt vähän koota ajatuksia yrittäjyydestä. 

Tulin viime sunnuntaina viikon retriittiin Lappiin perheeni ja koirani luokse. Huomasin, että rentoutuminen ei ala heti, vaan se ottaa muutaman päivän, ennen kuin pystyy päästämään irti työmoodista — sitä jopa hieman kapinoi vastaan ja miettii, että "pitäisiköhän tässä nyt tehdä silti jotain".

Tosiasiassa loma tekee aivan mielettömän hyvää mielelle ja nimenomaan se ajatusten irroittaminen jatkuvasta tekemisestä on hyvin tärkeää ainakin itselleni.

Jäin elokuussa pois päätyöstäni ja nyt kolmen kuukauden jälkeen onkin jo jotain kokemuksia kertynyt yrittäjyydestä. Ensimmäiset henkilökohtaiset valmennusasiakkaani ovat antaneet mielettömän hyvää palautetta. 

Aloitin varovaisesti kolmen kuukauden etävalmennuksilla, jossa niin asiakas kuin minä voimme tarkastella yhteistyön laatua, ennen pidempää sitoutumista puolin ja toisin. Kuitenkin nämä ensimmäiset asiakkaat ovat päässeet heti kiinni tekemiseen ja näkyviä tuloksia on saatu aikaan todella lyhyessä ajassa.

IT-alalta tulleena, olen yrittänyt luoda konseptin, jossa palvelua voi skaalata ylöspäin ilman omien resurssien loppumista kesken. Kaikki kommunikaatio tapahtuu pilvipalveluissa ja asiakkaalla on kattavat työkalut oman kehityksen seurantaan. Päiväkirjassa voi kertoa miten valmennus sujuu ja saada minulta vastauksia ongelmatilanteissa. Pilvipalveluiden hyöty on, että kaikki muutokset jäävät historiaan ja niitä voi tarkastella sitten niin asiakas kuin minäkin yhteistyön aikana.

se, että valmentaja istuu joka ilta tuntikausia koneella sähköposti äärellä on minusta huonoa asiantuntijan ajan käyttöä.

Oman ajankäytön resursointi tuntuu olevan PT-yrittäjillä pienoinen ongelma. Omat resurssit loppuvat kesken ja palvelun laatu heikkenee. Esimerkiksi aikaisemmassa firmassani rakensimme tavan toimia, jossa asiakkaita voi tulla koko ajan lisää, ilman että palvelun laatu heikkenee — se on mahdollista tuotteistetulla palvelulla ja osin automatisoidulla ja tehokkaalla toiminnalla.

Tätä samaa ideologiaa minäkin haluan noudattaa omassa palvelussani — se, että valmentaja istuu joka ilta tuntikausia koneella sähköposti äärellä on minusta huonoa asiantuntijan ajan käyttöä.

Minulta myös kysytään, että "mitä teet pääjuttuna" ja vastasin tähän myös Vatasen videolla, että en vielä haluakaan todeta sitä ääneen. 9 vuotta palkallisena toimineena haluan pitää kaikki ovet avoinna hetken aikaa, enkä hyppää aivan sata lasissa puurtamaan. 

Taloudellinen tilanne on vakaa, mutta rehellisesti sanottuna, onhan yrittäjänä oleminen melkoista senttien laskemista. Onneksi minulla on tilanne, että olen ehtinyt säästää pahan päivän varalle ja erinäiset sijoitukset ovat henkinen turva. 

Puhuin joskus tulevaisuuden työntekijästä ja kysymys "oikeista töistä" hämärtyy vuosi vuodelta enemmän. Minun utopiani on tilanne, jossa useat pienet purot virtaavat ja tuottavat myös passiivisesti tuloa. Tällaisia on vaikka striimitulot, mainostulot ja vaikka T-paitamyynti. Näiden lisäksi on jokin palvelu, jota pystyy tuottamaan, jota muu somenäkyvyys tukee koko ajan.

Yrittäjän päivät ovat pitkät ja esimerkiksi tämä live-esiintyminen striimissä on varsin raskasta hommaa, vaikkei se siltä ehkä näytä. Esiintyminen jopa 12 tuntia putkeen on henkisesti ja fyysisesti erittäin taksaavaa. Tässä suhteessa aion tarkastella omaa tekemistäni ja pyrkiä tasapainottamaan omaa ajankäyttöä, ettei tule ylilyöntejä.

Esiintyminen jopa 12 tuntia putkeen on henkisesti ja fyysisesti erittäin taksaavaa.

Aikatulut striimaamiseen, blogin kirjoittamiseen, videoiden tekoon, valmennusten kirjoittamiseen ja jatkuvaan palveluun pitää olla selvästi kalenterissa merkattuna. Muuten sitä paiskii itsensä hengiltä töitä tehdessä, kun työtä on käytännössä niin helppo tehdä mistä vain, kunhan vain kannettava on edessäsi.

Summattuna, tämä kolme kuukautta on mennyt aivan hujauksessa. Vauhti on ollut jopa niin kovaa, että sitä vähän unohtaa miksi edes lopetti päätyöt; juuri sen takia, että ehtisi tehdä enemmän KAIKKEA, mutta helposti sitä jämähtää tuntikausiksi silti yhteen juttuun.

Ensi vuosi tuo tullessaan varmasti paljon pientä stressiä taloudesta ja oman ajankäytön tasapainottamisesta, mutta toistaiseksi odotukset ovat posiitiiviset ja aion pitää kiinni tästä ajattelutavasta!

Uusi video Penkkipunnerrus-kanavalla