Maailmankaikkeuden ihmeellisyyksiä

1860 näyttökertaa

Maailmankaikkeus on aina kiinnostanut minua. Tässä muutamia lähes käsittämättömiä asioita maailmankaikkeudesta.

Olen aina ollut kiinnostunut maailmankaikkeudesta. Aurinkokunnat, galaksit, massiiviset tähdet ja universumin mysteerit ovat vakituista iltalukemista minulle. Listasin tähän muutamia tuttujakin aiheita.

1. Suurin tunnettu tähti UY-Scuti

UY-Scuti on tämän hetken tiedon mukaan suurin tunnettu tähti volyymiltaan. Sen ympärysmitta on peräti 1700 kertaa niin suuri kuin aurinkomme. Tätä on tietysti vaikea suhteuttaa, koska oma aurinkommekin on niin suuri. 

Otetaan vertailuksi oma maapallomme, joka mahtuu oman aurinkomme sisään miljoona kertaa. Maapallo mahtuisi UY-Scutin sisään 6,6 kvadriljoona kertaa!

Jos ajatellaan kappaleen liikkuvan valonnopeutta, eli n. 300 000 km/s (siis sekunnissa), matka aurinkomme ympäri kestäisi 14,5 sekuntia. Matka UY-scutin ympäri kestäisi melkein 8 tuntia! Lentokoneella lentäisi massiivisen tähden ympäri maltilliset 1086 vuotta!

Massiivisin tähti on taas R136a1, joka on 315 auringon massaa.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_stars

2. Miten nopeasti liikut nyt?

Olet nyt paikallasi, eli matkustat 0 km/h, loogista eikö vain? Istut autoon ja liikut keskimäärin 60 km/h, lentokoneessa 900 km/h! Tiesitkö, että liikut koko ajan noin 500 metriä sekunnissa maapallon kiertäessä akselinsa ympäri? 

Mutta se ei lopu siihen. Maapallo nimittäin kiertää aurinkoa huikeat 30 kilometriä sekunnissa ja aurinkokuntamme kiertää galaksiamme ympäri 792,000 km/h eli peräti 220 kilometriä sekunnissa!

Pitkään emme pystyneet sanomaan Linnunradan, eli galaksimme, suhteellista nopeutta, koska ei ollut mitään mihin sitä suhteuttaa. Nyt sekin on mahdollista taustasäteilystä mitattuna, joka laittaa galaksimme liikkumaan käsittämättömät 2,1 miljoonaa kilometriä tunnissa, eli 533 kilometriä sekunnissa!

Seuraavalla kerralla siis kun mietit miten nopeasti liikut, niin mieti uudestaan, koska se on täysin suhteellista!

Lähde: https://astrosociety.org/edu/publications/tnl/71/howfast.html

3. Aika on suhteellista

Heräät aamulla klo 7, menet töihin klo 9 ja kuntosalille klo 16:30. Sovit ystäväsi kanssa tapaamisen klo 18:00 ja molemmat saapuvat paikalle oikeaan aikaan. Aika on ihmisen luoma käsite, joka helpottaa joka päiväistä kanssakäymistä. Avaruudessa taas ei ole aikaa, joka olisi sidottu meidän kelloomme.

Mitä tapahtuu ajankululle, jos matkustat lähes valonnopeutta? Jos kaksi henkilöä vertaa kellojansa toisiinsa, mitä nopeammin toinen liikkuu, sitä hitaammin aika kuluu hänellä. Esimerkiksi 6 kuukautta Kansainvälinen avaruusasemalla viettänyt henkilö on ikääntynyt 0,005 sekuntia vähemmän kuin vertaisensa maassa.

Jos fyysiselle objektille saavutetaan 95% valonnopeudesta, niin aika hidastuu kymmenkertaisesti suurta nopeutta liikkuvalla tarkkailijalla. Toisin sanoen jos ystäväsi lähtisi vuoden pituiselle matkalle läpi universumin 95% valonnopeudella, olisit sinä tarkkaiilijana 10 vuotta vanhempi, kun hän palaa maahan. Huippunopeudella matkustanut ystäväsi olisi ikääntynyt vain vuoden.

Kaikki tämä perustuu siihen, että valo liikkuu aina vakionopeudella, riippumatta mistä sitä tarkastellaan ja materiaali aina suhteessa toisiinsa. Jos liikut valtavaa nopeutta eteenpäin, näet kaiken edessäsi pikakelauksella ja kaiken takanasi hidastettuna.  

Lähde: http://www.emc2-explained.info/Time-Dilation/

Ps. jos artikkelissa on virheellisiä toteamuksia, niin laittakaa kommenttikenttään alle tarkennuksia ja keskustelua! 

- Jukka