Tärkein joululahja lapselle on, etteivät vanhemmat riitelelisi

1440 näyttökertaa

Tämä kirje joulupukille pysäyttää karskimmankin aikuisen. Vaikka se voikin olla tekaistu, niin sanoma on erittäin vahva.

Joulu, juhannus, pääsiäinen, uusivuosi. Olipa pyhäpäivä mikä tahansa, niin monelle perheelle se tarkoittaa runsaasti alkoholia. 

Uutisissa on näin joulun alla paljon kampanjoita alkoholittomasta joulusta. Somessa on kiertänyt lapsen kirjoittama joululahjatoivekirje joulupukille, jossa tärkeän lahjan lisäksi lapsi toivoo vain sitä, ettei isä ja äiti joisi kaljaa eikä riitelisi. Eikä lapsi tärkeää lahjaakaan "välttämättä" tarvitse, kunhan olisi vain rauhallista.

Varmasti monessa perheessä viini maistuu ja se on minusta täysin OK. Kohtuukäyttö ja alkoholi kuuluu moneen kulttuuriin, enkä hössötä ollenkaan siitä. Kuitenkin tiedän paljon tapauksia lähipiiristäni, jossa alkoholin käyttö lähtee aina käsistä. 

Tuntuu kamalalta, että lapset, joiden pitäisi päästä nauttimaan joulun taiasta ja ilosta, joutuvat pelkäämään vääjämätöntä riitaa vanhempien kesken. 

Millaisia traumoja tällinen pieniin ihmisiin jättää? En voi kuvitella, koska itselleni ei tällaisia muistoja ole, mutta pystyn näin aikuisena silti tuomitsemaan tämän tavan vetää aina perseet, kun tilaisuus sen sallii.

Pahintahan näissä kampanjoissa on se, että vaikka se osuukin monen silmään, niin se ei estä ostamasta sitä kossupulloa silti. Ilta lähtee kivasti käyntiin, mutta päättyy umpihumalaisiin ihmisiin ja riitaan. 

Muistakaahan kaikki, että sivustaseuraajat ovat täysin syyttömiä ja viattomia tällaisen tapahtuman seuraamiseen! 

Juodaanko teidän perheessä kohtuudella vai kohtuuttomasti?