Leffateattereiden aatelia: Scape

7101 näyttökertaa

Vihdoin pääsin kokemaan Helsingin Tennispalatsin uusitun Scape-salin Tarzan 3D:n voimin. Millainen kokemus oli?

Tennispalatsi 1 on ollut Helsingin kruununjalokivi leffateattereiden saralla jo vuosia. Vuonna 1999 avattu leffateatterikompleksi on saanut vain kosmeettisia muutoksia vuosien varrella, mutta nyt yli 15-vuotta myöhemmin Finnkino päätti uudistaa AV-tekniikan ja koko salin sisustuksen.

Uusittu aula ottaa vieraat vastaan mahtipontisella "Scape" -tekstillä. Tunnelma on moderni oven karmien takaa pilkahtavasta tummanpuhuvasta salista.

Sali on valaistu useilla ambientvaloilla, jotka kulkevat lattiasta kattoon. Sali tuntuu pimeämmältä, mutta samalla valoisammalta, ehkä johtuen LED-valoista tai suunnittelusta. Laidoissa, seiniin upotettuina, on roskakorit, jotka parantavat salin siisteyttä.

Penkit ovat nahkaa (tai keinonahkaa) ja jokaisessa istuinosassa komeilee "Scape" sana. Penkeissä on selvästi enemmän tilaa kuin vanhoissa kangaspenkeissä ja jalkatilaa on reilusti enemmän. Istuminen oli vähän pönöttävää, mutta millään tavalla ei raisittuneen paikat. Shortseilla ja paljaan pinnan kanssa voi olla, että penkki alkaa hikoilluttamaan kylläkin.

Kangas on KIRKAS! Eron huomasi jo mainoksia katsellessa:

"Olemme todella ylpeitä ja innoissamme siitä, että voimme ensimmäisenä Pohjoismaissa tarjota asiakkaillemme maailman uusimman ja kovatasoisimman äänentoistotekniikan, Dolby Atmoksen, yhdistettynä entistä kirkkaampaan ja värikylläisempään Barco DLP-D-laserprojektoriin, sanoo Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm. www.finnkino.fi

Scape-traileri esitteli Dolbylle tuttuun tyyliin elokuvateatterin äänentoiston kyvykkyyttä ja ero on kuin yö ja päivä! Kaiuttimet kiertävät KOKO salin, kattoa myöden ja potkua riittää! Äänen kirkkaus ja bassojen mataluus hämmästytti jopa minut, jolla on aika kultakorva näissä asioissa!

Juttelin Finnkinon työntekijän kanssa leffan päätyttyä salista ja mainitsin äänentoiston olleen "himpun verran liian kovalla." Kyseinen herrasmies (vanhempi pitkänlinjan työntekijä) mainitsi Dolbyn suosituksen aikuisten elokuville olleen asetuksessa "7". 

Kerroin vanhemman salin olleen hieman rauhallisempi äänenvoimakkuuden suhteen ja sain tietää hauskan jutun aiemman salin suunnitelussa: osa kauittumista oli käännetty kankaan takana pois päin katsomosta. Tämä varmasti vaikutti siihen, ettei ääni ollut liian kovalla. 

3D:n väritoisto ja kirkkaus on varmasti yksi tärkeimmistä asioista, joissa kuitenkin yhä on parannettavaa. Nytkään lasien läpi tirkistely ei vastaa kirkkaudessa normaalia 2D-elokuvaa, mutta parannusta on tullut selvästi aiempaan.

Lasitkin on uusittu (ainakin tuntuivat kevyemmiltä ja isommilta) ja välkkymistä ei tapahtunut. Silmä fokusoitui helpommin 3D-efekteihin, vaikkakin Tarzanissa niitä ei paljon ollut. 

Äänimaailma oli huikea! Puhe, musiikki, efektit ja surround-tunnelma olivat todella kaiken hypen arvoista. Kuten yllä mainitsin, minun makuuni sali on liian kovalla ja korvissa humisi leffan jälkeen. Takana istuva tyttö potki säikähdyksestä penkkiäni, ilmiselvästi liian kovien äänien vuoksi. Tästä annoin palautetta salinpitäjälle ja toivottavasti harkitsevat tason tiputtamista hieman.

Paljon nuristiin miksi salia ei uusittu IMAX-tekniikkaan, joka on se paras kokemus tällä hetkellä. Syyt ovat varmasti taloudelliset ja aika ei vieläkään ole kypsä täysveriselle IMAX:lle Suomessa, eikä nyt jäänyt paha maku suuhun uusinnasta. 

Lippujen hinnat ovat kallistuneet parisen euroa, laatunäytösten hinnan pyörivän peräti 18,5 eurossa.

Se on kyllä minustakin hieman liikaa elokuvasta, mutta perustelin tämän itselleni sillä, että sitä aivan perus hömppäkomediaa EI tarvitse mennä Scapeen katsomaan, vaan täällä katsotaan ne megarainat, jotka hyödyntävät uusinta audiovisuaalista tekniikkaa.

Silloin sen hinta on sen arvoinen!