Superkuvauspäivä: Commando & Cyberpunk

4433 näyttökertaa

Miltä näyttää Jukka Commandona (kjeh kjeh) ja Terminaattorina? Katso yksi hauskimmista videoista minusta studiopäiviltä tästä.

Viime dieetin lopulla ikuistimme kuntoani salikuvien muodossa, mutta sen mikä jäi "salaisuudeksi" ja työn alle, oli Jouni Lehtosen ideoima studiokeikka, jossa olisi teemaa mukana. Nyt niin video studiolta kuin huikeat kuvatkin ovat valmiit! 

Tässä blogissa myös kattavat haastattelut valokuvaajista ja photoshopguruista Jounista ja Tuomaksesta, jotka käyttivät kymmeniä tunteja näiden luomusten tekoon.

Kokosimme iskuryhmän valokuvaaja Jouni Lehtosen johdolla kakkoskuvaaja Tuomas Kujansuun studiolle, jossa mukana oli myös filmatisoijan Timi Rinne taltioimassa tapahtumia ja Mona Kettunen maskeeraamassa minua ja lähdimme hassuttelemaan!

Tästä siis video alla, joka on muuten yksi parhaiten editoiduimmista pätkistä mitä olen vähään aikaan nähnyt. Kudos Timi! Olet lahjakkuus ja sun kanssa tehdään salipätkää aivan varmasti!

Päivä oli, kuten videolta saattaa huomata, yksi mahtavimmista kuvauspäivistä mitä minulla on koskaan ollut. Se fiilis, kun saat kamat päälle ja Arskan lainaukset suustasi ulos, niin sitähän on kuin leffassa olisi! 

Kuvauspäivän hedelmät

No millaista settiä sitten tuli? Teemana oli minua ja Jounia eniten kiinnostavaa aiheet, eli sota ja sci-fi. Kauaa emme miettineet, kun Commando nousi selkeäksi valinnaksi sotateemoista.

Tässä Jounin käsittämättömän hieno näkemys soturista. Pidän kuvassa asennosta lähtien lähes kaikesta!

En kyllä ihan heti näe itseäni kuvassa, joka on minusta hyvä merkki! Tällöin kuva varmasti viestii muillekin aidosta hahmosta. Ilme, asento ja propsit sopivat täydellisesti kuvaan!

Tuomas lähti viemään commandoa enemmän urbaaniin ympäristöön. Taustalla näkyykin kaupunkia, ydinsaastetta ja autoja kipinöiden ja tulen ympäröidessä sankaria.

Sci-fi-teema oli minulle vielä hieman avoinna, mutta Jounilla oli selkeä visio mitä tehtäisiin. Luotin ammattilaiseen, laitoin lasit päähän, ketjut kyynärvarsiin ja eikun menoksi. 

Tästä syntyi ehkä koko kuvauspäivän hienoin kuva! En saa nyt sormeani asian ympärille, muuta kuin todeta, että tässä on jotain sellaista sci-fi -fiilistä, josta minä pidän. 

Suurkaupunki taustalla, vesisade ja cyberpunk meininki. Voisiko enempää toivoa, kun pian on pelikin Cyberpunk 2077 tulossa! Onhan tässä melkein Terminatorkin kuvassa, kun tarkasti katsoo silmiä lasien takana ;) !

Jouni tekeekin tästä kuvasta videon, jossa avaa kuvan kaikki layerit ja miten kuva rakentui, tässä vähän avattuna jo eri layereita:

Tsekkaa Disturbin upeista vaatteista parhaat alennukset kesälle!

Tuomaksen kakkoskuvassa mentiin ääriarjoille, kaukaiseen sci-fi -maailmaan, jossa koko maailma on tuhoutunut ja pääkallonmetsästäjät samoilevat aavikolla.

Tästä kuvasta voi helposti sanoa mikä on Tuomaksen vahvuuksia - "attention to detail" - nimittäin yksityiskohdat ovat mielettömiä. Ei väliä kuinka lähelle viet kuvat, niin silti se näyttää realistiselta.

Otinkin lähikuvia eri kohdista, josta lisää Tuomaksen haastattelussa.

Jouni tempasi vielä kolmannenkin kuvan lähinnä hassuttelukuvista, jossa laitoin hitsaajan lasit päähän. Siitä syntyikin postapokalyptinen kuva, jossa uusin Mad Max Fury Road -fiilis on vahvasti läsnä.

Taiteilijat haastattelussa

Jotta ymmärtäisimme hieman paremmin näitä velhoja, jotka pystyvät loihtimaan kuviin niin hienoja asioita, niin haastattelin hieman valokuvaajia Tuomas Kujansuuta ja Jouni Lehtosta heidän työhönsä ja osaamiseensa liittyen.

Tuomas Kujansuu

Kotisivut: tuomaskujansuu.com

1. Miten innostuit valokuvaamisesta?

Ensimmäinen kamerani oli Canonin Powershot monta monta vuotta sitten. Isäni osti sen minulle, mallia en muista. Silloin tuli kuvailtua kavereiden kanssa sitä sun tätä. Lähinnä kaikkia kikkailuja. 

Myöhemmin kun menin kouluun, jossa opeteltiin kaikkea koodaamisesta valokuvaukseen, sain kipinän studiokuvaukseen.

Tuolloin minulla ei ollut vielä resursseja laittaa omaa studiota pystyyn, mutta ensimmäisen järkkärin taisin hankkia koulusta päästyäni. Kunnolla innostuin valokuvaamisesta, kun aloin puolivahingossa tehdä kuvia kansainvälisiin kuvapankkeihin. Ennen sitä olin keskittynyt lähinnä nettisivujen, logojen yms. luomiseen.

Nykyään olen täysipäivänen kuvapankkikuvaaja ja taitaa kuviakin olla lähemmäs 15 000 kpl jo myynnissä.



2. Tarvitseeko ihmisellä olla luontaisia lahjoja, jotta saa mm. Photoshopissa asiat toimimaan, vai voiko kuka vain päästä tasollesi?

Omasta tasosta en osaa sanoa ja paljon on vielä opittavaa. Mutta niin sanottu "digital art" vaatii tietysti ohjelmiin, tekniikkaan ja valaisuun tutustumista. Lahjakkuuksia on joka lähtöön ja pitää vain löytää se oma tapa ja tyyli toteuttaa kuvia ja sen mitä ei osaa, voi aina opetella.

Tyylejä ja tapoja on satoja ja kaikki ne vaativat omanlaisensa tekniikan ja ajattelutavan. Vuosien varrella sitä oppii kaikenlaisia "kikkakolmosia",joita kai sitten voi sanoi ammattisalaisuuksiksi 🙂



2.1 Entä laitteisto, onko se tärkeä ja miksi?

Laitteiston on tärkeää olla kunnossa. Huonolla kameralla ei vain pysty Photoshopissa tai Lightroomissa repimään kuvasta niin paljoa irti, kuin mitä hyvällä kameralla otetuista kuvista pystyy.

Toki halvemmatkin kamerat alkavat olla nykypäivänä niin hyviä, että niillä pystyy vallan hyvin toteuttamaan omia visioitaan. Jukasta tehtiin siis komposiittikuvaa ja jos tällaista haluaa kokeilla, niin tämänkin pystyy toteuttamaan helposti vaikka käsisalamalla.

Toki helpottaahan se elämää, jos on studio ja isommat salamat käytettävissä.

3. Mikä työssäsi on haastavinta ja toisaalta, mistä saat yhä kiksit?

Haastavinta on varmasti se, kun valinnanvaraa on niin paljon ja kaikenlaista voisi tehdä ja kokeilla. Toki jos asiakkaalle teemme kuvauksia, niin siinä mennään asiakkaan ehdoilla ja tuote on pääasia.

Sen sijaan silloin, kun lähdetään toteuttamaan omia näkemyksiä ja päämäärä on selvä, matkasta voi vain nauttia. Hyvät kiksit saa aina siitä, kun näkee valmiin työn ruudulla mihin on nähnyt vaivaa.



4. Minun kuvani pitävät sisällään paljon todella tarkkoja yksityiskohtia. Ovatko ne sinulle tärkeitä ja miksi?

Minusta yksityiskohdat tuovat kuvaan tarinaa ja ovat siksi tärkeitä, mutta toki sellaisetkin kuvat ovat mielenkiintoisia, joissa yksityiskohdat on minimoitu ja katsoja saa itse luoda tarinan kuvaan.



5. Kuinka kauan sinulla kesti tehdä ko. kuvat?

Olisiko Commando-kuvaan mennyt noin 8 tuntia ja Post Apokalyptis-henkiseen noin 10 tuntia. Paljon menee aikaan elementtien syväilyyn, niiden asetteluun ja valaisun luomiseen.

6. Studiolla oli valoja vaikka muille jakaa (mitä setti sisälsi?). Onko valojen ja varjojen leikki oleellisinta laadukkaassa kuvassa?

Aina kun lähtee kuvamaan, olisi hyvä tietää mitä lähdetään hakemaan, mistä päävalo tulee ja tuleeko kuvassa olemaan muita valonlähteitä. Tämän mukaan luodaan sitten set up henkilön ympärille. Jos taas valonlähteestä ei ole mitään hajua, niin voi ottaa parilla tai kolmella set up:lla kuvia ja luoda taustan tähän sopivaksi.

Jos haetaan dramaattista valaisua kuten Jukan kuvissa, käytetään niissä niin sanottua rim-light tekniikkaa, jossa takavalo saa objektin ääriviivat hohtamaan ja edestä valaistaan isolla sateenvarjolla.

Jouni Jones Lehtonen

Kotisivut: Jouni Jones Lehtonen

1. Miten kehität ideoita ja mistä saat inspiraatiota?

Mm. Wolverine-kuvaukset on olleet sellasia juttuja mitä oon pitkään halunnut toteuttaa, sillä en ole juuri nähnyt todella laadukkaita komposiitteja tästä sarjakuvagenrestä, ja halusin koittaa mihin itse pystyn.

Sama juttu Jukan kuvausten kanssa, kun toimintaelokuvat on olleet lähellä sydäntä. Sitten kun palaset loksahtelee kohilleen, niin pitäähän se idea toteuttaa.

2. Kun studio ja laitteisto on kohdillaan, niin mitä se vaatii että kuvaukset onnistuvat?

Tärkeetä on kyllä luoda rento ilmapiiri, on se sitten jutella ihan niistä näistä ennen kuvauksia, musiikilla tai pienesti rentoutusjuomaa nauttien (Jukka).

Mielellään on aina valmistautunut kuvauksiin, on refekuvia ja asennot ja propsit mietitty hyvin etukäteen. Näin ei kulu ihan tuntitolkulla aikaa saada haluttuja kuvia.

3. Photoshoppaus on sinun yksi vahvuuksista. Miten kauan kestää että pääsee tähän leveliin jossa olet?

Tää kyllä riippuu ihan yksilöstä ja siitä kuinka paljon aikaa on valmis laittamaan eri tekniikoiden opiskeluun.

Oon designerina mainostoimistossa, joten fotaria tulee käytettyä päivittäin, mutta tiedän että aina on varaa parantaa ja siksi näitä siistejä kuvauksia järkkään jotta pääsee haastamaan omaa osaamistaan.



4. Ketä valokuvaajia ja shoppaajia pidtä suuressa arvossa?

Seuraan mm. Joey L, Clay Enos, Glenn Meling ja Erik Johanssonin kaltasia valokuvaajia. Heidän kuvista ja projekteista saa hurjasti inspiraatiota. Mulla on myös ihan ystävinä lahjakkaita kuvaajia ja kuvankäsittelijöitä, joiden kanssa voi pallotella ajatuksia ja kehittyä samalla itsekkin.



5. Kun aloitat shoppauksen, niin mistä yleensä lähdet liikkeelle, jos avaat vähän sitä prosessia teknisestikin?

No tämä vaihtelee tosi paljon kuvakohtaisesti, ja photoshop on niin laaja ohjelma että tykkään vähän kokeilla eri juttuja joka kerta. Mutta jos ajatellaan näitä viimeisimpiä kuvia, niin tuon kuvat Lightroomiin, säädän hieman valosuutta ja avaan varjoja. Sitten kuva photariin, kohde syvätään irti taustasta ja aletaan sommittelemaan taustaelementtejä.

Kontrastiin ja ihon kuultoon löyty Nik Collectionilta muutama kiva filtteri jota käytin näissä. Harmaalla layerillä valojen ja varjojen muotoilu – noudatan hyvin pitkälti non-destructive editing-tyyliä, eli kaikki muutokset tehdään omille layereilleen ja aina voi palata takaspäin jos pitää korjata jotain.

Lopuksi sitten ns. värimäärittelyt jolla saadaan se kuva eloon ja kaikki elementit sulautumaan yhteen. Noihin saa kyllä uppoamaan hillittömästi aikaa kun aletaan lopulta viimeistelemään jokaista detaljia, mutta harjotus nopeuttaa prosessia.

6. Mikä shoppauksessa on siis haastavinta ja mikä tulee kuin itsestään?

Haastavinta on varmasti sopivien taustakuvien ottaminen ja löytäminen, sekä ns. blendaus. Eli saa eri kuvat, pinnat ja elementit sulatettua samaan kuvaan näyttämättä tökeröltä. Sanoisin että näistä monesti voi nähdä kuvankäsittelijän tason.

Vaikka kyseessä olisi hyvinkin fantasia- tai skifihenkinen kuva, mutta jos et voi suoraan sanoa mm. mitkä elementit on jälkikäteen lisätty, niin sit ollaan jo kivasti #madskillz levelillä.



7. Tarvitseeko todella uuden luomiseen luovuutta photarissa eli osaat vaikka maalata tai piirtää, vai pelkkää tutoriaalien katsomista?

Kyllähän siinä tarvitaan silmää, kultasen leikkauksen ja kolmanneksen ymmärrystä. Itelle nää on aika fiilisjuttuja, ja jos haluan jotain tiettyä efektiä tai tyyliä niin tutoriaalit on ihan loistavia apuja. 

8. Mikä sinulle näissä kuvissa oli eniten mieleen niin tehdessä kuin lopputuloksissa.

Hauskin kuva oli varmasti tehdä tuo Cyberpunk-teemalla.

Se oli se ihan ensimmäinen ja ainoa teema tähän kuvaukseen, eli toi commandoteema tuli vähän salakavalasti jälkeenpäin! Vaikka itse diplomaattisesti sanonkin, niin tykkään kyllä jokaisesta kuvasta tosi paljon ja oon tosi tyytyväinen lopputuloksiin.



9. Mitä keksitään seuraavaksi?
Diippi kysymys, jota kysyy kyllä itseltään joka kerta kun on saanut jonkun idean tai unelman maaliin… Eiköhän sitä lyyä päitä yhteen ja kehittäisi jotain isompaa kokonaisuutta jälleen. 🙂 Se on hyvä ymmärtää, että yksin näitä juttuja ei juuri pysty tekemään.

Fitnesstukulla on kesäsalet. Käy tsekkaa tarjoukset tästä linkistä!