Mistä kehonrakennuksessa oikein on kyse

9515 näyttökertaa

Kehonrakennus on kiehtonut ihmisiä jo satoja vuosia. Mistä kehonrakennuksessa on kysymys?

Kehonrakennus on ollut erinäisissä muodoissa olemassa jo muinaisen Kreikan ja Egyptin ajoista lähtien. Ennen modernia kehonrakennusta miehet pyrkivät kehittämään lähinnä voimaa ja suorittivatkin erilaisia voimanäytteitä yleisön edessä. 

Kehonrakennus jalostui Euroopassa 1880-luvulta aina 1950-luvulle asti, kunnes 1970-luvulla arvatenkin kaikkien tuntema Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu ja Lou Ferrigno nostivat kehonrakennuksen ihmisten tietoisuuteen, pitkälti median kiinnostuksen ansiosta. 

Bodauksen lyhyt historia

Jouni Virtamo oli Penkkipunnerrus.fi:n haastattelussa ja siellä kävimme läpi kattavasti Suomen bodauksen alkuaikoja.

Miksi kehonrakennetaan

Ihmisten kiinnostus esteettiseen, lihaksikkaaseen tai treenattuun vartaloon on ollut olemassa jo vuosituhansia, vaikkakin ulkonäkö on tullut urheilun ja kilpailemisen sivutuotteena.

Nykykaikana ihmisten ajautuvat kehonmuokkaukseen pariin, koska lihaksikas ja esteettinen vartalo kasvattaa itsevarmuutta, mutta myös viestii ulkomaailmalle henkilön arvoista, kuten terveistä elämäntavoista ja päättäväisyydestä. 

Mika Nyyssölä, Suomen suosituin kehonrakentaja. Kuva Tomi Rehell

Ulkonäkökeskeisyys näyttelee kuitenkin suurta roolia kehonmuokkauksessa - miehet ja naiset pyrkivät herättämään kiinnostusta vastakkaisessa sukupuolessa fyysisten ominaisuuksien avulla.

Naisihanne on selvästi muovautunut enemmän sporttiseen suuntaan ja miesihanne taas koko ajan astetta lihaksikkaammaksi. Tämä asettaa sosiaalista painetta, joka ilmenee kehonmuokkauksen suosion kasvussa.

Bettina Gräsbeck, jolla kehon naisellisuus, hyvinvointi, terveellisyys, lihaksikkuus ja voimakkuus pelaavat kaikki yhteispeliä. 

Suorittaminen, kestävyyden kasvattaminen, voiman kasvattaminen ja ennätysten tekeminen motivoi myös monia kehittämään harrastustaan paljon pidemmälle. Kehonrakennuksessa yhdistyy siis niin oman itsensä kehittäminen, ulkonäkökeskeisyys, suorittaminen ja näistä saatava nautinto, joka antaa suuntaa kaikkeen tekemiseen elämässä.

Modernissa kehonrakennuksessa ja fitneksessä myös kilpaillaan ja lajeja löytyy niin naisille kuin miehillekin:

Kehonrakennus

Kehonrakennus, englanniksi bodybuilding, on se mistä kaikki lähti liikkeelle. Kehonrakennuksessa miehet pyrkivät saamaan niin suuren lihasmassan ja niin pienen rasvaprosentin kuin mahdollista, ja tuomaan tämän fysiikan lavalle ollakseen muita lihaksikkaampia ja esteettisempiä.

Kehonrakennuksessa arvostellaan lihasten kokoa, erottuvuutta, symmetriaa, esiintymistä ja kokonaispakettia. Mitä tasapainoisempi paketti on, sitä paremmat pisteet saa tuomareilta. Kilpailijan tulee seistä useissa ns. pakollisissa asennoissa, jossa eri lihasryhmien vahvuuksia pyritään tuomaan esiin.

Kehonrakentajan tulee myös suorittaa vapaaohjelma, jossa minuutin (tai kahden) ajan esitellään vartaloaan musiikin tahdittamana. Myös vapaaohjelma on yksi arvosteltava asia.

Kehonrakennuksessa kilpaillaan amatööritasolla eri painoluokissa, jotta eri kokoiset ihmiset voivat reilusti mitellä toisiaan vastaan.

Maailmalla arvostetuin kilpailu on Mr. Olympia -kilpailu, jossa mm. Arnoldilla on seitsemän voittoa. Muita erittäin kuuluisia Mr. Olympia -tittelin voittaneita ovat Ronnie Coleman, Dorian Yates ja nykyinen Mr. Olympia Phill Heath.

Mr. Olympia Ronnie Coleman

Classic bodybuilding

Eroten kehonrakennuksesta, klassisessa kehonrakennuksessa kilpailijat velvoitetaan olemaan täysin puhtaita kilpailukaudella. Tämä tarkoittaa sitä, että lihasmassan suhteen kilpailijat ovat huomattavasti pienempiä kehonrakentajiin nähden. Tämän lisäksi kilpailijoilta vaaditaan tiettyyn painorajaan mahtumista pituuteensa nähden. 

Klassisessa kehonrakennuksessa arvostellaan kilpaijoita samoin perustein kuin kehonrakennuksessa. 

Utti Hietala, yksi Suomen tunnetuimmista Classic-kehonrakentajista.

Fitness

Naisille tarkoitettu laji. Fitness on ainoa laji, jossa urheilusuoritus on arvosteluperiaate. Fitneksessä arvostellaan henkilön liikkuvuutta sekä voimaa, akrobatisia taitoja, sporttista ulkonäköä ja kauneutta. 

Minna Pajulahti esitelemässä kropan notkeutta

Body fitness

Body Fitness on naisille tarkoitettu laji, jossa kilpailijat eivät kuitenkaan saa olla superlihaksikkaita eikä supererottuvia. Arvosteluperiaatteena lajissa haetaan esteettistä, kaunista ja tasapainoista fysiikkaa. 

Hanna Saario edustamassa body fitness -kauneutta

Bikini fitness

Naisille tarkoitettu laji, jossa korostetaan entisestään siroutta, kauneutta ja tiettyjen lihasryhmien, kuten takapuolen, takareisien ja selän vaikuttavuutta. Bikini Fitness on lajina uusi ja ensimmäinen kisa järjestetiin 2010. 

Pauliina Pakarinen kilpailuissa. Kuva Body-lehti.

Men's Physique

Miehille tarkoitettu laji, jossa kehonrakennuksesta poiketen kaikkien lihasryhmien ei tarvitse olla näkyvillä, sillä esiintymisasu peittää suuren osan jaloista. Arvosteluperiaatteena haetaan urheilullista, esteettistä ja näyttävää fysiikkaa, jossa lihasten koolla ei ole niin suurta merkitystä. 

Jaani Inkinen esittelemässä esteettistä fysikkaansa miesten fysiikassa

Women’s Physique

Naisten fysiikkakilpailussa arvostellaan body fitneksestä poiketen enemmän lihasten kokoa ja erottuvutta, mutta silti säilyttäen tiettyä naisellisuutta ja kauneutta.

Niina Pelikka lihaksikkaana ja erottuvana. Kuva Matthias Busse.

Mikä on tärkeää kehonrakennuksessa menestymiseen

Kehonrakennus on monessa mielessä elämäntapa. Kehonmuokkaukseen kuluvaa aikaa on turha mitata viikoissa tai kuukausissa, vaan useimmat ovat harrastaneet salillakäymistä vuosia, ennen kuin he nousevat lavalle kilpailemaan.

Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan koskaan kilpaile, mutta silti pitävät itsensä kunnossa ja koko ajan pyrkivät kehittämään heikkoja osa-alueita paremmaksi.

Tärkeitä seikkoja mihin tahansa kehonmuokkauseen ovat tarkasti noudatettu ja oikein muodostettu ruokavalio, harjoittelun johdonmukaisuus sekä intensiivisyys, lihasten huolto ja vammojen ennaltaehkäisy sekä pitkäjänteisyys. 

Oman tietotaidon kartuttaminen on erityisen tärkeää jatkuvan kehityksen saamiseksi. Tavoilleen kangistunut treenaaja usein polkee paikoillaan niin tuloksissa kuin lihasmassankin suhteen, mutta alati uutta tietoa keräävä henkilö osaa kyseenalaistaa tekemisiään ja hakea näin uusia kulmia treenaamiseen.

Miten voin aloittaa saliharrastuksen

Ala kehittyy koko ajan ja nykyään ei tarvitse yksin lähteä liikkeelle. Personal Trainerit, salin henkilökunta, kanssatreenaajat, internetin oppaat ja nettivalmennukset ovat madaltaneet ihmisten kynnystä aloittaa kuntosaliharjoittelu ja menestyä nopeammin sekä tehokkaammin tavoitteissaan.

Usein aloittelevalta treenaajalta kysytäänkin mitkä ovat hänen tavoitteensa. Jos kysymyksessä on laihduttaminen, niin silloin opetellaan syömään oikein ja kehittämään kokonaisvaltaisesti vartaloa. Jos taas halutaan tähdätä jo bikini fitness -kilpailuihin, niin aletaan tavoitteellisesti aktivoimaan ja kehittämään henkilön jalkoja, takapuolta, olkia ja selkää.

Jokaiselle löytyy oma tapansa muokata kehoaan ja ennen kaikkea antaa sen "salikärpäsen" purra. Siitä lähtee liikkeelle koko elämän kestävä suhde kuntoiluun, kehonmuokkaukseen ja laadukkaampaan elämään.