20-vuotias pokerinpelaaja haaveilee miljoonista

15268 näyttökertaa

Pauli Äyräs, 20, alias Fiilismies on Suomen kovimpia nettipokerinpelaajia. Satoja tuhansia euroja voittanut Pauli vieraili live-lähetyksessäni.

Pauli on ikäisekseen melkoisen sanavalmis nuori mies, jolla on kuitenkin jo yritysjohtajan tulot. Pauli on pelannut parisen vuotta ammatikseen nettipokeria ja on tällä hetkellä Suomen kärkinimiä Texas hold 'em -nimisessä pokeripelissä.

Pauli kaartaa parkkipaikalle uudenkarhealla 2016-vuoden Audi A7:lla. Autosta nousee pitkähkö ja hoikka nuori kaveri aivan normaaleissa vaatteissa. Hymy on Paulilla herkässä, kun häneltä kysyy pokerista ja sen tuomasta elintason noususta.

"Onhan se mahtava nähdä se peliraha realisoituvan pikkuhiljaa oikean elämän asioiksi"

Pauli aloittaa "työpäivänsä" iltakuuden aikaan ja lopettaa pelisessiot aamuseitsemältä. Tämä rutiini toistetaan 7 kertaa viikossa 365 päivää vuodesta. Mitään helppoa hommaa ammattilaispokeri ei ole.

"Kun istut kalsareissa 16-tuntisia päiviä, eikä kaverit enää soittele, niin alkaahan siinä vähän pohtimaan elämänsä tasapainoa", Pauli toteaa.

Pauli asentaa kymmenisen minuuttia tarvittavia nettipokeriohjelmia tietokoneelle ja kertoo samalla innostuneesti pelaamisesta. Pauli pelaa jokaisella nettipokerisivustolla mitä maailmasta löytyy ja pelikassaa onkin sijoitettuna kymmeniin sivustoihin.

"Musta tuntuu, että raha on paremmassa tallessa pokerisivustoilla, kuin pankissa" - ja kassassa vilahtaa 100 000 euroa Paulin klikkaillessa asetuksia kuntoon Pokerstars-nettisivustolla.

Klo 19 kaavailtu live-lähetys vaatii erityisasetuksia lähetysohjelmaan - lähetyksessä tulee olla vähintään 3 minuutin viive, jottei muut pokerinpelaajat urki Paulin pelikättä samaan aikaan. Fanit odottavat jo kuumeisena pelisession alkamista.

Pauli ostaa itsensä sisään ensimmäiseen pöytään, jonka "buy in" on tuhat euroa. Normaalisti Pauli ei pelaa näin pieniä pöytiä, vaan yleensä puhutaan 2000 euron ja jopa 5000 euron buyinneistä.

Chatissa vilahtaa kysymyksiä, joissa epäillään Paulin pelaavan leikkirahalla.

"Ihan oikeaa rahaa tämä on", Pauli kuittailee takaisin.

"Kyllähän se vetää mielen matalaksi kun häviät 50 000 euroa yhden illan aikana" 

Kysymyksiä alkaa sadella chattiin ja ensimmäisenä kysytäänkin Paulin voittoja. Pauli vastaa hieman ympäripyöreästi, että satoja tuhansia, ellei jopa enemmän. Mutta niitä huonojakin päiviä on ollut, kun Pauli on kerran hävinnyt 50 000 euroa yhden päivän sisällä.

"Kyllähän se vetää mielen matalaksi kun häviät 50 000 euroa, mutta silloin mitataankin hyvän ja huonon pelaajan kantti. Laskukausista huolimatta on jaksettava vain pitää hermot kylmänä ja jatkettava pelaamista", Pauli tähdentää.

Paulin mielestä hänen tasoistaan nettipokerin pelaajaa ei montaa ole. Se että joku on julkisuuden hahmo ei tarkoita vielä, että hän olisi paras pokerin pelaaja. Paulin mielestä 0,1 % ihmisistä pystyisi samoihin saavutuksiin kuin hän.

Itsevarmuus paistaa Paulista, mutta siihenkin Pauli totetaa, että menestyjät yleensä ovatkin aika röyhkeitä siinä mitä elämältään haluavat. 

Ilari Sahamies alias Ziigmund on Paulille tuttu nettipokerin pelaaja.

"Jos olisin niihin aikoihin ollut pokerin maailmassa, voisi voittoihini lisätä yhden nollan lisää! Nettipokerissa ei ole enää mahdollista saada sellaisia voittoja, mutta livetapahtumat ovatkin sitten ihan eri juttu", Pauli toteaa.

Siellä onkin vielä oppimista, sillä Paulin mukaan se on hieman eri asia työntää oikeasti 10 000 euroa pottiin pelimerkkejä, kuin klikata hiirellä korotusta kotikoneelta.

Livetapahtumissa Pauli on viihtynyt vasta muutaman kerran, mutta kilpailut ovat silti vieneet Fiilismiehen eri puolelle Eurooppaa mm. Maltalle, Barceloonaan ja Amsterdamiin.

"..se on hieman eri asia työntää oikeasti 10 000 euroa pottiin pelimerkkejä, kuin klikata hiirellä korotusta kotikoneelta"

Pauli pelaa jutustelun ohella vasemmalla kädellä yhtä pöytää chatin seuratessa kasvavia potteja. Pauli kertoo, että nettipokerissa isot tulot tehdään "paistien" eli varakkaiden amatöörien saapuesssa pöytään. Nettipokeripöydässä Pauli tunnistaa kaikki paitsi yhden "vihun".

"Nämä kaverit ovat pelanneet vuosia nettipokeria ja voittaneet miljoonia. Me kaikki odotamme yhtä paistia, jolta viemme rahat", Pauli hymäilee.

Kovat pelaajat "istuvat ulos" jaot, joissa vain Fiilismies on vastassa. "Ei ne uskalla pelata mua vastaan", Pauli naureskelee.

Kyselen Paulilta hieman tulevaisuuden suunnitelmista.

"Onhan niitä villiä aikoja jo ehditty elää. Virheistä on opittu ja nyt tässä istuu aivan erilainen nuori mies kuin 2 vuotta sitten." 

Pauli onkin ollut juomatta alkoholia jo pitkään ja yrittänyt tasapainottaa elämäänsä.

"Haluan kuitenkin sijoittaa rahani tulevaisuutta varten ja keksiä jonkun bisnesidean, jotta pokeria ei tarvitsisi aivan niin paljon pelata", Pauli jatkaa. 

10 tuntisia päiviä pelaava Pauli tienaa siis päivässä keskimäärin yli 3000 euroa. 

Chatin hiljentyessä Pauli alkaa pikkuhiljaa sulkea pokeriohjelmia ja jäämme vielä hetkeksi keskustelemaan peli-illasta. Tällä kertaa Pauli ei paljon rahaa netonnut, mutta mitään ei hävittykään. Pauli laskeskeli hyvänä iltana tuntipalkan olevan 350 dollarin luokkaa. 10 tuntisia päiviä pelaava Pauli tienaa siis päivässä keskimäärin yli 3000 euroa. 

Pauli astelee uuden Audinsa luo ja jää ihailemaan sen virtaviivaista ulkonäköä.

"Tämä on ensimmäinen autoni. Onhan tämä vähän turhaa luksusta stadissa, mutta onhan se mahtava nähdä se "leikkiraha" oikeasti realisoituvan johonkin konkreettiseen asiaan", Pauli toteaa.

"Pokerisivustolla sillä rahalla ei ole mitään arvoa, mutta kun kotiinpäinkin on alkanut valua rahaa, niin vanhemmatkin alkavat ymmärtää ja arvostaa mitä olen saavuttanut", Pauli jatkaa.

Pauli lappaa kättä ja morjestamme toisiamme.

"Lähden tästä moikkaamaan frendejä", Pauli kuittaa kaasutellen Helsingin yöhön - taitaa Pauli siltikin tehdä muutakin kuin vain pelata kalsareissa nettipokeria.

Katso koko lähetys Twitchissä "Jugipelaa" tai alla Youtubessa: