Näin teet rahaa blogilla

11687 näyttökertaa

Monet tienaavat elantonsa blogilla ja somessa. Tässä kymmenen vinkkiä miten teet rahaa blogin avulla.

Moni bloggaaja tienaa nykyään rahansa verkossa. Suomessa aivan huipputuloihin bloggaamisella on hankala päästä, mutta muutamien satojen eurojen tai jopa tuhansien eurojen tulot ovat mahdollisia. 

Tässä kymmenen vinkkiä miten itse lähtisin rakentamaan somenäkyvyyttä ja ideoita sen kaupallistamisesta. 

1. Valitse aihe, josta olet kiinnostunut

Tämä on ehkä itsestäänselvyys. On tärkeää, että lukijasi huomaavat sinun ymmärtävän asiasta, josta bloggaat. Mieti ensin mitkä aiheet sinua kiinnostavat ja missä olet jo kerännyt tietotaitoa. Olisi hyvä, että valitset aiheen, jossa sinulla ei ole valtavaa kilpailua. On parempi lähteä tavoittelemaan vähän pienempää kohderyhmää aluksi, kuin yrittää tehdä koko väestölle sopivaa sisältöä. 

2. Tee blogistasi ammattimaisen näköinen

Liian monen blogisivustot näyttävät surkeilta. Ilmaiset blogialustat ovat toki helppoja ja ILMAISIA, mutta siltä ne useasti näyttävätkin. Oman verkkotunnuksen rekisteröinti maksaa muutamia kymmeniä euroja vuodessa ja ilmaisella WordPressillä saa aivan käden käänteessä upean blogipohjan. Mitä ammattimaisemmalta blogisi näyttää, sitä helpommin sitä on lähestyä ja uskoa sen olevan ajankohtainen blogi.

3. Kirjoita selkeästi ja virheettömästi

Ei kannata pelätä pieniä kirjoitusvirheitä, mutta pyri kirjoittamaan selkeää tekstiä, jolla on johdonmukainen kirjoitusasu ja rakenne. Kirjoitin laajalti aiheesta "miten kirjoitetaan hyvä blogi", josta voit lukea lisää täältä.

4. Ota käyttöön AdSense

Ensimmäinen konkreettinen rahantekotyökalu on Googlen tarjoama AdSense -työkalu. AdSensin avulla sinun blogissasi näytetään muiden mainoksia, joista sinä saat rahaa. AdSense-tulot ovat sisältöalueista kuitenkin aika pieniä, ellei blogisi lukijamäärät ole aivan huikeita. Mutta kannattaa kuitenkin ottaa se käyttöön. Lue lisää AdSensistä Googlesta. 

Myöskin Youtube-videoiden mainokset linkitetään AdSensin kautta videoihin. Youtubessa on mahdollista tehdä rahaa muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin kuussa. Valitettavasti Youtubessakin on oltava valtaisa määrä katseluita kuussa, jotta mainostuloilla pystyisi elättämään itsensä. Suomessa puhutaan 100 000 tilaajan (subscriber) rajasta, että Youtubettaja pystyy ansaitsemaan kuukausipalkan verran rahaa sieltä. Kun maailmanmaineeseen päästään, joka on hyvin harvinaista Suomessa, Youtubella voi tehdä isot rahat, kuten suomalainen Hydraulic Press Channel on osoittanut

5. Liity kumppanuusohjelmiin

Kumppanuusmarkkinointi on varmasti tämän hetken paras tulonlähde blogimaailmassa. Kumppanuusmarkkinointi, eli affiliate marketing, on hyödyllinen niin mainostajille kuin ohjelmaomistajille. Käytännössä homma menee niin, että liityt sopivan palveluntarjoajan kautta ohjelmiin, jonka tuotteita haluaisit mainostaa. Kun mainostat heidän tuotteitaan syvälinkeillä, bannereilla ja muulla näkyvyydellä, niin aina kun kävijä siirtyy blogisi seurantalinkin kautta ostamaan, sinä saat mainostajana tietyn prosentin tämän kävijän ostoista. Tyypillisiä prosentteja on 7%, 9%, ja 12% ja jopa enemmän riippuen miten paljon myyntiä blogisi kautta tulee.

Kumppanuusohjelmia ja niiden variaatioita on useita. Mm. eräs esimerkki on Twitch-maailmassa tapahtuva casinon ja nettipokerin pelaaminen livenä. Kun teet sopimuksen pokerisivuston kanssa ja jaat sivuston suosittelukoodia, saat itse ilmaista pelirahaa. Tämä on win-win -tilanne, sillä voit tarjota katsojillesi hauskaa sisältöä uhkapelaamisen muodossa ja saat samalla pelirahaa kassaasi, kun uudet pelaajat innostuvat tallettamaan rahaa. Pelurit-fi muuten teki hauskan uutisen omasta Twitch-vieraastani Pauli Äyräksestä. Löydät heidän vedonlyöntivihjeet täältä.

Iherbillä on myös kumppanuusohjelma, jota voit hyödyntää blogissasi. Iherbin kautta on mahdollista tienata rahat melkein kaikkiin lisäravinneostoksiisi, sillä saat jokaisesta suosittelukoodista 10% kävijän ostosten loppusummasta.

Tyypillisiä fitness-maailman suosittelutuotteita ovat tietysti lisäravinteet ja vaatteet. Fitnesstukku, Supermassa, House of Brandon ja monet muut ovat mukana kumppanuusohjelmapalveluissa kuten Adtraction, Tradedoubler ja Awin (entinen Zanox). Kannattaa rekisteröityä näihin palveluihin ja tutkia mitä ohjelmia heillä on tarjoalla ja mikä sopii sinun blogisi aiheisiin parhaiten.

6. Näy monissa kanavissa

Somekanavien määrä kasvaa vain kasvamistaan, mutta jokaisessa on syytä pitää mielessä mihin tarkoitukseen kanava sopii parhaiten. Esimerkiksi Instagramissa ei välttämättä kannata julkaista kuvien muodossa joka tunti kuvia, vaan mieluummin käyttää Snapchattia tai IG:n tarinoita pikapäivityksiä varten. Facebookissa taas kannattaa julkaista vain parhaimpia juttujasi, kuten linkkejä blogiisi tai mielenkiintoisiin päivityksiin. Triviaalit päivitykset kannattaa keskittää Snapchattiin tai tarinoihin, jotka poistuvat yhtä nopeasti kuin ovat ilmestyneetkin.

Älä pelkää kokeilla eri somekanavia ja uusia lähettämisen muotoja. Esimerkiksi striimaaminen, eli live-lähetykset ovat valtaisassa kasvussa. Twitch on tehty lähtökohtaisesti pelisisällön lähettämiseen, mutta sieltä löytyy kasvavassa määrin muutakin sisältöä, esimerkkinä Utti Hietalan ja minun lähetys. Voit kokeilla viedä osaamistasi myös Twitchiin ja katsoa minkälaisen vastaanoton sieltä saat? 

Youtubeen kannattaa julkaista laadukasta ja hyvin tehtyä sisältöä. Youtube on ollut olemassa niin kauan, että katsojat alkavat vaatia koko ajan enemmän. Hanki siis vähän kännykkää parempi kamera, opettele videoeditointiohjelmat ja ota mallia muista vloggaajista. Kaava on helppo opetella ja toistaa, mutta pidä tietysti omissa videoissasi mielessä mikä niistä tekisi uniikkia tai sellaista, jonka vuoksi niitä jaksaa katsoa.

7. Julkaise säännöllisesti ja ole johdonmukainen

Kun päätät alkaa tarjoamaan ilmaista sisältöä lukijoillesi, niin toisin kuin saattaisit kuvitella, lukijasi ovat hyvin kriittisiä sen suhteen mitä ja miten julkaiset. Jos päätät aluksi tehdä hyvin vakavaa ja asiapitoista sisältöä, voit tehdä karhunpalveluksen itsellesi vaihtamalla yhtäkkiä fokusta enemmän huumoriin. Ne katsojat, jotka ovat sinut löytäneet saattavat karata hyvin nopeasti pois, jos muutat kanavasi alkuperäistä tarkoitusta. 

Sama homma pätee myös julkaisutahtiin. Jos alkuinnostuksen vuoksi teet aivan hirveästi päivityksiä ja sitten ne loppuvat kuin seinään, lukijasi saattavat kadota. Kovin montaa kertaa vanha lukija ei tule tarkistamaan blogissasi onko siellä uutta sisältöä, jos viikkotolkulla samat uutiset ovat ensimmmäisenä.

8. Hakukoneoptimoi sisältösi

Kun pohdit aiheita, niin mieti sellaisia otsikoita, joista voisi tulla hitti Googlen orgaanisissa hauissa. Esimeriksi voit tehdä pientä salapoliisintyötä itse ja hakea Googlesta aiheita, jotka sinua kiinnostavat. Jos et heti löydä kymmentä artikkelia aiheesta, niin kirjoita siitä blogi. Kirjoitin jokin aika sitten hiilaritankkauksesta blogin ja se pääsi hyvin nopeasti ykköseksi hauissa. Saat näiden hakujen ansiosta paljon uusia vierailijoita, joita ehdottomasti tarvitset ennen kuin sinut tunnetaan. Hakukoneoptimoinnista löytyy Googlesta pilvin pimein ohjeita, joten ei muuta kuin Googlettamaan!

9. Kehitä lisäpalveluita blogisi ympärille

Valitettavasti kumppanuusmarkkinoinnilla ja AdSensillä ei pääse monikaan kunnon tuloihin. Suurin osa tienaa bloginsa kautta muutamista sadoista euroista parhaimmillaan muutamiin tuhansiin euroihin kuussa. Huipputienaajat ovat oikeasti niitä suosituimpia bloggaajia, joilla on kymmeniä tuhansia seuraajia sekä lukijoita. 

Mutta hyvä tapa tehdä lisätienestiä mainostamisen lisäksi, on myydä omia palveluitasi. Olitpa sitten kauneusalan ammattilainen tai personal trainer, niin ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ostamaan seuraamiltaan ihmisiltä. Tee ostaminen helpoksi ja osoita, että olet ammattilainen, niin taatusti saat asiakkaita blogisi kautta.

10. Solmi yhteistyösopimuksia

Kun olet pitänyt blogiasi 1-2 vuotta, voi olla aika ottaa yhteyttä yrityksiin, joita voisi kiinnostaa yhteistyö blogisi kanssa. Voit esimerkiksi saada kuukausipalkkaa, jos mainostat jonkun brändin tuotteita säännöllisesti blogissasi. Monilla lisäravinnefirmoilla on sponsorisopimuksia urheilijoiden kanssa, ja he maksavat useasti 100-500 euroa kuussa lisäravinnerahaa. Myös vaatemaahantuojien kanssa voit solmia todella hedelmällisiä sopimuksia, jossa sinä saat uusia tuotteita, joita sitten vastavuoroisesti esittelet päälläsi. Kun kytket näihin kumppanuusmarkkinoinnin, niin tilanne voi poikia paljonkin tuloja!

Tässä muutamia ajatuksia blogimaailmasta tulonlähteenä. Toivottavasti pääset alkuun ja älä epäröi laittaa kysymyksiä kommenttiosioon alapuolella!