Mika Nyyssölä - kirja-arvostelu

4629 näyttökertaa

Huippusuosittu Giant Killerin Tarina ja Treeniopas arvostelussa! Kriitikkona superkriittinen Mikan veli Jukka!

Kirja jakautuu kahteen osaan, josta ensimmäisessä 100 sivussa keskitytään Mikan historiaan lapsuudesta aikuisuuteen, kattaen kaikki kehonrakennuskisat hauskojen tarinoiden saattelemana. 

Toisessa osassa, joka sekin on mahtavat lähes sata sivua, käsitellään kattavasti Mikan treenifilosofiaa täydelllisine treenioppaineen ja ohjelmineen.

"Harvoin jos koskaan olen näin upeasti visualisoitua kirjaa pitänyt käsissäni."

Vaikka Mikan kirjan sisältö on tietysti minulle hyvinkin tuttua, koska nämä tarinat ovat monesti kuultu ja eletty hengessä mukana, niin huomasin uppoutuvani intensiivisesti keskittyen jokaiseen pieneen "tarinanurkkaukseen".

Kirjailijan Jouni Virtamon ja Mikan käsiala näkyy hienosti stooreissa. Teksti on helppolukuista ja etenee nopeasti, vaikka tarinaa on paljon!

Graafikko Jouni Lehtonen on onnistunut hyödyntämään kuvista kaikista oleellisimmat hetket ja taittanut ne upeasti tekstin sekaan ei-niin-tyypillisillä tavoilla. Printtialalla kirjan taitto on useasti hyvin vanhanaikaista, mutta Jounin työssä on selvästi nähtävissä todellisen luovan ammattilaisen kädenjälki - ei välttämättä taittajan, vaan taiteilijan visio! 

Typografia on herkullista, jykevää ja kontrastirikasta, suorastaan täydellisesti sommiteltua ilmavaa sisältöelementtien sinfoniaa. Vaikea uskoa, ettei Jouni ole oikeasti aiemmin tehnyt taittajan hommia!

Visuaalisudesta ja taitosta täysi kymppi kirjalle, sillä harvoin jos koskaan olen näin upeasti visualisoitua kirjaa pitänyt käsissäni.

Kaikki kunnia graafisuudesta ei kuulu kuitenkaan Lehtoselle, sillä Mika on puolestaan piirtänyt valtavasti uutta materiaalia kirjaa varten.

Mikan taiteellisuus ja lapsenomainen kiinnostus nyansseihin näkyy joka paikassa. Kuin kuuluisan Ankkataitelijan Don Rosan kirjoja lukiessa, niin on Mikankin kirjassa jokaisessa sivun kulmassa pientä sarjakuvitusta ja yksityiskohtaa.

Kirjaa voi oikeasti lukea kuin raamattua tai selata sivuja vain ihastellen niiden tyylikkyyttä.

Tietysti hymy levisi kasvoilleni, kun huomasin useaankin otteeseen Nyyssölä Brossin kuvia ja historiaa. Kreatiini-tarinakin löytyy kirjasta, kjeh kjeh! 

Oli kiva huomata miten Mika korosti ruokavalion tärkeyttä kehonrakentajan menestyksen tärkeimpinä tekijöinä.

Olen tämän niin hyvin ymmärtänyt vasta viime aikoina, että todellinen kehittyminen tapahtuu vasta kun hyväksyy bodarin ruokavalion. Johdonmukaiset ja rakenteellisesti tarkasti suunnitellut päivän ruokailut tuottavat tulosta pitkässä juoksussa enemmän kuin yksittäiset kovat treenit tai lisäravinteet. 

Kirjassa on kuitenkin yllättävänkin helppoja ja hauskoja reseptejä, joita saliharrastaja voi integroida tekemiseensä, jos ihan kanariisiä ei pelkästään jaksa syödä. Itsehän olen päässyt levelille, jossa se kanariisi syödään ilman kermoja, mutta pitää ottaa nämä Mikan pöperötkin joskus kokeiluun ;)

Treenioppaaseen päästyäni olin kuluttanut jo pari tuntia rauhallisesti kirjaa lukiessa. Opus tuntuu laajemmalta, kuin esim. Savolaisen vastaava kirja.

Mikan treenifilosofia on sellainen, jonka allekirjoitan - ainakin nykyään. On järjetöntä käyttää aikaa voimantuottamisen jatkuvaan kehittämiseen, kun tietty taso on saavutettu. Silti näen IG:t ja blogit täynnä kehonrakentajia, siis KEHONRAKENTAJIA, egoilemassa uusilla sarjapainoennätyksillä. 

Mikan opit todella näkyvät hänen lihasmassassaan ja ennen kaikkea lihasten ulkoasussa. Oppikaa hyvissä ajoin treenaamaan lihaksella, eikä voimalla!

Treeniopas on mielenkiintoinen, joskin aika perinteinen kokonaisuus, jossa pystyy aloittelijan ja keskitason treenaaja rakentamaan itselleen todella tehokkaan treeniohjelman.

Sanon, että aivan huippuammattilaisille treeniopasta ei ole tehty liikkeiden ja erikoistekniikoiden lievän puutteen vuoksi, mutta Mika avaa hyvin oppaan alussa, ettei pointtina ole tehdä vain tekemisen vuoksi viittä erilaista liikettä, jos treenin saa osumaan lihakselle kahdellakin liikkeellä!

Tämän kun ymmärtää, niin Mikan treenioppaasta saa rakennettua niin voima- kuin volyymiviikoille tehokkaita settejä, jotka aivan varmasti pistävät kokeneemmankin kaverin haukkomaan happea sarjojen välissä!

Pienet "treenihaasteet" jokaisen pääliikkeen sivuilla olivat omaan makuuni loistava lisä treenioppaan ympärille.

Olen nimittäin itse sitä mieltä, että aina kun rauta on kuumaa, eli kroppa on vastaanottavainen, niin miksei viedä treeniä pidemmälle mitä oli suunniteltu?

Liian kaavamainen treeni voi pitää kehityksen kurissa, mutta kun välillä astut pois tutusta ja turvallisesta, voitkin saada pyrähdysmäistä kehitystä.

Kirja on todella kattava paketti Mikan verrattaen lyhyestä mutta sisältörikkaasta historiasta!

Treenioppaan sisältö on hyvin laadittua, visuaalista ja kuranttia kamaa, joka varmasti antaa hyvät lähtökohdat monelle saliharrastajalle kehittyä!

Jos itse olisin jotain lisää toivonut, niin olisin halunnut nähdä lisää liikevariaatioita, jopa Mikan aivan uniikkeja sellaisia, mutta on täysin ymmärrettävää, että se on melkein "lisäosa" tähän kokonaisuuteen, jonka tulisi sopia mahdollisimman monelle tallaajalle!

Mikan blogista ja useista treenivideioista voi bongata kaiken sen "spessun" tämän päälle!

Visuaalisuus, sisältö ja rakenne on kirjassa aivan huippuluokkaa, eikä kirjan parissa tule tylsää hetkeä! 

Suosittelen kirjaa ehdottomasti Mikan tunteville ja myös uusille lukijoille. Kirjan avulla sukeltaa aika hyvin kehonrakentajan maailmaan, joka voi olla yllättävän sisältörikasta - ainakin Mikan tapauksessa!

Arvosana: 9,5/10

--

Tilaa Mikan kirja

Tästä linkistä ja bannerista tilaamaan Mika Nyyssölä - Giant Killerin Tarina ja Treeniopas -kirja!