Kaupunkilaisilla huomaamaton stressi

3628 näyttökertaa

Kaupunkielämästä johtuva huomaamaton stressi on vakava juttu. Minä lähdin erämaahan etsimään rauhaa.

Tässä alkaa kahden viikon lapin retriittini olemaan päätöksessä. Vietin Ivalon upeassa ympäristössä pari viikkoa vanhempieni ja sukulaisten kanssa. 

Tässä kun pohdin mikä lomastani teki erityisen, niin tajusin miten kaupungin vilskeestä poispääsy on äärettömän tärkeää mielenterveydelle.

Kaupunkilaisilla stressitasot ovat korkeammalla ja sen tajuaa vasta, kun pääset keskellä luontoa pois "kaaoksesta".

Olen useasti kuullut Helsinkiin saapuvien ulkopaikkakuntalaisten toteavan miten täällä on kaikilla kiire. Se on aivan totta!

Aamusta heräät kiireessä, juokset bussiin tai junaan, kiiruhdat äkkiä salille, josta nopeasti kauppaan ja välittömästi tekemään ruokaa. Kuulostaako tutulta? 

Ainakin minulla on hyvin kiireinen arki, joka täyttyy kaikista yllä olevista askareista, johon päälle vielä some-työt, blogit, videot...You name it! Kun arki on täynnä mielekästä tekemistä, et välttämättä tajua miten stressaantunut olet kaikesta siitä tekemisen määrästä.

En sano, että tämä olisi minulle ongelma - itsehän olen tieni valinnut ja nautin "kiireestä" yhtä paljon kuin vihaan sitä. Tarkoitan tällä sitä, että toimettomana olo on vähintään yhtä tuhoavaa kuin järjetön vauhti. 

Ratkaisuna kaupunkielämän tuomaan kiireeseen, on lähteä pois kaupungista - ja mielellään luontoon! 

Pääsin tällä lapin reissulla nauttimaan kauniista keväästä perheeni ja Perro-koirani kanssa. Kävimme mm. paikallisessa tapahtumassa, porojen kuninkuusajossa, luonnossa tulilla ja tuntureissulla autiotuvassa makkaraa paistamassa.

Mieli pitää lujasti kiinni työ- ja kiiremoodista, mutta noin 1-2 viikon jälkeen aivot "resetoituvat" ja tajuat miten stressaavaa kiireinen arki todella onkin. 

Suosittelen jokaiselle pientä luontoreissua, oli se sitten loman muodossa tai ihan vain kävely metsässä. Metsätutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan jo 20 minuuttia metsässä auttaa alentamaan verenpainetta! 

Olisiko tässä hyvä idea yhdistää luontoreissut fitnessurheiluun?