Työn ei pidä tuntua työltä

4925 näyttökertaa

Kirjoittelen tässä Kreetalta, jonne karkasin heti kesälomieni alettua. Aiheena työnteko, jota ei tulisi kutsua työksi! 

Tammikuun Thaimaan reissu oli loppukeväästä pelkkä muisto ja hinku päästä lomille oli todella kova. Mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä enemmän kaipaa taukoja työputkeen ja kolmen kuukauden yhtäjaksoinen työrupeama on ehdottomasti maksimi mitä jaksan tehdä yhtä työtä. Sen takia otin äkkilähdön lämpöön - ihan yksin!

Viime vuosi oli melkoista tykitystä monellakin tapaa. Oli kehonrakennuskisat, somenäkyvyys ja uudet duunikuviot. Kaikki tämä uuvutti minut ja loppuvuodesta kisojen jälkeen olin valmis lopettamaan melkein kaikki työt ja ottamaan vuoden loman. Pohdin kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja ja tammikuun lomien jälkeen päätin irroittaa yhden työpäivän viikosta päätyöstäni, jolloin minulla jäisi aikaa muille asioille - tarvittaessa vaikka pyhittäisin sen pelkäksi vapaapäiväksi.

Olen kohta 10 vuotta tehnyt vaativaa työtä IT-alalla, joka on hyvin tulosvastuullista ja hektistä duunia. Kaikki näkyvä mistä minut tunnetaan, on pelkkää oman toimen ohella tekemistä: Kehonrakennus, somettaminen, sisällöntuotanto, videot ja nyt jopa striimaaminen, on ollut (ja on vieläkin) sitä iltapuhdetta kun kaikki muu on saatu pois alta.

Ulospäin näytän siltä, että teen paljon asioita ja se on osittain tottakin. Olen kuitenkin aika vähään tyytyvä ihminen ja nautin omasta ajasta yhtä paljon kuin valtavista someprojekteista. Minulta on kysytty miten jaksan tehdä kaikkea sitä mitä teen ja vastaan, että helposti jaksan, koska tykkään siitä mitä teen.

 Kysy itseltäsi, teetkö töitä rahan takia, vai puhtaasti halusta tehdä sitä mitä teet?

Pointtina ei olekaan se, että ylityöllistän itseäni, vaan priorisoin ja tasapainotan tekemistäni. Välillä minua kiinnostaa sali ja silloin teen paljon päivityksiä siitä, kuten viime vuonna kisojen alla. Tänä vuonna taas uudet somekanavat ovat kiinnostaneet minua ja siihen olenkin panostanut todella paljon aikaa.

Yritän siis aina pitää oman mielenkiinnon tekemisessä korkealla, sillä muuten kaikesta tekemisestä tulee pakkopullaa, vaikka siitä rahaa tulisikin - kysy itseltäsi, teetkö töitä rahan takia, vai puhtaasti halusta tehdä sitä mitä teet?

Heti kun lomani alkoi, pidin luvatusti ison sometempauksen, eli valvoin 24 tuntia putkeen pitäen livelähetystä koko sen ajan. Kuvitelkaa istuvanne 24 tuntia paikoillaan ja samalla kamera kuvaa koko ajan mitä teet.

Todellisuudessa tuo vuorokausi oli aivan mielettömän hauska ja tempaukseen osallistui satoja ihmisiä, joista hulluimmat jopa valvoivat koko tuon ajan kanssani! Katso lähetys Twitchissä. 

Mitä haluan tehdä tulevaisuudessa? Se on kysymys, jota olen pohtinut viime aikoina enemmän mitä koskaan ennen. Jäin sinkuksi muutama kuukausi sitten ja ikäkriisi iskee juuri silloin kovaa, kun istut yksin pohtien elämän tarkoitusta.

Pitäisikö päälle kolmekymppisellä olla jo perhe, auto ja kultainen noutaja? Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän haikailet mennyttä aikaa, etkä osaa arvostaa sitä mitä olet jo saavuttanut.

Olen hyvin paljon panostanut itseeni koko elämäni. Koin hyvin tärkeäksi kehittyä työuralla, jotta voin taata taloudellisesti turvatun tulevaisuuden itselleni ja perheelleni. Siihen olen mielestäni hyvin päässyt ja resepti menestymiseen on mielessäni kirkkaana.

Uskon, että menestyvä tulevaisuuden tekijä ei ole vain yhden alan osaaja, vaan moniosaaja, joka pystyy tarvittaessa vaihtamaan lennosta työtehtävää. Tulevaisuuden työpaikka on siis jossain tuolla verkossa, pilvessä tai virtuaalisena.

Minusta tämän hetken somettaja on jo melkoinen moniosaaja markkinoinnin, viestinnän, myynnin ja teknisenkin osaamisen saralla.

Vastatakseni aiemmin esittämääni kysymykseen mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, niin ainakin tiedän sen, että se ei saa olla yhtä ja samaa työtä, vaan sen pitää olla alati vaihtelevaa ja minua haastavaa luovaa työtä.

Paras määritelmä sille mitä teen olisi se, että sen ei pidä missään vaiheessa tuntua työltä. Siitä ei tosin ole kyse, etten “jaksa” käyttää tunteja siihen mitä teen, vaan työn sisällön pitää ruokkia tekemistä.

Silloin jaksan tehdä sitä vaikka 24 tuntia putkeen!

Seuraa lomareissuani