Suomen kehonrakennuksen kuolinisku?

10676 näyttökertaa

Kehonrakentajat kautta maan hämmentyivät tänään, kun kehonrakennus siirtyy dopingtestauksen alaiseksi lajiksi.

Suomen Kehonrakennusliitto ilmoitti asiasta tiedotteessaan tänään 23.10.2017 seuraavaa:

Suomen Kehonrakennusliitto Ry on järjestänyt kehonrakennuskilpailuja Suomessa vuodesta 1971 lähtien. Myöhemmin lajivalikoimaan tuli myös fitness eri muodoissaan. Kehonrakennusliitosta erilleen perustettiin Suomen Fitnessurheiluliitto ry, vastaamaan IFBB:n fitnesslajeista Suomessa. Suomen Kehonrakennusliitto ry. jatkoi IFBB:n alaisten kehonrakennuskilpailujen järjestämistä. Tämä on tilanne ollut tähän päivään asti.

Nyt Suomen Fitnessurheilu ry on yksipuolisesti, ilman neuvotteluja, ilmoittanut, että vuoden 2018 alusta lähtien he järjestävät IFBB:n kehonrakennuskilpailut Suomessa. Perusteluina jäsenyys Suomen Olympiakomiteassa, johon myös kehonrakennuksen haluavat, sekä se, että yhdessä maassa voi olla vain yksi jäsenyhdistys IFBB:n alla. Näinhän tavallaan on ollutkin, vaikka olemme jakaantuneet kahteen osastoon.

Suomen Kehonrakennusliiton hallitus jää miettimään jatkotoimia. Selvää kuitenkin on, että Suomen Kehonrakennusliitto ry pyrkii jatkossakin ylläpitämään ja kehittämään kehonrakennusurheilua Suomessa, kuten on tehnyt jo kohta 50 vuoden ajan. Tulemme järjestämään kansallisia kilpailuja ja Suomenmestaruuskilpailuja, sekä lähettämään kilpailukykyisiä kilpailijoita ulkomaille, kuten tähänkin asti. Tiedotamme heti, kun saamme selkeyttä asioihin.

Miksi hämmennys siis? Asia, josta ei puhuta julkisuudessa kovinkaan avoimesti on se, että kehonrakennus on ollut aikojen alusta saakka ja on vieläkin doping-aineilla buustattu laji. 

Nyt Suomen Fitnessurheilu Ry yrittää pestä kätensä puhtoiseksi lajista, joka on aina ollut "epäpuhdas" siirtämällä kehonrakennuksen ADT:n alaiseksi. Sinäänsä ymmärrän muutoksen, sillä tällä haetaan terveellisempää ja "rahvaalle" sopivampaa laji-imagoa. 

Lähes koko muu maailma ei tätä uutta tapaa kuitenkaan noudata. Kehonrakennuksessa on nimensä mukaisesti on Arnoldin ajoista saakka ollut kyse mahdollisimman lihaksikkaasta ja kireän ulkomuodon esittämisestä; hinnalla millä hyvänsä. Silloin suorituskykyä ja sitä kautta lihasmassaa lisäävien aineiden käyttö on ollut sallittua ja hyväksyttävää.

Viime aikoina kehonrakennus on ollut negatiivisesti esillä ns. massamonstereiden takia. Tähänkin on aivan selvä syy - kansa on halunnut koko ajan isompia ja kireämpiä kilpailijoita lavalle ja niin he ovat saaneetkin. Nyt yhtäkkiä se ei ole OK, vaan lyödään lajilta koko sen pohja pois alta ja kuvitellaan sen "puhdistautuvan" kansan silmissä. 

Näinhän ei tule käymään, sillä niin Classic bodybuildingissä kuin tulevassa "kehonrakennuksessa" tulee olemaan väärinkäytöksiä, nyt vain ovelammin ja salatummin tehtynä. Lavalla vain sitten nähdään pienempiä ukkoja, jotka silti ovat mahdollisesti aineissa.

Tietysti voidaan ajatella, että tästä seuraa jotain hyvääkin. Pääsemme lopulta eroon Suomen IFBB:n "juntasta", joka on hallinnut kehonrakennussceneä tavalla tai toisella vuosia. Esimerkiksi jenkkien ammattilais- sekä amatöörisarja voivat ottaa jalansijaa Euroopassa.  Nyt on siis vanhan kehonrakennuksen UUDEN ajan alku. 

Tämän hetken suomibodarit, jotka ovat rummuttaneet kisaavan ensi vuonna, ovat tietysti täysin tietämättömiä mitä nyt tapahtuu. Luulen, että muutama vittukin on lennellyt saleilla tänään ja varmasti syystäkin, miettien esim. aivan hetki sitten NFE:ssä kilpailleita erittäin lahjakkaita kavereita, saati sitten meidän konkareita. 

Tietysti tässä osa kansasta naureskelee, että "hähää, nyt jäävät bodarit kiinni aineista, kun lajista tulee testattu". Ei. Nyt vain Suomessa ei enää ole tätä vanhaa ja uljastakin lajia, joka on saanut turhaan medialta pelkkää negatiivista näkyvyyttä, eikä mitään positiivista siitä haluta nostaa esiin. 

Kansa sai nyt mitä halusi, eli täyden irvikuvan siitä mitä kehonrakennus todellisuudessa oli "back in the day". 

Renne Korppila 24.10 klo 10:30 ottaa kantaa asiaan livessä

Tulkaa mukana kuuntelemaan, kun ruodimme asiaa livestriimissä huomenna noin. klo 10:30 kanavalla Twitch.tv/jugipelaa