Striimaajan päivä ja miten striimataan

6548 näyttökertaa

Aloitin täysipäiväisenä livelähetykset viime vuoden elokuussa. Miltä striimaajan päivä näyttää?

Milloin aloitin striimaamaan?

Viime kisadieetillä vuonna 2016 aloin tekemään omaksi huvikseni pelivideoita Youtubeen. Ostin mikrofonin, webbikameran ja istuin koneen äärelle. Valitsin sopivan pelin ja höpöttelin pelin aikana niitä näitä. 

Silloin ei vielä tullut mieleen aloittaa striimaamaan (stream=suora verkkolähetys), mutta eräs Youtube-videoiden seuraaja mainitsi asiasta "että sinun kannattaisi aloittaa Twitchissä striimaaminen". 

Vastasin, että nyt kisadieetillä ei löydy valitettavasti aikaa tutustua sen vaatimiin juttuihin, mutta ehkäpä kisadieetin jälkeen.

15.10, eli seuraavana viikonloppuna kisoista laitoin ensimmäisen livelähetykseni päälle ja siitä kaikki lähti. Ensimmäisessä striimissä taisi olla peräti 400 katsojaa ja 173 seuraajaa tuli heti täyteen. Tein silloin vielä striimiä oman päivätyön ohessa ja hulluimpia kuukausia taisi olla täydet päivät päätyössä ja 150 tuntia striimiä iltaisin ja viikonloppuisin.

Nyt noin päälle vuoden ja muutaman kuukauden striimanneena voin jo sanoa olevani kokenut tässä hommassa. Alun seuraajavyöryn jälkeen yleensä alkaa se oikea työ, eli tehdä ensi-innostuksen jälkeen lisää mielenkiintoista ja katsojia keräävää sisältöä.

Striimaajan päivä

Yleensä päivä alkaa minulla noin kello 9 aikaan, kun heräilen. Luen sähköpostit ja vastailen valmennusviesteihin. Teen yhä valmennushommia striimin ohella, sillä striimaaminen Suomessa vaatii todella paljon töitä ja laajan seuraajakunnan, että vain Twitchistä saa toimeentulon. 

Useimmiten teen aamustriimin, eli noin klo 10-11 aikaan aloittelen IRL-sessiolla, joka tarkoittaa lähinnä puhumista, katsojien kanssa interaktiota ja esimerkiksi illan ohjelman suunnittelua. 

Siitä lähden salille klo 14-16 aikaan ja kun treeni on ohi, alan valmistautua iltalähetykseen. Iltalähetykset alkavat yleensä noin klo 17-19 välillä. Iltaohjelmaan kuuluu monesti videopeli Playerunkown's Battlegroundin peluuta, casinon pyörittelyä ja IRL:iä. 

Striimit kestää aloituksesta noin puolille öin, koska iltaisella on luonnollisesti eniten katsojia.

Mitä striimaaminen vaatii?

Striimaaminen vaatii tehokkaan tietokoneen, jotta voit pelata moderneja pelejä riittävän hyvillä grafiikka-asetuksilla. Seuraava steppi striimin laadun parantamisessa on toisen tietokoneen hankkminen, joka toimii ns. striimikoneena. 

Toinen striimikone vaatii samat oheislaitteet kuin pääkonekin, näytön, näppäimistön, hiiren ja kaappauskortin, jolla kuvaa pystyy siirtämään pelikoneelta striimikoneelle. 

Sain juuri tämän "dual-pc-for-stream" -projektin päätökseen, jossa voin pelata pelikoneella täysillä grafiikka-asetuksilla ja striimikone hoitaa videon pakkauksen ja lähettämisen Twitchin servereille. Mikään helppo projekti se ei ollut, sillä koneiden välillä oli jostain syystä todella paha häiriösignaali äänessä. Lopulta ongelma löytyi ulkoisesta äänikortista, jonka poistaminen hävitti häiriöäänen. 

Tärkeää laadukkaassa striimissä on toki myös webbikameran laatu, valaistus ja mikrofonin äänenlaatu. Tarvitset myös OBS-striimisovelluksen, jonka avulla saat kaiken näkyviin pelistä webbikameraan. Laadukkaassa striimissä on myös näyttävät visuaalisuudet, kuten omaleimainen logo, grafiikat ja typografia. Ystäväni Jouni Lehtonen oli vastuussa striimin layoutista ja ulkonäöstä.

Miten tehdä striimistä suosittu?

Tämä on ikuisuuskysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Useimmiten tärkeintä on, että striimaaja viihtyy ja tekee siitä mistä pitää. Katsojat huomaavat, jos striimaaja ei viihdy tai pelaa pelejä, joista ei oikeasti pidä. Toinen tärkeä juttu on katsojien huomioiminen. Jos chatissa joku kysyy jotain, niin on kohteliasta vastata siihen ja tervehtiä jos tervehditään. 

Olen itse sitä mieltä, että monipuolinen sisältöä, positiivinen ilmapiiri ja interaktiivisuus ovat avainsanoja menestyvään striimiin. Tottakai Suomessa puhtaasti väestön pienuus vaikuttaa miten isoksi voit kasvaa, mutta mikään ei estä jossain vaiheessa englanninkielelle vaihtamista. 

Striimaajat Nurmio, Jarttu84 ja JugiPelaa suositulla Assembly-messuilla

Striimaajan pitää alati muuttaa sisältöään, sillä mikään peli ei ole kiinnostava loputtomiin. On hyvä seurata markkinoita eli tässä tapauksessa isoja striimaajia ja ottaa heistä mallia. Jos jokin todella suosittu peli tulee markkinoille, niin on varsin hyvä idea ottaa se myös itse peluuseen. 

Kaiken aikaa kuitenkin pitää pitää mielessä erottautumistekijät. Mikä tekee sinusta erilaisen kuin toisesta striimaajasta? Onko se huumorintajusi, tilannetajusi, pelitaidot vai jotai ihan muuta? Vahvista niitä osa-alueita, jossa olet jo luontaisesti hyvä ja vältä heikkouksia. Jos et ole kovin hyvä pelaamaan FPS-pelejä, niin ei välttämättä kannata väkisin hakata niitä "pro" mielessä. 

Aivan kuten televisio-ohjelma, niin myös striimiin voi kyllästyä ja silloin se jää pelkästään sinusta kiinni kuinka luovasti keksit uutta sisältöä!

Juhlastriimi tänään klo 18

Välillä on hyvä järjestää erikoisstriimejä, jossa on jotain spessua sisältöä. Tänään on sellainen päivä ja kutsunkin kaikki blogin lukijat paikalle tänään klo 18. Itseasiassa Jari Leskinen tulee striimiin vieraaksi klo 16 jo, eli tuunatkaa kanavalle www.twitch.tv/jugipelaa ja liittykää mukaan! Jos käytät nettiä vain kännykällä, niin suosittelen lataamaan appin nimeltä Twitch! Sen avulla on helpompi seurata striimiä. Etsi vain kanavaa "Jugipelaa" ja laita se seurantaan!

Striimissä on palkintoja subaajille (eli tilaajille) mm. pelihiiri+matto, Quantum Break -collectors edition peliboksi, Paypal-donationeita ja kaikkea mitä tulee mieleen!

Illan ohjelmaan kuuluu mm. katsojapelejä (PUBG, Rocket League, jne.), katsojacassua, omia cassupelejä, IRL ja mitä sitten keksitäänkään. 

Striimi kestää yön pikkutunneille asti!

Tulkaa paikalle ja pyytäkää kaverit mukaan!