Uskomatonta toimintaa VR:ltä - Oreckin projekti kuopataan

4674 näyttökertaa

Suomen ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on ollut esillä jo pitkään innovatiivisen Konepaja-projektin parissa. Nyt VR veti projektilta maton jalkojen alta ja vaatii lisää rahaa.

Ystäväni Bruce Oreck, jonka luona Meksikossa pääsin tammikuussa vierailemaan, kertoi hänen suuruudenhullusta projektista rakentaa Vallilan VR:n konepajaan upean monitoimikeskuksen. 

Bruce kertoi silloin minulle miten hankalia neuvottelut ovat oikeastaan olleet. Pelkästään konepajan katon kohtalosta veivattiin edes ja takaisin, kun mikään vaihtoehto ei kelvannut: täysin putoamispisteessä oleva katto pitäisi entisöidä, mutta se maksaisi miljoonia enemmän projektiin, mutta myöskään täysin samanlainen katon rakentaminen ei kelpaa. 

Kaikki tämä kuulosti minusta jo silloin siltä, että joku tai jotkin tahot kokevat henkilökohtaista vihaa, kateutta tai jotain muuta perisuomalaista tunnetta Oreckin projektia kohtaan. 

Ja nyt VR iski pommin, josta Bruce kirjoittaa aamuisessa Facebook-päivityksessään. VR vaatii lisää rahaa, toistamiseen, ja vetoaa toisen ostajan olevan valmis korottomaan panoksia. VMP!

Tässä vapaasti ja nopeasti käännettynä Brucen alkuperäinen postaus.

"Aloin vuonna 2017 vakavasti harkitsemaan Konepaja-kiinteistön hankkimista, jonka VR oli listannut myytäviin kohteisiinsa. Muutaman kuukauden tutkimustyön jälkeen otin henkilökohtaisesti yhteyttä VR:n toimitusjohtajaan, jossa kerroin aikeestani ostaa kyseinen kiinteistön ja ottaa vastuulleni koko kiinteistön ja ympäröivän alueen ympäristöllisen tilan. 

VR piti ehdotuksestani, mutta ei hyväksynyt alkuperäistä tarjoustani ostohinnasta, vaan ehdotti huomattavasti korkeampaa hintaa kiinteistölle. Hyväksyin VR:n ehdot ja hinnan siitä huolimatta.

Seuraavien kuukausien aikana kävin lukuisissa tapaamisissa naapurustossa, asiasta kiinnostuneiden kanssa, Museoviraston kanssa, Helsingin suunnittelulautakunnan kanssa ja jopa lukuisia tapaamisia kaupunginjohtajan kanssa. Tämän lisäksi käytin satoja tuhansia euroja rakennusvaatimusten kartoittamiseen, kuten mm. katon nykytilaan ja sen kunnostamiseen sekä ympäristöllisiin vaikutuksiin.

Tämän vuoden helmikuussa tarjouksen deadline asetettiin huhtikuun yhdeksänteen päivään. Rahat olivat valmiina ja projekti odotti vain lähtölaukaisua VR:ltä. Sitten yhtäkkiä 26.3.2018 VR ilmoitti, että he haluavat odottaa parempaa tarjousta. Ja 17.4.2018 VR ilmoitti, että minulla on 48 tuntia aikaa tehdä uusi tarjous ostosta tai he myisivät sen jollekin toiselle taholle."

Lopuksi Bruce ottaa kantaa suomalaisuuteen ja miten pettynyt hän on asioiden nykytilasta ja miten valtion täysin omistama VR, hoiti tilanteen. 

Olen itsekin täysin hämmentynyt tästä ratkaisusta ja vaikka varmasti on asioita, joita Bruce ei kerro tai jättää sanomatta, niin aivan selvästi tässä koko tilanteessa on jotain mätää.

Onko tämä ruljanssi perinteistä suomalaista kateutta vai havitellaanko tässä henkilökohtaista hyötyä, sitä en tiedä, mutta luulisi tällaisen innovaattorin kuin Brucen, olevan henkilö jollaisia haluaisimme LISÄÄ Suomeen osoittamaan, että täälläkin on bisnesmahdollisuuksia!

Tässä adresssi aiheesta, jos sellaisen haluatte allekirjoittaa: https://www.adressit.com/vetoomus_vallilan_konepajan_tulevaisuuden_ja_oikeudenmukaisuuden_puolesta