Onko bikini fitness edes urheilua?

10089 näyttökertaa

Eilen, 14.11, Sofia Ruusila-Nousiainen voitti Unkarin IFBB-kisoissa alle 163 cm -sarjassa MM-kultaa. Sofia Ruusila-Nousiainen osoitti miten missitytöstä voi tulla varteenotettava maailmanluokan fitness-kilpailija! 

Samassa kisassa myös Sherko Eliassi voitti MM-pronssia miesten physiquessa 174 cm -sarjassa. 

Julkkiskisaajasta MM-mestariksi

Sofiahan on tuttu Seiskasta ja nousi kauneuslajien pariin voittamalla Miss Helsinki -kilpailun 2010. Tämän jälkeen Sofia innostui bikini fitneksestä ja kilpaili voitokkaasti WABBA-liiton kisassa 2013. Usean kilpailukauden jälkeen Sofia piti tauon ja tauon jälkeen siirtyi kisaamaan tunnetummassa IFBB-liitossa. 

Aika moni katsoi asiaa kulmien alta, että miten julkkiskisaaja tulee onnistumaan ja suorastaan toivoi epäonnistumista. Mehän aina toivomme, että se voittaja olisi sieltä maakellarisalilta tuleva altavastaaja, joka ei paljon melua itsestään pidä. 

Oikeastaan Sofia ei mielestäni ole bikini-harrastuksestaan kovin paljon melua tehnytkään, sillä itse en edes tajunnut hänen tähtäävän MM-kisoihin!

Tuollainen tasainen ja johdonmukainen päättäväisyys ei ole helppoa ja dieetti on rankka, oli kyseessä bodari tai bikini fitness -kisaaja. Tästä syystä pidän korkeassa arvossa MM-kultamitalia Sofialle!

Sofia keskellä vertailuissa

Onko bikini edes urheilua?

Aika paljon on nyt ollut keskustelua sosiaalisessa mediassa ja keskusteluforumeilla siitä onko bikini fitness edes urheilua. Puhetta on ollut mm. tähän tyyliin: "laihat tytöt lavalla", "eihän tuossa kropassa ole yhtään edes lihasta" ja "pelkkä perseennäyttämiskisa". 

On totta, että bikini fitness on laji, jossa kilpaillaan aivan eri vahvuusalueilla mitä on totuttu perinteisessä kehonrakennusmielessä näkemään. Nyt pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on laji, jossa noudetaan ihan selkeästi ilmoitettuja sääntöjä, jotka kuuluu näin lainattu IFBB Finlandin sivuilta:

"Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla suuret lihakset eikä lihaserottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset. Kilpailijat eivät saa kilpailla saman kilpailun yhteydessä pidettävissä fitness- tai body fitness -kilpailuissa"

Kun lukee ja sisäistää tämän, niin ymmärtää bikinin olevan kauneuskilpailu suuremmassa määrin kuin lihasmassan maksimaalinen esittäminen. Bikinikropan ylläpitäminen vaatii kovaa itsekuria niin ruokailussa kuin salitreeneissäkin, olen tämän ihan sivusta seuranneena huomannut — ja täytyy sanoa että jopa enemmän bikini kilpailija miettii offi-kauden ulkonäköään kuin body fitness -kilpailija, kehonrakentajista puhumattakaan.

On todella eri asia syödä vähän mitä sattuu normaalin ruokavalion päälle, kuin pitää se peppu ja vatsa timminä ympäri vuoden ja samalla yrittää kehittyä! 

Body fitness ja bikini fitness -valmentaja Aki Mähönen kommentoi Sofian voittoa näin:

"Ansaittu voitto! Haluan alleviivata, että kyseessä on "kauneuskilpailu". Fysiikaltaan samantasoisten kesken järjestystä ei ratkaise fysiikan erot, vaan fyysisestä olennosta irti otettava esiintyminen. Pistä ne samantasoisten kesken järjestykseen ja saat pitävän järjestyksen. Omalla tavallaan Sofia on panostanut huomattavasti enemmän kuin moni muu. Se on vaan erilaista, omiin vahvuuksiin pohjaavaa ja helposti sohvalta arvosteltavaa, kuin pitkäjänteinen työ punttisalilla."

 

Kuten miesten fysiikka lajina on osoittanut, valtava kehonmassan ja lihasten kasvatuksen suhteen ei enää nähdä samaa suosiota, mitä se ennen vanhaan oli. Uudet lajit ovat normaalin salilla kävijän saavutettavissa. On varmasti totta, että kehonrakennus vaatii todella paljon enemmän omistautumista ja aikaa, mutta samalla enemmän uhrautumista lajin eteen. 

Bikni fitness on mitä suuremmissa määrin urheilua ja on tullut jäädäkseen, koska se tuo takaisin kauneuskilpailut uudella fitness-kärjellä viemättä sitä kuitenkaan liialliseen lihasmassan tavoitteluun keinoja kaihtamatta!