Näin saat ajan kulumaan ilman somea

4855 näyttökertaa

Tuntuuko siltä, että aika pysyy paikallaan? Iltaisin ei ole muuta tekemistä kuin skrollata minuutin välein Instagramia tai Facebookkia? Tässä Jukan kootut ja parhaimmat netin hyötysivustot.

Alustusta aiheeseen

Mielestäni nykyinen somekulttuuri on tyhmentänyt ihmistä ja tehnyt meistä laiskoja. Enkä tarkoita nyt, että olisimme laiskistuneet esimerkiksi urheilun suhteen — luulen, että lukijakuntani on hyvinkin aktiivista urheilussa ja fitneksessä. 

Puhun nyt laiskuudesta viihdyttää itseämme muilla keinoin kuin selaamalla joka hetki erilaisia uutisfeedejä. Uskon, että ihmisten halu ja kyky etsiä tietoa, mielenkiintoisia aiheita tai vain hauskaa ajanvietettä, on heikentynyt merkittävästi somen yleistyttyä.

Miksi SoMe on niin koukuttavaa

Tämä somekäyttäytyminen on tarttuvaa ja ihan ymmärrettävistä syistä. Instagramin selailu on helppoa, alhaisen tietomäärän sisältävää ja korkea viihdearvon omaavaa. Toisten ihmisten elämän seuraaminen on koukuttavaa. Ja siitä on tullut nyt äärettömän helppoa! 

"Ulkoistammeko oman elämämme muiden elämän seuraamiseen?"

Esimerkiksi Snapchat on sosiaalisen median uusin ilmiö, jossa viestimme vain hetken aikaa näkyviä otteita elämästämme muiden tarkasteltavaksi. Molemmat osapuolet hyötyvät  — voimme jakaa lähes miten arkaluontoista materiaalia tahansa ja seuraajana olemme tietynlaisessa tirkistelijän roolissa.

Eikö totta, että jos huomaat tai kuulet naapurisi riitelevän, niin aika moni meistä pysähtyy kuuntelemaan uteliaisuuttaan? Onko vapaa-ajallamme niin tylsää, että ulkoistamme oman elämämme muiden elämänne seuraamiseen?

Tilanne ei oikeasti ole niin paha

Ainahan uusia medioita arvostellaan ja ihmetellään "mihin tämä maailma on menossa" ja "nuoret meidän aikaan..." . Käytän itsekin todella aktiivisesti SoMea ja postailen Instagramiin ja Snapchattiin tuon tuostakin hauskoja kuvia ja otteita tilanteista. 

Nuoret haluavat kommunikoida niillä keinoin, jotka heille ovat luontevia. Jos WhatsUp on nyt tapa pitää yhteyttä kavereihin iltaisin, niin se on hyvä asia! Ennen vanhaan ei ollut mahdollisuutta pitää näin tiivistä yhteydenpitoa tuttavapiiriin. 

En usko, että fyysisen kanssakäymisen laatu on yhtään heikentynyt, sen määrä ehkä on vähentynyt. Nyt ei tarvitse tavata joka päivä jokaista kaveria, kun heille voi viestiä kuvin ja snapein missä mennään. Silloin kun tavataan, niin ei tarvitse aloittaa ihan alusta! 

Ihminen on fyysinen olento ja vaikka SoMe luultavasti aiheuttaa pientä lieveilmiötä sen suhteen miten käyttäydymme oikeissa tilanteissa, en usko sen vähentävän yhtään todellista halua olla tekemissä face-to-face ihmisten kanssa!

Mitä sitten teen jos en selaa sosiaalista mediaa?

En halunnut tehdä tästä vain saarnaa siitä mitä SoMe on, vaan lisätä blogiin myös jotain hyödyllistä ja konkreettista apua tylsiin iltoihin. Totta kai olet ne salit käynyt jo, jutellut puhelimessa kaverin kanssa ja meal prepkin on tehty. Mitä sitten?

Käytä aikasi mielenkiintoisten tai hauskojen juttujen selailuun! Aloitetaan listalla, joka ei ole missään erityisessä järjestyksessä. Korkealla toki Youtubettajat!

Wikipedia

Wikipedia on maailman suurin tiedon lähde netissä. Tämä tiedon runsaudensarvi on mitä suurinta hupia, jos et keksi mitä tehdä. Varoituksen sana, saatat jäädä wikikoukkuun, jossa hypit artikkelista toiseen koluten aiheita tieteestä taiteeseen. 

Vinkkejä miten lähdet liikkeelle: Etsi jotain joka sinua on kiinnostanut jo jonkin aikaa, esimerkiksi mistä lihaskipu johtuu: https://en.wikipedia.org/wiki/Delayed_onset_muscle_soreness

Siitä pääset helposti artikkelin sisällä mitä venyttely on https://en.wikipedia.org/wiki/Stretching ja siitä mitä notkeus on https://en.wikipedia.org/wiki/Flexibility_(anatomy)

Vsauce - kaikkea mitä halusit tietää, jota et osannut kysyä

Vsauce-kanavaa ylläpitää jenkki Michael Stevens, joka on saanut suuren suosion mielenkiintoisten videoiden ansiosta. Syy miksi Vsaucen videot ovat niin uskomattoman viihdyttävää ajanvietettä on, koska hän käsittelee aiheita joita ei kukaan muu tule ajatelleeksi. Esimerkkeinä mm.

Miksi me suutelemme?

Mikä on pimeyden nopeus

Onko sinun punaisesi minun punainen?

Break.com - viiden minuutin tauolle

Nimensä mukaisesti Break.com-sivusto on taukoviihdettä. Joka päivä sivustolle ladataan parhaimmat, erikoisimmat ja hauskimmat videot joka puolelta maailmaa. Käy täällä kun sinulla on muutama minuutti aikaa ja et halua missata uusimpia viraalivideoita! 

RottenTomatoes - leffa- ja TV-portaali

Tämä RT on yksi netin arvostetuimmista TV- ja leffa-sivustoista. Kuten IMDb, myös RT keskittyy uusimpien leffojen ja tv-sarjojen arvosteluun. Erona IMDb:hen on arvostetuiden kriitikoiden arvostelut ja ehkäpä realistisemmat pisteet. Käy täältä tsekkaamassa mitkä ovat suosituimmat sarjat ja leffat tai tarkista onko tuleva uusi leffa katsomisen arvoinen.

JennaMarbles - epänaisellisen naisellista

Jenna Moyrey on kolmekymppinen Youtubettaja, joka on iskenyt katselijoiden sydämiin totuudenmukaisilla tarinoilla naisen elämästä. Tämä on ehdottoman hauskaa herkkua naisille, mutta yllättävän hyvin Jennan vitsit uppoavat myös miehiin. Jennalla on muutama viraaliksi asti päässy huumoripätkä:

TED - älykkäämpää ajanvietettä 

TED on yksi minun lempparisivustoistani, koska aiheet ja puhujat ovat oikeasti alansa huippuja. TED-talkeissa käsitellään lähes kaikki aiheet mitä tieteestä voi tulla mieleen. Suosituimmat videot käsittelevät mm. aiheita "tuhoavatko koulut luovuutemme", "10 asiaa joita et tiennyt orgasmista" tai vaikka "öljyn todellinen kustannus".

TED:n saa kännykälle ja iPadille, jotka ovat optimoitu aikasidonnaiseen katseluun, joten voit kuunnella aamulla kahvin kera juuri oikean pituisen pätkän, jos sinulla on vain 9 minuuttia aikaa. 

Veritasium - jos tiede kiinnostaa vieläkin enemmän

Veritasiumin Derek Muller lähestyy Vsaucea pragmaattisemmin aiheisiin. Derek menee useasti paikan päälle tai tekee omia kokeitaan, joihin hän osallistaa katsojia. Erittäin mielenkiintoisia aiheita kuten:

Voiko hiljaisuus viedä järjen?

Viisi hauskaa ilmiötä

ArmorGames - selainpelejä

Jos olet pelaaja ja omistat tietokoneen, niin selainpelit ovat yhä hauska tapa tappaa aikaa. ArmorGames on yksi netin vanhimmista selainpeliportaaleista, josta monet suositut mobiilipelitkin ovat alunperin lähtöisin. Löydät erilaisista kategorioista vaikka mitä hauskaa joka sinulle sopii puzzleista räiskintöihin ja AngryBirds -alkuperäispeleihin. Samaan kastiin menee suomalainen Aapeli.

SmarterEveryDay 

Youtubessa ei ole pulaa joka päiväisistä neroista, jotka keksivät mitä hauskimpia aiheita selvittää ja testata. Destin Sandlin tekee opettavaisia videoita erikoisista aiheista kuten:

Voiko pyörällä ajaa "väärin päin"

Ilmiömäiset artistit 

Musiikkia toki myös listalla ja tätä listaa ei edes tarvinnut koota, sillä tässä on valmiiksi koottu lista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBtnuXxNweBLVwbXGx02b4rKGtZHKqYd8

Bob Ross - "Happy trees"

Jos haluat vain rentoutua ja katsoa Bob Rossin seesteisen ihanaa ääntä ja sitäkin uskomattomampaa maalaustaitoa, niin katso näitä juuri vasta Youtubeen julkaistuja pätkiä. Bob itse menehtyi jo kauan sitten, mutta hänen elämänasenteensa ja tyyli elää yhä!

Siinä siis muutama hauska, hyödyllinen ja mielenkiintoinen sivusto!

Kuulen mielellään kommenteissa teidän mielipiteenne ja listan parhaista netin hyötysivustoista!