Viiltävä katsaus fitnessalaan vuonna 2016
Fitnessbuumista on paljon artikkeleita kuluttajan ja urheilijan näkökulmasta kirjoitettuna, mutta harvoin asiaa käsitellään kattavasti palveluntarjoajien näkövinkkelistä. Tämä artikkeli sisältää fitness-yrittäjien henkilökohtaisia näkemyksiä alasta ja sen tulevaisuudesta. Itse otan kantaa aiheeseen kriittisesti, mutta objektiivisesti ja kerron mikä on mielipiteeni fitnessalan lieveilmiöistä ja tulevaisuudesta.
Olen aikonut käsitellä tätä aihetta jo pitkään ja nyt sain oivan kipinän juttua varten, kun kävin keskustelua Kauppalehden analyytikon kanssa fitnessbisneksen talousnäkymästä. Liikuntabuumi on saanut aikaan suuren kysynnän Suomessa ja kuten jokainen tietää, kysynnän kasvaessa räjähdysmäisesti, ei tarjonta monesti ehdi vastaamaan kovaan kysyntään. Lopulta kun tarjonta vastaa kysyntään, on trendi usein jo hiipumassa. Tällöin markkinoilla on ylitarjontaa, sekalaista laatua ja kova kilpailu.
Haastattelin tätä artikkelia varten useita fitnessalan yrittäjiä. Koska artikkeli on todella pitkä, niin tässä on sisällysluettelo, joten voit hyppiä suoraan itseäsi kiinnostaviin henkilöihin. Suosittelen lukemaan silti koko jutun, koska lopun yhteenveto perustuu paljon kuulemaani.
Sisällysluettelo
Kauppalehden analyysi
PT Jari Leskinen
Erno Nikolov - urheiluhieroja
PT Mika Korhonen
Otto Rosti - Taffer
Tomi Takamaa
PT Bettina Gräsbeck
Minna Lahti - Pj, Mayor's Ry.
Hanna Savolainen - Tj, M-Nutrition
Elina Tervo
Aki Mähönen
Yhteenveto
Luvut kertovat omaa tarinaansa
Otin yhteyttä Kauppalehteen ja pyysin analyysia fitnessalan talousnäkymästä. Ari Rajala, analyytikko Kauppalehdellä, antoi positiivisen mutta varovaisen arvion tulevasta:
"Kunto- ja terveyspalvelujen kysyntä ja markkinat ovat käsittääkseni edelleen kasvaneet Suomessa ainakin kuluvana vuonna. Alalle on tullut useita pieniä pelureita, jotka kilpailevat lähinnä hinnalla, joka on tuonut uusia paineita markkinoille. Fokusta onkin käännetty yhä enemmän palveluille ja oheistuotteille. Esimeriksi personal trainereiden palvelut ovat olleet viime vuosina voimakkaassa kasvussa."
"Kasvu on pitänyt tulokset kuosissa. Jos kasvu katkeaa, niin silloin mitataan kellä rahkeet kestää ja kenen kustannusrakenne on riittävän joustava."
Rajala jatkaa: "Alan suurimpien pelureiden Elixian ja SATSin yhdistyminen kuntosalimarkkinoiden ylivoimaisesti suurimmaksi peluriksi tulee jatkossa vaikeuttamaan alan pienempien toimijoiden toimintaa."
Rajala mainitsee heikon taloustilanteen jatkuvan myös kuluvana vuonna, joten liiketoimintaympäristö ei tästä ainakaan parane. "Kasvu on pitänyt tulokset kuosissa ja mikäli kasvu katkeaa, niin silloin mitataan kenellä rahkeet kestävät ja kenen kustannusrakenne on riittävän joustava." - kommentoi Rajala.
Lopuksi Rajala kertoo vuonna 2014 alan keskivertoyrityksen kasvun olleen vielä hyvä, eli 7,2 %. Hän kuitenkin tähdentää, että kilpailun myötä tulokset ovat kuitenkin olleet paineessa, ja keskivertoyrityksellä se tipahti edellisvuodesta pari prosenttiyksikköä. Tämä käytännössä tarkoitti, että euromääräiset tulokset tippuivat edellisvuodesta 20 prosentilla kasvusta huolimatta.
*
Jari Leskinen - bodaava personal trainer
Aloitamme haastattelukierroksen kokeneesta personal trainerista Jari Leskisestä. Jarilla on itsellään FISAF personal trainer -koulutus. Kysyin Jarilta tarkemmin miten kouluttaudutaan personal traineriksi. Jari kommentoi asiaa seuraavasti:
"Uskon, että koulutusten laaduissa on paljon eroja. Vuosikymmeniä liikunta-alalla olleeet tunnetut kouluttajat, joilla on sekä paljon tietoa, että käytännön kokemusta liikunnasta ja harjoittelusta antavat uskottavan kuvan koulutuksen laadusta."
Jari jatkaa vielä: "Se, onko koulutuksen järjestäjä kansainvälisesti tunnettu järjestö vai pienempi yritys, pistävät varmasti kuluttajan miettimään valitessaan koulutusta."
Erno Nikolov - koulutettu urheiluhieroja
Halusin myös kommentin urheiluhierojalta, jolla on vakiintunut asiakaskunta. Erno Nikolov on Helsingin Mayor'sin yksi luottohierojista. Erno kommentoi:
"Itsestäni tuntuu että fitnessalan kasvu on jo ruvennut pysähtymään, tai ainakin se on hidastunut. Varsinaisesti se ei näy työssäni, tosin tuntuu että alaa harrastavat hieman laiminlyövät lihashuoltoa ja sen merkitystä. Itsenäinen lihashuolto, kuten esimerkiksi putkirullailu ja venyttely on paljon esillä, mutta hieronta jätetään yleensä viime hetkeen."
"Itsenäinen lihashuolto, kuten esimerkiksi putkirullailu ja venyttely on paljon esillä, mutta hieronta jätetään yleensä viime hetkeen."
Erno kuitenkin uskoo ihmisten edelleen liikkuvan suosion laskusta huolimatta ja näin ollen lihashuollon merkityksen pysyvän yhä tärkeänä asiana tulevaisuudessakin.
*
Personal trainer -konkari Mika Korhonen
Otin yhteyttä pitkäaikaiseen personal traineriin Mika Korhoseen Tähtikunnolta. Mika on valmentanut ensimmäisen asiakkaansa Suomen mestariksi vuonna 1984. Sivutoimena Mika valmensi vuoteen 2004 asti, jonka jälkeen jälkeen siirtyi tekemään pt-töitä päätoimisena työnään tähän hetkeen asti. Mikalla on siis yli 20 vuotta kokemusta alasta, jo silloin kuin kilpailua ei ollut!
"Toki se, että on motivaatio on kohdallaan auttaa jo eteenpäin, mutta jos ei ole lajikokemusta eikä tarvittavaa koulutusta, niin on vaikeaa hankkia riittävän laajaa asiakaskuntaa."
Kysyin Mikalta miten hän näkee fitnessbuumin heikentymisen yrittäjän arjessa: "Kyllähän nyt on jo se ilmiö huomattavissa, että läheskään kaikille ei ole töitä niin paljoa, että he eläisivät sillä."
Toki suurin osa tekee tätä toisena tai kolmantena työnä, joka tarkoittaa että meitä päätoimisia on varmasti vähemmistö. Lisäksi siihen vaikuttaa se, että läheskään kaikille saleille ei pääse treenauttamaan kuin salien omat PT:t."
Mika jatkaa: "Ja yksi isoimmista tekijöistä on se, että ihmisillä ei ole tarvittavaa osaamista/kokemusta juuri mistään. Toki se, että on motivaatio on kohdallaan auttaa jo eteenpäin, mutta jos ei ole lajikokemusta eikä tarvittavaa koulutusta, niin on vaikeaa hankkia riittävän laajaa asiakaskuntaa."
Mika kertoo lopuksi, että nimenomaan nuorten tietämättömyys PT-yrittämisen arjesta on suuri ongelma. Mika tähdentää, että personal trainereiksi valmentavia tahoja on lukuisia, eikä kukaan valvo niiden toimintaa. Nuoret lähtevät siis heppoisin perustein fitnessalalle, mutta päätyvätkin kuntokeskuskiin 2000 euron kuukausipalkalla tekemään massaohjauksia.
*
Otto Rosti - Tafferin luoja ja perustaja
Mennään hetkeksi myös fitnessalaa tukeviin palveluntarjoajiin, kuten treenivarustevalmistajiin. Taffer on uusi ja nuori fitnessalan firma, joka lanseerasi markkinoille vetoremmit, jotka edesauttavat tehokkaassa treenaamisessa! Nykyisin Tafferin tuotevalikoima kattaa myös treenivaatteet. Otto on monesti puhunut minulle yrittämisestä, ilon ja onnen hetkistä sekä karmivasta todellisuudesta mitä bisneksen pyörittäminen on.
Otto kommentoi vaatebisneksestä: "Monia vaate- ja lisäravinnebrändejä on tullut tässäkin ajassa kovalla ryminällä tarjolle ja melkein yhtä kovalla ryminällä niitä on myös poistunut. Kokonaiskuvan hahmottaminen on hankalaa ja katsetta on vaikea pitää huomista ja ylihuomista pidemmällä."
"Tänään jos joku on tosi kova juttu ja alat siihen panostamaan, se villitys on todennäköisesti jo ohi ennen kuin olet saanut mitään valmiiksi. Äkkirikastumiseen ei kannata luottaa ja pelata kaikkia nappuloitaan siihen. Mitä pidemmän aikajakson toimintaa haet, sitä useampi mahdollisuus on että matkan varrella onni potkaisee."
Otto jatkaa: "Etenkin fitnessvaatteissa tarjonta on noussut huimasti, kun erikoisliikkeiden rinnalle on tullut perusmarketit omien mallistojensa kanssa. Eikä se ole ratkaisu, että menisimme helpoimmasta ovesta. Halpamaissa tuotettua tavaraa kun myyvät lukuisat muutkin firmat, joiden erona ovat ainoastaan oman brändin leima jossain päin tuotetta."
"Hinta ja laatu tulee aina olla tasapainossa, oli kyse paidasta tai vaikka PT-ohjauksesta. Keksi oma uniikki juttu, mikä tuntuu juuri sinusta aidolta ja hyvältä. Jos pidät itse ajatuksesta ja tyylistä se auttaa viemään tekemisen tason aivan eri tasolle", Otto täsmentää.
Otto ottaa myös kantaa palvelun laatuun. Asiakasta voi kerran huijata, mutta ei pidä tuudittautua siihen, että se tapahtuisi toista kertaa. "Tyytyväinen asiakas palaa uudelleen ja myös hoitaa mainostamistasi sinun puolestasi. Huono lisäravinne tai heikkolaatuinen vaate ei tätä tee. Tämä kannattaa muistaa markkinoinnin suunnittelussa", Otto jatkaa.
"Hinta ja laatu tulee aina olla tasapainossa, oli kyse paidasta tai vaikka PT-ohjauksesta. Keksi oma uniikki juttu, mikä tuntuu juuri sinusta aidolta ja hyvältä.
Lopuksi Otto kommentoi SoMen luomasta helppouden illuusiosta: "Moni pitää somea ja verkkokauppaa helppona kombona miljooniin, mikä ei ole aivan niinkään. Vaikka nämä eivät vaadi samaa rahallista panostusta, kuin perinteinen mainonta, niin niiden sisältö pitää silti olla kunnossa, määrällisesti ja laadullisesti. Ja luotettavan sekä nopean verkkokaupan pyöritys vaatii ihan oikeasti TÖITÄ."
*
Tomi Takamaa - Bloggari ja "Vale-PT"
Tomi on tullut tutuksi terävänä nettibloggarina niin alan lehdissäkin kuin valtamediassa. Halusin myös sosiaalista mediaa seuraavan ja pitkäaikaisen liikunta-alan asiantuntijan mietteitä mukaan fitnessbuumikeskusteluun.
Miten näet personal traineriksi kouluttautuvan tulevaisuuden näkymät?
Ketjutrainereille on varmasti aina kysyntää. Näillä siis tarkoitan personal trainereita, jotka ovat tyypillisesti jonkun isomman ketjun palkkalistoilla. Asiakkainaan heillä on yleensä aloittelevia miehiä ja naisia. Niin kauan kuin asiakkaita on, ketjuvalmentajille riittää varmasti töitä. Alalla omalla yrityksellä yrittäminen onkin sitten oman juttunsa. Tällä saralla kilpailu on kovempaa ja asiakkaisiin mahtuu usein vaativampiakin tapauksia.
Mitä PT-palvelut maksavat?
Hinnoittelupolitiikkaa ei tietenkään ole mitenkään sovittu tai säädelty, joten joukkoon mahtuu aina hintoja polkevia valmentajia, jotka tarjoavat vaikkapa kolme, jopa neljä treeniä 100 eurolla. Kun hinnoittelun pystyy perustelemaan asiakkaalle, sekä asiakas että valmentaja ovat yleensä tyytyväisiä.
Mikä tekee hyvän PT:n?
Hyvä valmentaja ei joudu koskaan tilanteeseen, jossa hän tuijottaa kärsimättömänä kellon minuuttiviisaria ja sanoo asiakkaalle ylimalkaisesti, että "joo joo, ihan hyvin se menee, nyt äkkiä seuraava liike..." Aloittelevan personal trainer -yrittäjän on mielestäni pakko erottua jollakin tavalla.
Pitäisi osata vastata kysymykseen: "Miksi tuo asiakas tulisi juuri minulle eikä valitsisi jotakuta toista?" Kun osaat erottua panostamalla vahvuuksiisi, asiakkaat saattavat tietää jopa itse vastauksen edellä mainittuun kysymykseen. He haluavat sinut, koska pystyt tarjoamaan jotakin erilaista.
*
Bettina Gräsbeck - henkilökohtainen valmentaja
Fitnessalan suosion kasvu on ainakin osin naisten ansiota. Bikini fitness, vaikkakin marginaaliryhmän harrastus onkin, on tuonut pyöreät pakarat ja huolitellun ulkonäön kaikkien saataville. Tästä syystä myös naisille on kova kysyntä PT-puolella. Haastattelin personal trainer Bettina Gräsbeckiä, koska halusin saada myös naisellista näkökantaa fitnessyrittämisestä.
Mitä mieltä olet PT-alasta Bettina?
Kilpailtu, trendikäs ja kiinnostava ala, jonne on koko ajan tulossa lisää porukkaa. Kuitenkin, jos haluaa erottua ja tehdä sitä päätoimisena, pitää olla mielestäni jotain näyttöä omasta tekemisestä, olla sopivasti esillä ja uusasiakashankinnan täytyy olla jatkuvaa - henkilö, joka tulee huonosti toimeen erilaisten ihmisten kanssa, ei jaksa olla sosiaalinen ja empaattinen, ei pärjää markkinoilla.
Miten PT:nä pärjää?
Törmään usein ajatukseen, että PT:t olisivat varakkaita (johtunee alan trendikkyydestä, ehkä?) joten luulen, että juurikin tuo median luoma alan trendikkyys ajaa valmistuneita PT:tä pois markkinoilta, koska jostain syystä ajatus on että asiakkaat tulevat sua ovelta hakemaan - markkinointiin pitää satsata rahaa, nettisivut ON OLTAVA, jos haluaa tehdä uskottavaa liiketoimintaa nykypäivänä.
Miten itse markkinoit itseäsi?
Kokemuksesta voin sanoa, että Facebook on kanavana huono asiakashankintaan, etkä tee somenäkyvyydellä yhtään mitään, jos rahaa ei tule. Blogissa kannattaa olla muutakin kuin selfieitä, jos haluaa tavoittaa maksukykyistä asiakaskuntaa, eikä tehdä esiteineille ruokavaliolappuja 50 euron vakkarihintaan.
Miten menestyt PT:nä?
Jos haluaa tehdä tästä uran, suosittelen alkuun työskentelyä jonkun isomman yrityksen alaisuudessa tai kuntosaleilla. Kannattaa vain aina muistaa olla tarkkana minkälaisiin sopimuksiin kirjoittaa nimensä, ja olla perillä oikeuksistaan.
Alkuun se, että autat ihmisiä voimaan paremmin kuulostaa autuaammalta kuin se onkaan - varsinkin jos teet sitä päivätyön ohessa. Se vie sinulta nopeasti oman ajan, ja pitää muistaa vastuu siitä mitä asiakkaalle on luvattu, ja mistä hän on maksanut.
Kannattaa tehdä tarkat laskelmat siitä, minkä verran asiakkaita on oltava, että se tuo toimeentulon. Jos haluaa mukavan toimeentulon on sen eteen on tehtävä useampi vuosi työtä, kouluttauduttava lisää, hankittava referenssejä ja Suomessa kun olemme, niin yrittäjän päivät ovat aika pitkiä. Ilta on parasta kauppa-aikaa, joten mieti mihin omat voimavarat riittävät. Jos työpäivät ovat 10 tuntisia, se on normaalia.
*
Minna Lahti - Kuntosali Mayor's Ry.:n puheenjohtaja
Tietysti yhtenä tärkenä, ellei tärkeimpänä osana koko fitnessbuumia ovat kuntosalit. Minna on toiminut jo vuosia Mayor'sin puheenjohtajana ja on seurannut sivusta kuntosalibisneksen nousun ja tuhon. Tällä hetkellä Mayor'silla on lokoisat oltavat ja asiakkaita riittää.
Mitä mieltä olet fitnessbuumista?
En usko, että fitnessbuumi lopahtaa ihan heti, jos ajatellaan perussalia kuten Mayor's. Meillä on ollut aika vakaa kävijämäärä ja "fitness" on lähinnä vaikuttanut siihen, että treenaavien naisten osuus on vähän noussut.
Sitten ne jotka ovat trendikkäästi "fitness-elämäntapaa" viettämässä, niin näistä suurempi osa käy ryhmäliikuntasaleilla (Sats Elixia, Motivus jne.) ja siellä tulee varmasti isompi murros.
Eli liikunnan suosio ei muutu?
Nyt kun urheilullinen ulkonäkö on kertaalleen noussut pop-ilmiöksi, niin se ei varmastikaan mene kertaheitolla siihen toiseen suuntaan. Korkeintaan lajit korvautuvat toisilla. Crossfit oli kova juttu vähän aikaa sitten ja sen lajin HC-harrastajat harrastavat sitä edelleen. Uusia crossfit-saleja ei enää perusteta samaan tahtiin kuin 1-2 vuotta sitten.
Isot kuntosaliketjut ottivat crossfit villityksen omakseen perustamalla saleilleen crossfittiin liittyviä alueita tai ohjattuja tunteja. Samaan tapaan näin kävi "hot-jooga" -tyyppisillä tunneilla, jotka tulivat ketjujen valikoimaan parin vuoden viiveellä siitä kun ne olivat lyöneet itsensä läpi.
Kuntosaliliikunnan etuna on se, että lääkärit ovat ottaneet sen suosituslistalleen. Ja hyvä juttu on myös alentunut kynnys käyttää Personal Trainereiden palveluita.PT:t pystyvät auttamaan "arkojakin" asiakkaita (jotka eivät yksin uskalla tulla salille) salitreenauksen pariin.
Ryhmäliikuntasalit tulevat varmasti jatkossakin tarttumaan kulloiseenkin pop-ilmiöön pienellä viiveellä. Niillä on siis tiedossa jatkuvaa muutosta vastauksena ihmisten alati vaihtuvaan mielenkiintoon.
Miten Mayor'sin kaltaiset salit pärjäävät jatkossa?
Perussalitreenaukseen tämä ei niinkään vaikuta. Meillä ja muilla perinteisillä kuntosaleilla käy jengiä riippumatta siitä mikä on päivän trendi. Kaikenikäistä salitreenaajaa löytyy - on sitä teini punttipeteä (Rinta & Hauis), fitnesstipua, puuhelmipoikaa, terveysliikkujaa, kehonrakentajaa, eläkeläistä jne.
Kuntosaliliikunnan etuna on se, että lääkärit ovat ottaneet sen suosituslistalleen. Kuntosalitreenausta suositellaan nykyisin poikkeuksetta kaikenikäisille. Ja hyvä juttu on myös alentunut kynnys käyttää Personal Trainereiden palveluita.
PT:t pystyvät auttamaan "arkojakin" asiakkaita (jotka eivät yksin uskalla tulla salille) salitreenauksen pariin.
Miten personal trainereiden pitäisi varautua kovaan kilpailuun?
Kaikessa kuluttajabisneksessä pätee se sääntö, että kun tuote tai palvelu lanseerataan, niin se vie useamman vuoden ennenkuin se lyö läpi suuren yleisön keskuudessa. Etunenässä tulee se pieni 5-10% "enthusiast"-porukka, joka seuraa alan muutoksia ja ottaa uudet jutut heti omakseen. Tavalliselta tallaajalta voi viedä monta vuotta ennenkuin edes hoksaavat, että kas tällainenkin juttu on tullut markinoille ja se voisi olla mulle sopiva.
Nyt kun suuri yleisö on saatu kiinnostamaan fitneksestä, niin se kantaa vielä monta vuotta ennen kuin ne hitaimmat omaksujat hyppäävät kelkkaan. Mutta samaan aikaan innokkaat enthusiast-tyypit kyttäävät uusia uusia juttuja ja ovat valmiita vaihtamaan fokustaan heti kun jotain uutta jännää tulee ilmi.
*
Hanna Savolainen - M-Nutritionin toimitusjohtaja
Yksi kilpailluimmista ja myös haastavimmista fitnessaloista on lisäravinnebisnes. Halusin päästä pureutumaan tähänkin osaan fitnesstä ja sitä varten haastattelin Hanna Savolaista, joka pyörittää Marko Savolaisen kanssa M-Nutrition-tuotesarjaa.
Miten päädyit alalle?
Olen itse ollut mukana ns. fitnesskuvioissa reilut kymmenen vuotta. Yrittäjäksi lähdin 2010 tulemalla pienosakkaaksi Manninen Nutraceticals Oy:öön.
Kerro fitnessbuumista
Kymmenen vuotta sitten tämän hetkinen "buumi" ei ollut nähtävissä. Mieheni Markon treeni-DVD:tä kuvattaessa oli vaikeuksia löytää paikkaa, koska salit eivät halunneet "hc"-mainetta. Tänä päivänä iltapäivälehdet uutisoivat Mr. Olympia-kisoista ja vielä positiiviseen sävyyn. Muutosta on siis tapahtunut.
Miten trendejä voi ennustaa?
Tietyt asiat ovat aina pinnalla ja sitä mikä nousee ns. megatrendiksi, on usein vaikea arvioida. Tällä hetkellä näen fitneksen erittäin positiivisena asiana, joka tuo kaikessa monipuolisuudessaan paljon hyvää niin fitnessharrastajan omaan elämään, valmentajille kuin kaikille alan parissa yrittäville. Merkkejä ylikuumenemisesta on toki nähtävissä, mutta niin kauan kun hommaa ei vedetä yli, eli ihmisille koitetaan antaa fitneksestä sen hyvät puolet, kuten itsensä hyväksyminen, hyvä olo, eteenpäin pyrkiminen ja tasapaino, niin uskon että se kantaa.
Miten ravinnebisneksellä menee?
Ravinnepuolella myynti on kasvanut. Proteiinituotteita käytetään enemmän, tietoisuus terveellisestä ravinnosta on lisääntynyt ja ihmiset ottavat itse selvää ja osaavat jo kysyä oikeita juttuja. Tämä näkyy meillä Manninen Nutraceuticals Oy:llä esim. viime vuoden jälleenmyyjien määrän kasvussa.
Mitä vinkkejä antaisit uusille yrittäjille?
Uusille alan yrittäjille neuvoisin tekemään liikesuunnitelmat huolella ja kirkastamaan tavoitteet itselle. Alalla on paljon yrittäjiä ja koko ajan tulee lisää. Mieti, mikä on se tekijä, mikä erottaa sinut muista. On myös tärkeää tuntea oikeat ihmiset, verkostoitua ja jutella kokeneempien tyypien kanssa. Ottaa opiksi kaikesta mitä näkee, kuulee ja tekee. Tärkeintä minusta, kuten itse fitnesslajeissakin, on kuitenkin loppupeleissä sisäinen palo, halu tehdä niin hyvää juttua kuin ikinä kykenee. Intohimo. Sillä saa aikaan paljon!
*
Elina Tervo
Osa fitnessyrittäjistä on päätynyt myös valtamedioihin. Elina Tervo on tullut tutuksi monelle tositelevisiosta, mutta on samalla rakentanut itselleen elinkeinon fitnessyrittämisestä. Haastattelin Elinaa ja selvitin miten fitnessbuumi on häneen vaikuttanut.
Miten päädyit alalle?
Itse aloitin hyvinvointialalla kuusi vuotta sitten. Urheiluhierojauran päätyttyä rannevamman takia piti nopeasti keksiä uusi ura. Silloisena fitnessurheilijana PT:n ja ryhmäliikuntaohjaajan työt tuntuivat luonnolliselta. Silloin fitness oli Suomessa vielä lapsen kengissä, eikä sitä juuri kukaan harrastanut. Se olikin minun onni, koska kuuluisuutta tuli sen kautta niin paljon, että kun Iltalehdessä kirjoitettiin yksi artikkeli, että teen PT:n töitä listat oli siitä päivästä täynnä, eikä minun oikeastaan koskaan ole tarvinnut tehdä asiakashankintaa.
Miten Fitnessala on muuttunut?
Fitnessala on todella paljon muuttunut näiden vuosien aikana, eikä se oikeastaan ole enää sellaista missä itse haluan olla mukana. Minulle Personal trainerin työ tarkoittaa aivan eri asiaa, mitä se Suomessa tällä hetkellä palvelua ostaessa tarkoittaa.
Nykypäivänä se on pelkkää sarjatuotantoa. Rahat pois ja aihio vaihtuu.
Minulle personal trainer, sanan varsinaisessa merkityksessä, on henkilökohtainen valmentaja, joka on perehtynyt yhteen ihmiseen kerrallaan, ohjaa häntä tavoitteellisesti päivittäin tai useamman kerran viikossa. Ihminen on kokonainen projekti, joka laitetaan kuntoon tiettyyn aikaan tai tavoitteeseen mennessä.
Nykypäivänä se on pelkkää sarjatuotantoa. Rahat pois ja aihio vaihtuu. Ihmisestä ei välitetä, ei hänen terveydestään tai kokonaisuudestaan.
Mitä pelkäät tapahtuvan tulevaisuudessa?
Uskon, että tämä nettivalmennus ja sarjatuotanto-fitness kuluttaa koko fitnessalan loppuun muutamassa vuodessa ja ihmisiltä menee usko.
Tarjontaa on yllinkyllin ja halpaan hintaan, mutta se ei vie yrittäjää eteenpäin eikä myöskään asiakasta. Fitnessyrittäjät kaivavat itsellensä hautaa tällä hetkellä.
Mitä asialle sitten voi tehdä?
Jos ala halutaan vielä säästää ja kaikki nämä halpakursseilta valmistuneet PT:t työllistettyä, olisi aika palata lähtöruutuun ja miettiä ihan sitä alkuperäistä PT:n roolia.
Miten sinä aiot tehdä fitneksen parissa tulevaisuudessa?
Itse ainakin haluan keskittyä fitnekseen hyvinvointialana, tehdä nimenomaan sitä henkilökohtaista valmennusta asiakas kerrallaan. Vähemmän asiakkaita, mutta parempia tuloksia. Pitkäaikaisia asiakassuhteita ja tehdä työtä sydän mukana.
*
Aki Mähönen
Eihän mikään analyysi alasta olisi analyysi ilman Aki Mähöstä. Teille, jotka ette Akia tunne, niin tutustukaa Penkkipunnerrus.fi:n haastatteluun, jossa Aki avaa sanaisen arkkunsa fitneksestä, valmentamisesta ja kuntosaliharjoittelusta kaikkine koukeroineen.
Onko alalla havaittavissa lieveilmiötä?
Tässä kohtaa homma on mennyt ammattilaisen silmissä ihan naurettavalle tasolle. Netissä, valmentajina, PT:inä ja erilaisina asiantuntijoina pyörii kaiken näköisiä urpoja, joiden ammattitaito on vähintäänkin kyseenalainen. Jo se, että olet käynyt yli kaksi vuotta salilla tosissasi ja kisannut kerran tekee sinut nykyisessä seurakunnassa kokeneeksi ammattilaseksi, on aika surullista.
Mistä on siis kyse?
Eihän tätä voi kuin naurunkyyneleet silmissä katsoa, kun kisaajia valmentaa ihmiset, jotka eivät ole koskaan kisanneet saati laihduttaneet. Dieettiohjeita antavat läskit, jotka eivät ole koskaan onnistuneesti laihduttaneet. Kisaesiintymisestä pitävät huolta ihmiset, jotka eivät ole sitä koskaan itse osanneet, saati olisivat kenellekään osanneet opettaa. Ainoa näitä yhdistävä tekijä on, että itseäänkin ummikommalle dilletantille nämä pystyvät jauhamaan paskaa vakuuttavasti.
Miten näet fitneksen tulevaisuuden bisneksenä?
Ammattilaisena markkinat laajenevat ja jyvät erottuvat akanoista. Se ottaa koville, kun hevonen poikii ja nyt menee fitneksellä lujaa.
Mitä vinkkejä antaisit aloitteleville yrittäjille?
Hommaa itsellesi mentori, koulutusta ja kouluttaudu vielä lisää. Ennen kuin huomaatkaan, alle kahdessa vuodessa aloittamisesta huomaa yleensä missä on hyvä, jos missään...
*
Jukan yhteenveto
Puhtaasti lukujen valossa fitnessbisness on NYT kannattavaa! Tästä syystä niin moni henkilö ja yritys on siihen lähtenytkin mukaan. Näen lähes kuukausittain uusia PT-yrittäjiä vain seuraamalla SoMea. Blogit, Youtube, Instagram ja Facebook ovat madaltaneet kynnystä kenen tahansa ryhtyä "liikunta-alan yrittäjäksi". Urheilijoiden henkilökohtaisia blogeja seuraa suuri joukko ihmisiä, joilta satelee treeni-, ruokavalio- ja valmennuskysymyksiä. Kaikille tuntuu löytyvän asiakkaita.
Nuorelle henkilölle, jota perinteiset alat eivät ehkä kiinnosta, mutta fitness on lähellä sydäntä, voi liikunta-ala tuntua täydelliseltä ratkaisulta - mikä sen hienompaa kun voi yhdistää rakkaan harrastuksen ja työnteon!
Valitettavasti kaikki tämä saa aikaan dollarinkuvat ihmisten silmiin, niin hyvässä kuin pahassakin mielessä. Personal trainereiden koulutuksia saa 1200 - 3600 euron väliltä, eli käytännössä kuka vain voi "kouluttautua" ohjaajaksi ja ravintoexpertiksi. Nuori henkilö, joka valmistuu parissa kuukaudessa personal traineriksi, ei välttämättä ole edes käynyt kuin parisen vuotta salilla. Kuluttaja ei tajua eroa kokeneen valmentajan ja juuri valmistuneen välillä.
Valmennusfirmat tietävät tämän ja käyttävät tilannetta häikäilemättömästi hyväkseen. Olen kuullut tarinoita hieroja- ja PT-koulutuksista, joissa nuoret oppilaat laitetaan hieromaan satoja tunteja ilmaiseksi maksavia asiakkaita, eikä PT-koulutusta ole käytännössä lainkaan. Nuori ei tajua tilanteen vakavuutta, vaan painaa hartiat vääränä kahdeksan tunnin päiviä "tutkintotodistusta" varten. Käteen ei paljon muuta jää kuin paperi ja selkävaivat.
Nettivalmennusbisnes on hallitsematonta tällä hetkellä ja vaikka laadukastakin palvelua on tarjolla, on kuluttajan taaskin mahdoton erottaa huonoa palvelua hyvästä.
Nuoret laitetaan hieromaan satoja tunteja ilmaiseksi maksavia asiakkaita, eikä PT-koulutusta ole käytännössä lainkaan.
Vaatealalla kilpailu on todella kovaa ja marginaalit ovat heikot. Kuluttajia eivät kiinnosta välttämättä tuotteiden laadukkuus, vaan tuotteiden hinta. Kuka tahansa saa halpatuotteita Kiinasta kolmanneksen sen hinnasta mitä se Suomessa vaatisi, jonka vuoksi laatuerot ovat huimia. Bisnestä ei kuitenkaan tehdä tekemällä laadukkainta tuotetta, vaan parasta katetta. Raha ei ole kiinni kovimmissa hc-treenaajissa, vaan perusliikkujassa, jota kiinnostaa nyt päästä mukaan, joten laatutuotteiden valmistaminen tai maahantuonti voi olla oman haudan kaivamista. Valitettavasti tämä näkyy vaatebisneksessäkin kuluttajan huijaamisena, eli heikkolaatuisen tavaran tuottamisena. Ratkaisua tähänkin on olla läpinäkyvä, kertoa tuotteiden laadusta rehellisesti ja antaa kuluttajalle mahdollisuus valita laatu- ja kiinatuotteen väliltä.
Raha ei ole kiinni kovimmissa hc-treenaajissa, vaan perusliikkujassa, jota kiinnostaa nyt päästä mukaan.
Lisäravinnebisnes. Jos sitä ei voi suoranaiseksi sodaksi kutsua, niin yksi jos toinenkin on joskus seurannut sivusta näitä kiistoja. Mainoksia ei saa näkyä, tuotteista ei saa puhua, olet joko minun leirissä tai et ollenkaan. Kuluttaja ei myöskään tiedä mitkä tuotteet oikeasti ovat toimivia, kun tarjonta on niin laajaa ja keskustelua on vaikea käydä yhdessä paikassa puolueettomasti.
Lisäravinnebisneksessä tuotekehitys on varmasti avainsana menestymiseen. Tärkeää olisi olla mieluummin pari askelta edessä kuin jäljessä. Lisäravinnebisnes saisi mielestäni olla suvaitsevaisempi ja läpinäkyvämpi - kyllä ne kuluttajat tietävät toisistakin tuotteista ilman että kaikkea pitää sensuroida. Kun tuotaisiin rehellisesti esiin se, että lisäravinteet ovat vain lisiä, eivätkä korvaa oikeaa ravintoa, niin hommaan saataisiin sen kipeästi tarvitsema läpinäkyvyys. Tätä kylläkin osa lisäravinnefirmoista peräänkuuluttaakin, mutta se on eri asia ymmärtävätkö kuluttajat sen. Kiellettyjen aineiden hyöty verrattuna mihinkään lisäravinteeseen, on myöskin niin suuri tekijä, että lisäravinnefirmatkin voisivat nostaa tätä esiin.
Kiellettyjen aineiden hyöty verrattuna mihinkään lisäravinteeseen, on myöskin niin suuri tekijä, että lisäravinnefirmatkin voisivat nostaa tätä esiin.
Vaikkakin perinteiset salit tuntuvat olevan sitä mieltä, että liikkujia riittää, niin suosion hiipuessa isot ketjut vetävät ne rohkeimmatkin arkajalat pois perinteisiltä saleilta. Vuokrien ollessa kovia, kuntosalibisnekselläkään ei välttämättä ole ruusuiset oltavat mikäli fitnessbuumi hyytyy. Pikkusalit varmasti toimivat samaan tapaan kuin ennenkin, mutta salit voisivat siltikin pyrkiä erottautumaan ketjusaleista joko fokusoimalla kohderyhmäänsä tai tarjoamalla laadukkaampaa ja henkilökohtaisempaa PT- ja valmennuspalvelua.
Sen minkä Ruotsi tekee edellä, niin Suomi kokee jäljessä. Kauppalehti uutisoi loppuvuodesta 2015 fitnessbuumin hyytymisestä, http://www.kauppalehti.fi/uutiset/urheilukaupan-painajainen-fitness-buumi-hyytyy/W7peA7W3. Artikkelissa kriitikot povaavat fitnessbuumille vastareaktioita.
Fitnessalaan pariin pyrkiviä vaivaa lyhytnäköisyys. Nopean rikastumisen, helpon työn ja ruusuisen tulevaisuuden toivossa moni lähtee sokeasti alalle, josta ei ole vielä mitään ymmärrystä. Näyttäisi siltä, että konkarit ja oikeat ammattilaiset ovat joko heittäneet kirveen kaivoon tai sitten katsovat sivusta huvittuneena tilanteen kärjistymistä.
Fitnessbisnes on melkeinpä elävä organismi ja tarvitsee kaikkia sen osia toimiakseen. Ihmiset ovat ikään kuin sen veri - ihmisten kiinnostus pitää sitä elossa.
Nuoria pitää saada alalle kuitenkin lisää, mutta koulutuksen laatuun pitäisi kiinnitää huomiota. Monet maksavat nyt kalliit oppirahat täysin hyödyttömästä tutkinnosta.
Kaikki haastattelemani personal trainerit korostavat, että laatuun ja asiakaspalveluun tulisi panostaa. Yrittäjät muistuttavat erottautumistekijöistä - mikä tekee minusta paremman kuin kilpailija, miten löydän oikean kohderyhmän, missä minun pitäisi hankkia lisää tietoa ja kouluttautua? Sana huonosta palvelusta leviää nopeasti salin puskaradiossa ja valmennettavat hyppivät toiselta valmentajalta toiselle. Varaudu siis kovaan kilpailuun!
Fitnessbisnes on iso juttu! Se on melkeinpä elävä organismi ja tarvitsee kaikkia sen osia toimiakseen. Ihmiset ovat ikään kuin sen veri - ihmisten kiinnostus pitää sitä elossa. Ihmisten kiinnostus laskee, kun epäonnistumisia koetaan tai joudutaan huijatuksi.
Fitnessalan yrittäjät voivat vain itse pitää huolen siitä, ettei markkinan hiipuminen johdu ainakaan omasta huonosta toiminnastaan.
Mukavaa alkuatalvea!
Jukka Nyyssölä
*
Muistakaa kommentoida! Mielipiteet, kysymykset, kannanotot - kaikki tänne!
Älkää pelätkö Disqus-työkalun rekisteröintipakkoa, sen voi ohittaa, kunhan vain ensin klikkaa "Nimi" -kenttää, jonka jälkeen tulee näkyviin "I rather post as quest / Kommentoin mieluummin vieraana", joten tunnusta ette tarvitse kommentoidaksenne! Toki jos reggaatte, niin saatte ilmoituksia jos tulee vastauksia jne.