Stellaris - Hämmästyttävän koukuttava strategiapeli

3304 näyttökertaa

Olen muutaman päivän pelannut tätä avaruusstrategiapeliä. Ensimmäiset tunnit menivät klikkaillessa ihan kaikkea tietämättä yhtään mitä on tekemässä. Lopulta peli avautui ja avautuipa se URAKALLA.

Taustalle vain tunnelmamusiikki pelistä soimaan ja lukemaan:

Tämä peli ei ole tarkoitettu keskittymiskyvyttömille ihmisille. Pelin kynnys on todella korkea, mutta ei sen takia että peli olisi todella vaikea, vaan koska siinä on niin paljon tekemistä!

Kyseessä on Master of Orion -tyylinen 4X-peli, eli neljän x:n strategiapeli (explore, expand, exploit, exterminate – tutki, laajennu, hyödynnä, tuhoa). Peli tarjoaa jokaiseen näistä neljästä osa-alueesta pienen pelin verran pelattavaa! Yhdessä näistä osista koostuu eeppinen strategiapeli, joka vie mennessään alun häröilyn jälkeen jokaisen strategistin. 

Ihmiskunta on vihdoin keksinyt tavan matkustaa tähtiin! Tarinaa väritetään upeilla 2D-kuvilla ja rikkailla tekstuaalisilla kuvauksilla. Peli alkaa aurinkokunnan keskeltä (jos olet ihminen) ja ei muuta kuin laajentumaan!

Aluksi peli on resurssien keruuta, tieteen ja teknologian tutkimista ja tasapainottelua näiden välillä, jotta talous ei sakkaa. Tutkimusaluksilla kartoitetaan oman aurinkokunnan planeetat ja toivotaan niistä löytyvän mineraaleja, energiakrediittejä ja tutkimuspisteitä. 

Matkustat planeettojen välejä, rakennat kaivoksia, lennät toisiin aurinkokuntiin, perustat näihin siirtokuntia ja tutkit muinaisia reliikkejä. Reliikit kertovat tarinaa kauan sitten tuhoutuneista sivilisaatioista ja monesta näistä voi aueta pieniä alitehtäviä.

Omalla planeetalla taas pystyt mikromanageroimaan rakennuksia, kehittämään niitä ja valitsemaan valtiollista johtoa, asetuksia ja lakeja. 

Avaruusaluksia pystyy muokkaamaan ja valitsemalla erilaisia pohjapiirrustuksia, voi vaikuttaa mm. aseiden ja moduulien tehokkuuteen. Taistelut tapahtuvat point-and-click -tyylillä ja vahvin armada voittaa. Jos otat kuitenkin mukaan amiraalin, jolla on väistökyky-ominaisuus, saatat viedä taistelun saman vahvuisilla joukoillakin.Lategamessa vallataan vihollisplaneettoja ja taistellaan aurinkokuntien rajamailla. Planeetoilla on jopa omat puollustavat ja hyökkävät yksiköt, joille voi määrätä omat kenraalit!

Vallattuasi vihollisplaneettoja joudut pitämään kapinoivat muukalaiset kurissa. Jos lakisi sallii sen, niin voit "puhdistaa" koko planeetan inkvisitiotyyliin.

Jos olet kuitenkin armollinen ja muukalaiset eivät sopeudu uusiin isäntiinsä, voit joutua päästämään heidät vapaaksi, jolloin koko sektorista syntyy uusi hallinollinen elin.

Valtionpolitiikkaa ei olla unohdettu, kuten valtiostrategiapeleissä on tapana. Omista laista, säännöistä ja aloitteista voi oman pelityylin mukaan säätää sopivat asetukset. Esimerkiksi voit kannustaa vapaata ajattelua, tai vastavuoroisesti olla totalitäärinen johtaja.

Valtakunnallesi valitaan tietyn väliajoin hallitsija, joka voi ajaa jotain sinua hyödyttävää etua. Kannattaa säästää "vaikuttavuuspisteitä" tulevia vaaleja varten.

Iso paha naapuri lymyää ihan vieressä, mutta pienempää rotua Linnunradan vasemman laidan sakarassa taas voi vähän painostaa oman sotilaallisen mahdin avulla. 

Itse saat kuitenkin päättää miten pelaat peliä. Alussa, kun valitaan pelattavaa rotua ja sen ominaisuuksia, niin pelaamalla rodulleen ominaisella tyylillä, saat etulyöntiaseman viholliseen nähden. Esimerkiksi nopesti lisääntyvä rotu kannattaa levittää nopeasti muille planeetoille ja sotaisan rodun kannattaa sotia!

Sci-fi teema on viety aivan loppuun asti. Äänet, grafiikka, 2D-taide, aivan kaikki on hiottu huolellisesti. Pelin musiikit ovat kautta linjan huippusävellyksiä, teemaan sopivia ja aika ajoin jopa todella vaikuttavia!

Kun ensimmäistä kertaa kuulin pelissä Hans Zimmerin urut, jäin vain tuijottamaan singulariteettiä ruudulla ja mietin miten paljon pelintekijät ovat tähän peliin panostaneet!

Interstellarin musiikki urkusoittona: https://youtu.be/Ctykf8qh288

Tässä pelissä ei pelattava lopu kesken. Valehtelematta 10 tunnin kohdalla löysin pelistä uutta pelattavaa. Harvoin jos koskaan on strategiapeli vetänyt näin paljon puoleensa. Stellaris on parhaimpia strategiapeli sitten Civilizationeiden.

Tätä peliä ei kannata missata! Viikonloppu hurahtaa tämän parissa nopeasti!

Tässä omaa peluutani, vielä kun en ollut pelannut peliä minuuttiakaan.