X-Men Apocalypse: Sarjakuvilleen uskollinen tykitys!

2753 näyttökertaa

X-Men Apocalypse nostaa sarjakuvamaisen toiminnan riman yli kaikkien aikaisempien rainojen. Tämä leffa on sairasta tykitystä alusta loppuun saakka!

Tällä kertaa on pakko aloittaa pääpahiksen esittelystä, sillä hahmo ei välttämättä ole tuttu monellekaan, mutta on sitäkin uskomattomampi.

Apocalypse on maailman ensimmäinen mutantti ja leffa alkaakin muinaisesta Egyptistä. Ensimmäisenä supervoimia omaavana mutanttina, hän saavutti pian jumalhahmon aseman sikäläisten keskuudessa. Leffassa nähtävä Apocalypse on lähes kaikkivoipa, mutta näin ei ollut kauan sitten.

Jotta Apocalypse voisi elää ikuisesti ja samalla tulla aina vain voimakkaammaksi, on hän siirtänyt tietoisuutensa kymmeniä tai jopa satoja kertoja ruumista toiseen. Koukkuna tässä se, että samalla on hän omaksunut uhriensa supervoimat, teleportaatiosta materian hallintaan atomien tasolla.

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että Ryhmä X:n vastassa on tällä kertaa kaikkien vakavin uhka koko ihmiskunnalle, jota ehkä ei ole pysäyttäminen.

On vuosi 1983 ja kaikki on hyvin

Leffa asettuu 80-luvulle, kymmenisen vuotta X-Men Days of Future Pastin jälkeen. Tällä kertaa päähahmoina ei nähdä vanhasta X-Men kaartista juuri ketään, vaan nuoret tähdet ovat ottaneet käytännössä kaikki roolit haltuunsa, nuorempina versioinaan toki.

Leffan kantavana voimana toimii Magnetoa näyttelevä Michael Fassbender ja Mystiqueta näyttelevä Jennifer Lawrence. Xavierin rooliin palaa nuori Xavier James McAvoy, joka on omaksunut vanhoista X-Meneistä tutun Xavierin roolin täydellisesti.

Xavierin ja Magneton hahmot ovat kehittyneet upeasti kolmen leffan läpi ja ovat saavuttaneet Apocalypsessä tietyn maturiteetin, joka on uskottava hahmoilleen - Magnetoa riivaa yhä ihmisten sekä mutanttien välinen ristiriita, kun taas Xavier on yhä sitoutuneempi tuomaan mutantit osaksi yhteiskuntaa, jotta jokainen voisi elää sovussa. 

Leffa alkaa Egpytistä, tuhansia vuosia sitten, kun Apocalypse on noussut valtaan kaikkivoipana jumalana. Hänen neljä uskollista henkivartiaansa valmistelee rituaalia, jossa Apocalypse siirtyy uuteen isäntään, regeneraatiokyvyn omaavaan henkilöön. Mutta asiat eivät koskaan mene hirmuvallitsijoiden suunnitelmien mukaisesti.

Oli vallan kahvassa kuinka kaikkivoipa diktaattori tahansa, niin  ihmisten halu olla vapaita manifestoituu aina epätyytyväisyytenä ja lopulta kapinana. Näin leffassa käykin ja sen enempää kertomatta yksityiskohtia, rituaali keskeytyy ja Apocalypse vaipuu tuhansien vuosien uneen.

Parasta CGI:tä sitten..noh, koskaan

Leffan alku oli vaikuttava ja kaikki epäillys leffasta katosi ainakin minulla kuin kaadettu vesi Saharan aavikon hiekalle. Silmiini pisti lähes heti tuotannolisen briljanssin taso: CGI, äänet, efektit ja kuvakäsikirjoitus oli aivan huippuluokkaa.

Tästä alkaa leffan ehkä maittavin osuus, kun siirrytään "nykyaikaan" ja vanhoja sekä uusia hahmoja esitellään. Selvää on, että Apocalypse herää meidän aikaamme, mutta tapa jolla hänen integroitumistaan yhteiskuntaan mehustellaan, hykerryttää vieläkin. Rakastan, kun elokuvissa fiilistellään triviaaleilla asioilla, ennen kuin koko homma räjäytetään valkokankaalle.

Erityisenä huomiona on pakko nostaa Magneton tarinan syvyyttä ja koskettavuutta. Vaikka leffa on lähes 90% pelkkää tykitystä, niin silti Magneton syyt, motiivit ja seuraukset kerrotaan uskottavasti. Tietyn kohtauksen jälkeen on ilmiselvää, että joku kärsii ja viis siitä, kuka kuolee matkan varrella.

Tästä päästääkin seuraavaan aiheseen, eli Foxin uskallukseen tehdä jopa PG-13 -elokuvasta astetta rankempi. Päitä katkeaa, veri lentää ja taitaa siellä olla F-kirosanakin. Leffa on karumpi mitä mikään aikaisempi X-Men-leffa, samasta PG-13 ratingistä huolimatta. Joko sensorit ovat katsoneet ohi valvomossa tai Deadpoolin suosio on vähentänyt kaikkien pelkotilaa lipputulojen vähenemisestä, mutta tämä linjaus toimii minusta aivan mielettömän hyvin.

Kuola valuu jo suupielistäni, kun ajattelen viimeisen Wolverine-leffan mahdollista K18-ratingiä. Wolverine on sarjakuvamaailmassa PETO, joka repii, raatelee ja tappaa kaiken tiellensä osuvan, eikä mitenkään nätillä tavalla. Apocalypsen trailerin nähneet osaavat odottaa jonkin kynsiveikon cameota tässäkin elokuvassa, ja pirulauta, sekin on tehty sarjakuville uskollisesti!

Ennalta-arvattava juoni

Leffa rakentuu ennalta-arvattavasti koko ajan - pahikset löytävät toisensa ja hyvikset alkavat aavistaa jonkin apokalyptisen tapahtumanketjun alkamisen. Siitä alkaa toinen toistaan uskomattomimpien kohtausten sarja, joka loppuu vasta kun kiitos-tekstit rullaavat valkokankaalle.

Nostan hattua leffan post-productionille, eli käytännössä ihmisille, jotka ovat leffan animoineet ja luoneet tietokonegeneroidut hahmot, tekstuurit sekä efektit. Leffa on huikein näkemäni CGI-painotteinen leffa koskaan, ilman lapinlisää. Syyt tähän ehkäpä lepäävät siinä, että nuori näyttelijäkaarti ei syö 100 miljoonaa budjetista, vaan rahaa jää tehdä leffasta jälkikäsittelyssä uskomaton.

Tästä osaamisen tasosta esimerkkinä kohtaus, jollaista en ole oikeastaan aikaisemmin nähnyt. Jos muistatte Days of Future Pastista supernopean Quicksilverin upean kohtauksen, jossa hän pelastaa sankarit poliisien hyökkäykseltä. Apocalypsessä tämä sama idea viedään niin uskomattoman pitkälle, hauskalla ja hämmästyttävällä tavalla, että melkein tuon yksittäisen kohtauksen takia kannattaa leffa mennä katsomaan.

Kuinka nopea Quicksilver oikeasti on, niin miettikää että keskiverto räjähdys etenee 2000 - 3000 metriä sekunnissa. Jätän vain tuon ajatuksen ilmaan, kunnes kohtaus leffassa tulee vastaan :)

Supervoimat eivät ole koskaan olleet valkokankaalla tässä mittakaavassa

Leffa herkuttelee supervoimilla totta vie sellaisella tasolla, joka saa vanhan sarjakuvafaninkin silmät kostumaan. Ensimmäistä kertaa Marvel-leffojen historiassa hahmojen todelliset (ja sarjakuvissa esillä tulleet) voimat saavat arvoisensa esitystavan.

Onko kenellekään tullut mieleen, että Magneto pystyy liikuttamaan planeettoja? Tai että Xavier pystyy pysäyttämään koko maailman mielet paikoilleen, jos näin haluaa? Tai että Jean Grey on Omega-tason mutantti, joka tarkoittaa että hänen voimansa ovat mittaamattoman suuret?

Piukat paikat Marvel Studiosilla ja myös Foxilla itsellään, koska rima on asetettu niin korkealle

Ehkäpä Fox haluaa näyttää Marven Cinematic Studiosille mistä kana kusee, kun Captain America oli tietyssä määrin vähän pettymys voimankoitoisten suhteen. Tämähän on hyvä asia, sillä Infity Warsien pitää kyllä tehdä jotain uskomatonta, sillä Thanos on Apocalypseen verrattavissa oleva uhka, ehkä jopa pahempi sellainen.

Arvosteluita selatessani harmistuin kriitikoiden tavasta tuoda jatkuvasti esiin Marvel-leffojen "väsymistä", "samankaltaisuutta" ja "uutuuden arvon puuttumista". En voi käsittää miksi ihmiset, jotka eivät lue sarjakuvia, arvostelevat sarjakuvaelokuvia? Sarjakuvien eeppisten hahmojen kohtaamiset, grand-taistelukohtaukset ja melko ennalta-arvattavat juonikuviot ovat juuri se, miksi sarjakuvia luetaan vuodesta toiseen. 

Nyt kun kerrankin tehdään sarjakuville uskollinen elokuva, todella suurella sydämellä, niin kriitikoiden on pakko muistuttaa, että "tämä on neljäs supersankarileffa kolmeen kuukauteen, ei jaksa".

"So what", sanon minä! Marvel-fanit, toimintafanit, sci-fi-fanit, sanon tämän Apocalypsen äänellä: "Menkää katsomaan tämä leffa, jos haluatte kokea mitä todellinen VOIMA tarkoittaa!"

9/10

Leffa nostattaa adrenaliinitasoja, saa aikaan kylmiä väreitä ja pistää miettimään miksei MINULLAKIN voi olla supervoimia!