Kuinka paljon vietämme oikeasti aikaa salin parissa

5974 näyttökertaa

Käyt viisi kertaa viikossa salilla? Mutta kuinka paljon oikeasti käytät aikaa KAIKKEEN mikä liittyy saliin? Excel esiin ja laskemaan!

Me salin parissa puuhastelevat tiedämme, että sali vie aikaa elämästämme. Aikaisempi postaukseni "Paljonko bodarin ruokavalio maksaa" sai minut miettimään miten paljon aikaa käytämme fitnekseen ja salin parissa ylipäätään? 

Aloitetaan purkamalla asiaa seuraavilla olettamuksilla:

 • Salilla käydään viisi (5) kertaa viikossa
 • Saliaika koostuu matkoista, lämmittelystä, treenistä ja huollosta
 • Matkustaminen vie yhden (1) tunnin edestakaisin
 • Kaupassa käydään kaksi (2) kertaa viikossa matkat ml.
 • Ruokaa laitetaan joko kerran viikkoon tai joka päivä, keskiarvollisesti noin 2h per viikko
 • Ruokaa syödään rauhallisesti ainakin viisi kertaa päivässä
 • Normaali määrä salista puhumista ja somettamista

On selvää, että jokaisen henkilökohtaiset luvut vaihtelevat suurestikin. Toinen voi käydä salilla vain kolme kertaa viikossa ja toinen jopa kaksi kertaa päivässä. 

Seuraavat luvut ovat laskettu omasta ajastani saliin liittyvissä asioissa.

Käsitellään tässä vaiheessa aikoja tunneissa. 

Kuten taulukosta voi nähdä, keskimäärin eniten aikaa näyttäisi vievän itse treenaaminen, sitten matkat, oheistoiminta salilla ja muut.

Huomionarvoista tosiaan on, että suurin osa meistä joutuu käyttämään matkoihin jopa tunnin päivässä aikaa. Salilla käymistä monesti kutsutaan helppona ja vaivattomana harrastuksena, kun salille voi mennä "milloin vain", mutta yllättävän ison osan ajasta se kuitenkin lohkaisee töiden jälkeen.

Kun tähän lisää pakolliset riisutumiset ja suihkuttelut, niin tehokas "tunnin treeni" tarkoittaa päivässä ainakin kahta, ellei jopa kolmea tuntia kokonaiskestollisesti salilla vietettyä aikaa.

Pienenä vitsinä, pidin kehonhuollon määrän vain puolessa tunnissa per viikko, sillä niin monelle se on täysin tuntematon käsite. On totta, että vähääkin edistyneempi treenaaja käyttää jopa pari tuntia viikossa kehonhuoltoon.

No miltäpä se kuuluisa bodysafkaaminen näyttää ajallisesti?

Välillä tuntuu siltä, että koko ajan olet kaupassa, laittamassa ruokaa tai mättämässä sitä suusta alas. Pidän kyllä syömisestä, mutta nyt kun olen kohta vuoden syönyt säännöllisesti tarkan ruokavalion mukaisesti, niin enemmän aikaahan sen parissa uhraantuu verrattuna aikaisempaan syömärutiineihin, kuten taulukosta voi nähdä.

Noh, miltäpä nämä luvut näyttävät kun ne yhdistetään koko vuoden ajalle?

 

Vuoden aikana vietämme:

 • Pelkästään ruokaa syöden 24 tuntia vuorokaudessa 30 päivän ajan
 • Treenaten 32 täyttä päivää putkeen
 • Käyden satunnaisesti hieronnassa ja putkirullaamassa viisi päivää putkeen
 • Somettaen saliharrastuksestamme parin viikon ajan tauotta.

Yhteensä vuoden aikana olemme yhtäjaksoisesti saliaiheiden parissa 83 päivää, eli melkein 3 kuukautta.

Tämäkään luku ei välttämättä tunnu isolta, sillä onhan vuodessa 365 päivää aikaa ja tuo on tuskin edes neljännes siitä. Mutta miten paljon aikaa meillä menee työntekoon ja nukkumiseen? Paljonko oikeasti on vapataa vuodessa ja miten salilla käyttämämme aika suhteutuu siihen?

Päivitys 27.1.2016: Kakkua tarkennettu. Kaavio osoittaa siis koko vuoden ajalta kuinka monta kokonaista päivää (24h) käytämme näiden asioiden parissa. Näyttäisi siltä, että keskimäärin vapaan, salin, työn ja unen määrä on kutakuinkin samat. Tämä kaavio ei ole tarkka, esim. saliaikaan on laskettu syöminen, joka tapahtuu töissä ollessa, eikä töissäkään olla joka päivä, joten päällekkäisyyksiä ja epätarkkuuksia toki on. Asioiden väliset suhteet ilmenevät tästä kaaviosta kuitenkin aika hyvin.

Tuntuuko vielä siltä, että sali EI vie niin paljon aikaa elämästämme?